Ziekenfonds

Het ziekenfonds bestaat niet meer. Maar wat was het? Het is een term uit de tijd voor de introductie van de basisverzekering voor de zorg zoals we die nu kennen sinds 2006. In de tijd van het ziekenfonds, was iedereen die minder verdiende dan een bepaald inkomen verplicht verzekerd via het ziekenfonds van de overheid. Degene die meer verdiende dan de vastgestelde grens waren particulier verzekerd bij een zorgverzekeraar. Toen het ziekenfonds verdween was het ook het einde van de ziekenfondspremie. Deze werd meestal op het salaris ingehouden. Maar het ziekenfonds is sinds 2006 vervangen door een zorgverzekering met een basisverzekering voor die voor iedereen verplicht is. De zorgverzekeringspremie voor de basisverzekering en aanvullende verzekeringen betaalt u zelf aan de zorgverzekeraar en wordt niet automatisch van uw salaris ingehouden. U kunt kiezen of u per maand, per kwartaal of 1x per jaar wilt betalen. Als u alles in 1x per jaar betaald dan krijgt u meestal een paar procent korting. Iedereen kan zelf kiezen bij welke zorgverzekeraar hij of zij zich laat verzekeren voor deze basisverzekering. De zorgverzekeraars hebben de zorgverzekeringen opgesplitst in een basisverzekering en aanvullende verzekeringen. U kunt zelf kiezen voor welke aanvullende zorg u zich wilt laten verzekeren.

Ziekenfondsen vergelijken

De premie die u betaalt voor de zorgverzekering (vroeger het ziekenfonds) stijgt jaar op jaar. Het kan daarom slim zijn om elk jaar toch even de zorgverzekering te vergelijken. U kunt nu ten opzichte van het ziekenfonds namelijk zelf kiezen wat u wilt verzekeren. Hiermee kunt u mogelijk wat geld besparen. Als u een goede inschatting kunt maken (en dat is altijd lastig) van de zorg die u het komende jaar nodig denkt te hebben dan kunt u zo gericht mogelijk kiezen voor aanvullende verzekeringen. Bent u momenteel erg gezond? Dan heeft u waarschijnlijk minder medische zorg nodig en kunt u overwegen om een hoger eigen risico te nemen. U betaalt dan een wat lagere premie.

Ziekenfonds vergelijken en afsluiten

Elk jaar krijgt u rond half november de nieuwe polisvoorwaarden van uw huidige zorgverzekeraar toegestuurd. Dat is een mooi moment om deze te vergelijken met andere zorgverzekeraars. Dit is heel eenvoudig op deze website te doen:

Zorgverzekering vergelijken

Heeft u een betere zorgverzekering gevonden met een scherpe premie? Dan kunt u met een paar klikken de verzekering vervolgens afsluiten bij de zorgverzekeraar waar u voor kiest.