Autoverzekering: welke aanvullende dekkingen zijn er?

Als u een autoverzekering gaat vergelijken of af gaat sluiten dan kunt u ook altijd kiezen uit enkele aanvullende dekkingen. Maar wat houden al deze aanvullende dekkingen bij een autoverzekering eigenlijk in? Wat verzekert u daar precies mee? Wij zetten er een aantal voor u op een rijtje.

Rechtsbijstand

Als u voor een autoverzekering kiest voor een dekking van WA of beperkt casco dan moet u in geval van schade zelf de schade gaan verhalen bij de tegenpartij. Ziet u dat niet zitten? Dan kan u hiervoor uw verzekeraar inschakelen. Hiervoor moet u wel een rechtsbijstandverzekering hebben afgesloten. U hoeft dan zelf het administratieve gedoe niet af te handelen, dat doet de verzekeraar voor u. U profiteert van het gemak van juridische hulp in het binnen- en buitenland. U hoeft geen formulieren in te vullen die u niet zo goed snapt en u hoeft ook geen contact te leggen met andere instanties, getuigen en deskundigen. Dit regelt de verzekering allemaal. Uw verzekering onderhandelt ook namens u met de tegenpartij en stap naar de rechter als dat nodig is. Dat is nog eens makkelijk toch? Zo’n 45% van de Nederlanders kiest voor een autoverzekering met rechtsbijstandverzekering als aanvullende dekking.

Inzittendenverzekering

Wat is een inzittendenverzekering? Uw auto is al goed verzekerd met een autoverzekering, maar hoe zit dat met u zelf en met de passagiers die met u meerijden? Als u een inzittendenverzekering afsluit dan bent u zelf, maar ook uw passagiers verzekerd bij letsel en schade. Zelfs uw belangrijke en waardevolle spullen die u bij zich heeft zijn ook verzekerd met deze aanvullende verzekering. Zo’n 70 % van de Nederlanders kiest voor een autoverzekering met inzittendenverzekering als aanvullende dekking.

Bonusgarantie

Wat is bonusgarantie (no-claim)? Heeft u schade gemaakt met uw auto en moet u een beroep doen op uw autoverzekering? Dat is vervelend. De premie gaat na het maken van de schade namelijk omhoog. Wilt u niet dat uw premie omhoog gaat? Dan kunt u dat risico afdekken met een zogenoemde bonusgarantie. U behoudt hiermee dus uw bonus-malus korting op uw premie. Niet alle verzekeraars bieden dit nog aan. En meestal kunt u ieder jaar maximaal 1 schade via deze garantie claimen. U verliest wel uw schadevrije jaren als u een schade rijdt met de Bonusgarantie. Maar uw premie blijft wel hetzelfde als daarvoor. Deze dekking wordt ook wel no-claimbeschermer genoemd.

Pechhulp

Bij de meeste autoverzekeringen kunt u als aanvullende dekking een pechhulp afnemen. Pech onderweg is altijd vervelend en komt nooit goed uit. U zult altijd zien dat het gebeurt als u op weg bent naar een belangrijke afspraak. U wilt dan zo snel mogelijk weer verder rijden. Door een pechhulp af te sluiten profiteert u van wat gemak op zo’n ongemakkelijk moment. Als het even kan wordt uw auto ter plekke gerepareerd zodat u snel weer verder kunt. Is dit niet mogelijk dan wordt uw auto naar een dichtstbijzijnde garage gebracht en krijgt u een rit naar huis aangeboden of vervangend vervoer als dit nodig is. Deze dienst geldt ook in het buitenland. In sommige gevallen bent u zelfs verzekerd als u pech heeft in uw eigen woonplaats. Controleert u wel altijd even goed welke services er wel en niet bij zitten.
1 op de 4 auto’s heeft jaarlijks pech. Het kan dus een verstandige keuze zijn om pechhulp als aanvullende dekking bij uw autoverzekering af te sluiten.

Verlengde nieuwwaarde

Heeft u net een nieuwe auto gekocht? En rijdt u toch een flinke schade waarbij uw auto niet meer te repareren is? Dan wilt u natuurlijk dezelfde auto eigenlijk weer meteen opnieuw kopen. Dat kan als uw auto maximaal een jaar oud is. Maar wilt u dat ook nog binnen 2 of 3 jaar? Dan kunt u kiezen voor een aanvullende dekking van verlengde nieuwwaarde. Rijdt u geen schade? Dat is natuurlijk het mooiste! Na 2 of 3 jaar vervalt over het algemeen automatisch de premie die u voor deze extra dekking betaalt. Hiervoor hoeft u dan dus niks te doen. Als u een beroep moet doen op deze dekking omdat u schade heeft die niet te maken is of is uw auto gestolen? Dan krijgt u een vervangende auto voor een maximaal aantal dagen. Hoeveel dagen dit zijn kunt u bij de verzekering opvragen. Maar dan bent u in ieder geval even gered in nood.

Verlengde aanschafwaarde

Deze dekking lijkt om de verlengde nieuwwaarde, maar dan voor occassions. Stel u koopt een tweedehands auto in plaats van een nieuwe auto, dan wilt u als er met uw occassion, die voor u als een nieuwe auto aanvoelt, ook een gelijkwaardige auto kunnen kopen als deze gestolen wordt of een schade rijdt die onherstelbaar is. Toch? Kies dan voor een aanvullende verzekering bij uw autoverzekering, namelijk de ‘Verlengde aanschafwaarde’. Bij schade of verlies betaalt de verzekering u dan tot 3 jaar de aanschafwaarde van uw auto terug in plaats van 1 jaar. Vaak worden er wel een aantal voorwaarden gesteld, waaronder dat uw auto bij een merkdealer of Bovag bedrijf gekocht moet zijn. De auto mag niet geïmporteerd zijn. Uw auto is maximaal 6 jaar oud op het moment van kopen. Per autoverzekeraar kunnen deze voorwaarden verschillen. Check ze daarom altijd goed.

Vrije reparatiekeuze

Heeft u schade gereden? Dan bepaalt uw autoverzekering door welk autoschadeherstelbedrijf uw auto weer gemaakt wordt. Wilt u dat niet? En wilt u zelf kiezen waar u uw auto laat repareren? Dan is de extra dekking van vrije reparatiekeuze iets voor u. U hoeft dan ook niks voor te schieten. De verzekering betaalt de rekening gewoon. Het geeft u dus wat extra vrijheid.

Extra accessoires

Standaard zijn accessoires over het algemeen verzekerd bij uw autoverzekering tot een bepaald bedrag. Maar vindt u dit niet genoeg omdat u misschien een heel duur geluid of navigatiesysteem heeft laten inbouwen? Dan kunt u het verzekerde bedrag verhogen door te kiezen voor een aanvullende dekking voor extra accessoires. Accessoires qua geluid en navigatie moeten zijn wel zijn ingebouwd door een dealer of de garage of uzelf. Verder zijn ook uw lichtmetalen velgen, trekhaak en skibox verzekerd. Losse accessoires die u uit de auto mee kunt nemen, zoals een laptop of mobiele telefoon zijn niet verzekerd met deze aanvullende dekking.

Autoverzekering vergelijken

Wilt u weten welke autoverzekering er voor het goedkoopste is? Maak dan gebruik van onze autoverzekering vergelijken tool.

Disclaimer
Wij doen ons uiterste best om de informatie op deze pagina zo compleet en actueel mogelijk te houden. Wij zijn niet aansprakelijk in geval van typfouten of onjuiste informatie. Controleert u altijd zelf alle informatie op de website van de verzekeraar zelf.