Zorgverzekering vergelijken 2023

Bent u op zoek naar een nieuwe zorgverzekering voor het jaar 2023? Bent u benieuwd naar wat voor zorgpremie u moet betalen? Of wilt u kijken of uw huidige verzekeraar nog steeds de beste keuze is ten opzichte van de rest? Dan kunt u gebruik maken van onderstaande zorgverzekering vergelijker.

Overstappen van zorgverzekeraar

Overweegt u om over te gaan stappen van zorgverzekering, maar weet u niet zo goed hoe u dit aanpakt? Het is eigenlijk heel eenvoudig: online zorgverzekering vergelijken. Het begint met het maken van een vergelijking van de verschillende zorgverzekeraars en hun verzekering voor uw zorg. In de bovenstaande vergelijker maakt u een aantal keuzes. Zo maakt u een keuze uit het eigen risico dat u wilt dragen. Maar ook of u een aantal andere zaken wel of niet uitgebreid wilt verzekeren, zoals: de tandarts, fysiotherapie, kraamzorg, brillen en lenzen en alternatieve geneeswijzen. Vervolgens geeft de vergelijker u een overzicht van de zorgverzekeringen die het beste bij u passen. U kunt hier een eerste keuze maken. Door te klikken op ‘Bekijken’ gaat u vervolgens naar de website van de zorgverzekeraar zelf waar u meer informatie kunt vinden. Het is belangrijk om u even te verdiepen in de basisdekking. Deze basisdekking is wel bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde qua inhoud, maar de prijs is wel verschillend. Zorgverzekeringen voor studenten en online verzekeraars zijn over het algemeen goedkoper dan verzekeraars die meer service kunnen geven. Als u vervolgens een keuze heeft gemaakt dan sluit u uw nieuwe zorgverzekering eenvoudig online af. U oude verzekering hoeft u nooit zelf op te zeggen, dit regelt uw nieuwe verzekeraar. Dit geldt overigens alleen als u voor eind januari overstapt. Vorig jaar stapte zo’n 6% over in Nederland. Bent u daar dit jaar ook bij? Overstappen kan u vaak geld besparen. Vergelijken loont dus vaak de moeite en kunt u hierboven snel even doen.

Eigen risico 2023

Het eigen risico betaalt u voor de meeste zorg uit de basisverzekering. Het eigen risico is in het jaar 2008 ingevoerd. Sinds het jaar 2008 is het eigen risico elk jaar gestegen. Het begon in 2008 met €150. Voor 2020 stijgt het eigen risico niet ten op zichte van 2019 en komt uit op €385. In de afgelopen jaren ontwikkelde het eigen risico zich als volgt:

 • 2009: € 155
 • 2010: € 160
 • 2011: € 170
 • 2012: € 220
 • 2013: € 350
 • 2014: € 360
 • 2015: € 375
 • 2016: € 385
 • 2017: € 385
 • 2018: € 385
 • 2019: € 385
 • 2020: € 385
 • 2021: € 385
 • 2022: € 385
 • 2023: € 385

Onafhankelijk en actueel vergelijken

Door gebruik te maken van bovenstaande vergelijker kunt u onafhankelijk en online zorgverzekeringen vergelijken maken van de zorgverzekeraars. Het overzicht is altijd actueel en up to date. De beste zorgverzekering vergelijken is dus heel eenvoudig. De tarieven worden bijgewerkt zodra deze bekend zijn. Ook acties en aanbiedingen van zorgverzekeringen worden direct getoond. Van sommige krijgt u zelfs wel eens een kado aangeboden. Zo krijgt u dus een compleet overzicht.

Studenten zorgverzekeringen vergelijken

Als student goed verzekerd zijn? Ook dan is het verstandig om gebruik te maken van de vergelijker. Op deze manier kunt u eenvoudig achterhalen wat de goedkoopste zorgverzekering studenten is. Sommige verzekeraars hebben een speciale studentenzorgverzekering.

Zorgverzekering opzeggen

U kunt 1 keer per jaar wijzigen van zorgverzekeraar. Dit merkt u elk jaar in december, als de zorgverzekeraars veel reclame maken en proberen om u over te halen bij hun klant te worden door over te stappen. Aan het einde van elk jaar krijgt u automatisch van uw huidige zorgverzekering een nieuwe polis opgestuurd met de bijbehorende nieuwe premie voor het volgende jaar. Wilt u overstappen? Dan moet u voor 1 januari opzeggen bij uw zorgverzekeraar. Dit moet u meestal schriftelijk doen. Zorg er dus voor dat u dat op tijd doet. Bent u te laat met opzeggen? Dan kunt u niet overstappen en zit u gewoon weer een jaar vast aan de zorgverzekering. Heeft u een achterstand in de betaling van uw premie? Dan kunt u niet opzeggen. Houd daar rekening mee.

Zorgverzekering afsluiten

Heeft u voor 31 december uw zorgverzekering opgezegd? Tot wanneer is overstappen dan mogelijk? Dat is heel eenvoudig. U heeft dan namelijk tot 1 februari in het nieuwe jaar om de nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Deze nieuwe zorgverzekering gaat in dat geval met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari, in. Zorg ervoor dat u dit op tijd doet, anders kunt u een boete krijgen.
Als u een nieuwe zorgverzekering gaat uitzoeken dan kunt u bij elke zorgverzekeraar terecht voor een basisverzekering. Hiervoor hebben verzekeraars namelijk een acceptatieplicht. Dit geldt niet voor aanvullende verzekeringen. Daar moet u dan een medische verklaring voor invullen.

Zorgverzekeraars vergelijken

De volgende zorgverzekeraars worden in bovenstaande vergelijking met elkaar vergeleken: Anderzorg, Avéro Achmea, Azvio, AZVZ, Besured, BeterDichtbij, Bewuzt, Delta Lloyd, Ditzo, Youcare, Energiek, FBTO, HEMA, C4Me, Univé, CZ Direct, De Amersfoortse, De Friesland Zorgverzekeraar, De Goudse, IAK Verzekeringen, Kiemer Zorgverzekeraar, Interpolis Zorgactief, Ziezo, VGZ, Ik!, OHRA, ONVZ, CZ, Menzis, Univé Select, Univé ZEKUR, Nedasco, Pro Life, Salland, Select & Go, PNO Zorg, PMA Zorgverzekering, VvAA Zorgverzekering, United Consumers (VGZ), Turien & Co (Avero Achmea), Stad Holland Zorgverzekeraar, DSW Zorgverzekeraar, Zorgverzekeraar UMC, IZA Zorgverzekeraar, IZZ Zorgverzekeraar, Kettlitz Wulfse Verzekeringen, Salland Zorgdirect, OZF Achmea, Zilveren Kruis Achmea, Zorg en Zekerheid.

Zorgverzekeringen laatste nieuws

Meer informatie over zorgverzekeringen