Zorgverzekering: Wat is een basisverzekering?

Uw zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en aanvullende verzekeringen. De basisverzekering is in 2006 geïntroduceerd. Ter vervanging van de ziektekostenverzekering. De basisverzekering is een verplicht onderdeel van uw zorgverzekering. Met deze basisverzekering is iedere Nederland verzekerd van noodzakelijke medische zorg. U bent dan ook verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren die zich voor een basisverzekering aanmeldt. Ze kunnen u dus niet weigeren wegens uw geslacht, leeftijd of gezondheid. Door deze acceptatieplicht kan een zorgverzekeraar geen onderscheidt maken en zo is het voor onder andere oudere mensen en mensen met een gezondheidsrisico om van zorgverzekering te veranderen. Voor aanvullende verzekeringen hebben zorgverzekeraars deze plicht niet en mogen ze u wel weigeren. Aan het einde van het jaar, meestal vanaf half november, kunt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Benieuwd naar de goedkoopste basisverzekering? U kunt hier uw zorgverzekering vergelijken.

Voor wie geldt de basisverzekering?

De basisverzekering van een zorgverzekering is voor iedereen verplicht. Elke burger is wettelijk verplicht om zich te verzekeren. Er zijn enkele groepen die niet verplicht zijn om zich te verzekeren voor een basisverzekering. Dit zijn militairen in dienst, asielzoekers, gedetineerden en mensen die principiële bezwaren hebben tegen verzekeringen, ook wel gemoedsbezwaarden.

Wat dekt de basisverzekering?

De basisverzekering dekt de belangrijkste zorg en vergoed deze. Denk hierbij aan:

 • Het bezoeken van uw huisarts
 • Tandartskosten t/m 17 jaar
 • Kraamzorg en verloskundige hulp
 • Medicijnen
 • Fysiotherapie tot 18 jaar
 • Verblijf in het ziekenhuis
 • Psychologische hulp
 • Wijkverpleging

De dekkingen veranderen ieder jaar en worden door de overheid vastgesteld.

Een naturapolis, restitutiepolis of een selectiefpolis?

Voor uw basisverzekering kunt u kiezen uit 3 type polissen:

 • Een naturapolis
 • Een restitutiepolis
 • Een selectiefpolis

De dekking van deze polissen is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Hieronder lichten we u toe wat de verschillende types inhouden.

Een naturapolis

Kiest u voor een naturapolis? Dat betekent dat uw zorgverzekeraar bepaalt naar welke zorgaanbieder u moet gaan. De zorgverzekeraar heeft daar namelijk een contract mee gesloten.  Wilt u voor een bepaalde operatie naar een bepaald ziekenhuis? Dan vergoedt uw zorgverzekeraar alleen alle kosten als zij met dat ziekenhuis ook een contract hebben. Kiest u voor een ander ziekenhuis waar uw zorgverzekeraar geen contract mee heeft? Dan is het mogelijk dat u zelf een deel van de kosten moet betalen.

Een voordeel van een naturaverzekering is dat het vaak een goedkope zorgverzekering is. Deze verzekering is in ieder geval goedkoper dan een restitutieverzekering omdat de zorgverzekeraar daar afspraken over maakt met de zorgaanbieder (zoals het ziekenhuis). Bij een naturaverzekering hoeft u ook geen rekeningen voor te schieten. Dit doet uw zorgverzekering rechtstreeks en meteen zelf.

Een nadeel van een naturaverzekering is dat u gebonden bent aan de zorgaanbieders waar uw verzekering een contract mee heeft afgesloten. Wilt u toch naar een ander? Dan betaalt u daar zelf meer voor. Dit kan aanzienlijk oplopen.

Een restitutieverzekering

Kiest u voor een restitutieverzekering? Dan kunt u vrij kiezen waar u naartoe gaat qua zorg. Dit wordt ook wel vrije zorgkeuze genoemd. Zo kiest u zelf naar welk ziekenhuis u gaat of naar welke fysiotherapeut. Uw zorgverzekering vergoed altijd de kosten. Dit kan een groot en belangrijk voordeel zijn. Een nadeel kan wel zijn dat u de rekening zelf door moet sturen naar uw zorgverzekeraar of dat u deze eerst moet voorschieten en vervolgens kunt declareren. Uiteraard vergoedt uw zorgverzekeraar alleen het deel waar u voor verzekerd bent. Het kan dus nog steeds zo zijn dat u een deel zelf moet betalen omdat dit niet binnen uw zorgverzekering valt. Een ander nadeel is dat dit type zorgverzekering wat duurder is.

Een budgetverzekering

Een budgetverzekering wordt ook wel een selectiefpolis genoemd. Bij dit type zorgverzekering kunt u alleen naar de zorgaanbieders waar uw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. En dit zijn er meestal nog minder dan bij een naturaverzekering. Ook kunt u voor een herhaalrecept van medicijnen vaak alleen maar terecht bij een internetapotheek. Een groot voordeel is wel dat het een goedkope zorgverzekering is. Bent u gezond en wilt u niet teveel betalen voor uw zorgverzekering? Dan is een budgetverzekering een goede optie. Een nadeel is dat u naar een ziekenhuis moet die uw zorgverzekeraar voor u heeft uitgekozen (behalve voor spoedeisende hulp) en dat bijna alles online gaat. Bent u dus nog niet zo handig met alles online, dan is dit niet echt iets voor u.

Basisverzekering vergelijken?

Wilt u weten wat voor u de goedkoopste basisverzekering is? Eventueel aangevuld met enkele aanvullende verzekering? Dan kunt u hier voor het aankomende jaar uw zorgverzekering vergelijken.