Tips

Gaat u een rechtsbijstandverzekering vergelijken? Maar wilt u eerst nog wat meer informatie? Wij hebben voor u enkele tips verzameld.

Meeverzekeren

Als u een rechtsbijstandverzekering gaat afsluiten is het bijna altijd mogelijk om ook meteen uw hele gezin mee te verzekeren. Denk hierbij aan uw partner, kinderen, maar ook aan uw inwonende ouders of schoonouders. Zo is iedereen op uw adres meteen verzekerd. Dat kan erg praktisch zijn.

Overstappen

Heeft u al een rechtsbijstandverzekering, maar wilt u gaan overstappen? Dat is natuurlijk geen probleem. Let u er wel even goed op of er in uw geval ook een wachttijd van toepassing is. Sommige verzekeraars hanteren wel een wachttijd, anderen weer niet bij het oversluiten.

Wachttijd

Bij het afsluiten en het oriënteren van een rechtsbijstandverzekering is de kans groot dat u het begrip ‘wachttijd’ tegenkomt. Maar wat betekent wachttijd? Dat kunt u hier uitgebreid teruglezen.

Een geschil, maar niet gedekt?

Heeft u een rechtsbijstandverzekering en komt u in een juridisch geschil dat net buiten uw dekking valt? Dat is natuurlijk vervelend. De kosten voor de ondersteuning van een jurist of advocaat via uw verzekering worden in dat geval niet vergoed, maar u kunt wel altijd even contact opnemen met uw rechtsbijstandverzekering. Tot een bepaalde hoogte zijn ze vaak toch bereidt om u wat adviezen te geven. Vaak zijn deze gratis en soms vragen ze hiervoor een kleine vergoeding. Het is in ieder geval het proberen waard.

Let op het eigen risico

Bij sommige rechtsbijstandverzekeringen moet u als u gebruik wilt maken van de hulp van juristen en advocaten eerst een stukje eigen risico betalen. Hoe hoog het eigen risico is verschilt per verzekeraar. Sommige rekenen geen eigen risico en vergoeden meteen alles. Als u wel een eigen risico moet betalen, dan wordt het bedrag daarboven vergoed door uw rechtsbijstandverzekering. Maar wel tot een maximum bedrag. Let hier goed op bij rechtsbijstandverzekeringen vergelijken. Dit kan namelijk nogal verschillen.

Let op de hoogte van de franchise

Franchise is ook een woord dat u veelvuldig terug zult zien komen bij rechtsbijstandverzekeringen. Dit is het bedrag waaronder een verzekeraar niet bereid is om naar uw claim te kijken en deze niet in behandeling neemt. Hiermee wordt voorkomen dat een verzekeraar zich in moet spannen voor vele zaken die ‘bijna niet de moeite waard zijn’ omdat het slechts om een paar euro gaat. Hoe hoog dit franchise-bedrag is, verschilt per verzekering. Maar het is goed om hier naar te kijken voordat u gaat afsluiten.

Goed vergelijken

Als u op zoek gaat naar een nieuwe rechtsbijstandverzekering, omdat u er momenteel nog geen één heeft of omdat u wellicht wat goedkoper uit wilt zijn dan nu, is het belangrijk om goed te vergelijken. Dit kan u namelijk geld besparen. Via deze vergelijker kunt u verschillende rechtsbijstandverzekeringen vergelijken.