Goedkoopste energie

Bent u op zoek naar de goedkoopste energie? Dan is energie vergelijken de beste optie.  Aan de hand van uw gegevens kunt u in de energievergelijker op deze website de goedkoopste energie vinden voor uw situatie. Door het vergelijken van de verschillende energieleveranciers kunt u honderden euro’s op jaarbasis besparen.

Actuele tarieven

Door gebruik te maken van de optie om energietarieven te vergelijken, weet u zeker dat u een onafhankelijk overzicht krijgt van wat voor u het goedkoopste is. De energievergelijker wordt elke dag bijgewerkt. De tarieven en acties / aanbiedingen zijn hierdoor altijd actueel. Bovendien geven we u een volledig overzicht van de verschillende kosten per aanbieder. Zo kunt u zien wat de leveringstarieven, vaste leveringskosten en de netbeheerkosten zijn, maar ook de korting per jaar en het termijnbedrag staan vermeld. Hierdoor kunt u alles goed met elkaar vergelijken.

Top 3 laagste energieprijzen

De aanbieders met de laagste energieprijzen staan altijd bovenaan in de resultaten van de energievergelijker. Hierdoor ziet u direct wat voor uw huishouden de top 3 is op het gebied van energie.

Vaste en variabele tarieven

Als u energie gaat vergelijken zult u zien dat u kunt kiezen uit vaste en variabele tarieven. Als u kiest voor variabele tarieven dan mag uw energieleverancier het tarief 2 keer per jaar aanpassen. Dit is per 1 januari en per 1 juli. Het tarief van elektriciteit en gas kan dan omhoog of omlaag gaan. Wilt u meer zekerheid? Dan kunt u kiezen voor een energiecontract van 1, 2, 3, 4 of 5 jaar. Vaste energietarieven zijn normaal gesproken goedkoper dan de variabele tarieven. Dit komt omdat de energieleverancier de zekerheid heeft dat u klant blijft voor een langere periode. In ruil daarvoor willen ze u een extra scherpe prijs rekenen.

Waaruit bestaat uw energierekening?

Uw energierekening bestaat uit elektriciteit en gas. Elektriciteit wordt gemeten in kWh, gas in m3. De leveringskosten bestaan uit verschillende elementen. Uiteindelijk betaalt u natuurlijk voor de hoeveelheid stroom en gas die u verbruikt.

De leveringskosten voor stroom bestaan uit:

  • Vaste leveringskosten (vastrecht)
    Vaste leveringskosten zijn kosten die u betaalt aan uw energieleverancier. Zij brengen deze per maand, kwartaal of jaar in rekening. Dit zijn niet de kosten voor het daadwerkelijke elektriciteitsverbruik, maar is een soort van abonnement voor de dienstverlening van de energieleverancier. Een energieleverancier mag zelf bepalen hoe hoog ze deze kosten maken.
  • Variabele leveringskosten
    Dit zijn de kosten die de energieleverancier bij u in rekening brengt voor het daadwerkelijke verbruik. Als u veel stroom verbruikt dan wordt dit bedrag hoger. Uiteraard is er wel een vast tarief per kWh waarmee gerekend wordt. Als u een variabel contract heeft dan is dit het tarief dat 2x per jaar kan wijzigen.
  • Energiebelasting
    De overheid heft een energiebelasting over uw energieverbruik. Dit heeft de overheid ooit ingevoerd om te proberen om u te stimuleren om niet zoveel energie te verbruiken. Hier heeft het milieu ten slotte weer baat bij. U betaalt de energiebelasting gewoon aan uw energieleverancier. Zij betaalt deze weer door aan de overheid.
  • BTW
    Over al uw energietarieven betaalt u 21% BTW.
  • Vermindering energiebelasting
    Aan de ene kant betaalt u energiebelasting, aan de andere kant geeft de overheid ook een vergoeding voor elke energieaansluiting in Nederland. De overheid bepaalt elk jaar hoe hoog deze vermindering is. Vroeger werd dit ook wel de heffingskorting genoemd.

Al deze energiekosten vindt u terug als u energie gaat vergelijken.

De leveringskosten voor gas bestaan uit:

  • Vaste leveringskosten
    Hiervoor geldt hetzelfde als bij stroom. Zie de uitleg hierboven.
  • Variabele leveringskosten
    Deze kosten zijn afhankelijk van hoeveel m3 u per jaar verbruikt thuis.
  • Regiotoeslag
    Voor het transporteren van gas wordt sinds 2005 een toeslag in rekening gebracht. Hoe verder u van de bron afwoont waar het gas vandaan komt, hoe hoger deze kosten zullen zijn.
  • Energiebelasting
    Hiervoor geldt hetzelfde als bij stroom. Zie de uitleg hierboven.
  • BTW leveringskosten gas
    U betaalt net als bij stroom ook voor uw gas 21% BTW.

Welkomstkorting

Als u overstapt van energie dan wordt u vaak een extra aantrekkelijke aanbieding gedaan. Leverancieraanbieders doen dit in de vorm van een welkomstkorting. Dit is een bedrag, dat vooraf wordt bepaald door de leverancier, wat zorgt voor een leuke korting. Deze korting wordt niet afgetrokken van uw maandelijkse voorschotbedrag. Maar krijgt u vaak nadat u 1 jaar klant bent uitbetaald. Als u tussentijds overstapt naar een andere aanbieder, dan krijgt u de welkomstkorting niet. Let hier dus goed op. Alle vormen van welkomstkorting kunt u terugvinden in de vergelijker op onze website. Zo heeft u een goed totaalbeeld.

Wilt u weten wat voor u de goedkoopste energie is? Start dan nu met energie vergelijken!