Vaak gehoord: een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar dat is ook echt zo. En het komt vaak op een vervelend moment, dat het niet uitkomt. Een ongelukje komt natuurlijk nooit uit. Als u of één van uw kinderen net even niet scherp is kan het al gebeurd zijn en heeft één van jullie per ongeluk schade aangericht bij een ander. Denk hierbij aan een vaas die omvalt en stuk is, een bal door de ruit bij een potje voetballen op straat, een kras op iemands auto omdat er met de fiets tegenaan gevallen wordt of een glas rode wijn over de bank heen laten vallen? Het kan ook u overkomen. Natuurlijk is het dan een ongelukje, maar u bent wel verantwoordelijk voor de schade en zult de schade moeten vergoeden. Dit kan soms al erg duur zijn. De omgestoten vaas kan net een exclusieve versie zijn of de bank is een dure designbank? Deze kosten wilt u het liefst niet zelf betalen. U kunt deze kosten laten vergoeden door uw aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering wordt ook wel een WA-verzekering genoemd. Dit betekent: Wettelijk Aansprakelijk. Hierdoor lijkt het of deze verzekering verplicht is, maar dat is niet zo. Het kan wel het overwegen waard zijn om er toch één af te sluiten. De premie is over het algemeen slechts een paar euro per maand. Als u er nog geen één heeft dan is het verstandig om te beginnen met: aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken. Dan weet u zeker dat u niet teveel betaalt en krijgt wat bij u past.
Aansprakelijkheidsverzekering: waar moet u op letten?
Voor iedereen is het anders welke aansprakelijkheidsverzekering het beste past. Dit is afhankelijk van uw situatie. Als u gaat vergelijken dan zijn de kosten en de dekking belangrijk om in de gaten te houden. Veel verzekeraars bieden u een dekking van 1 miljoen euro tegen de kosten van een paar euro per maand. Hierdoor lijken de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen op elkaar en is het verstandig om naar enkele andere zaken te kijken. Zoals:
- Kijk of het mogelijk is om de hoogte van het verzekerde bedrag eenvoudig is aan te passen. Als u verwacht dat uw situatie de komende jaren wel eens kan veranderen, dan kan dit handig zijn.
- Het verzekerde bedrag. Veel verzekeraars keren een maximaal bedrag uit dat vaak boven de 1 miljoen euro ligt. Voor de meeste van u zal dit voldoende zijn. Maar als u altijd met dure apparaten werkt of voor uw beroep veel in dure auto’s rijdt dan kan het handig zijn om een wat hoger bedrag te kiezen. U betaalt daarvoor wel een hogere premie.
- Is er sprake van een eigen risico? Veel verzekeraars rekenen u geen eigen risico als u een ongelukje heeft gehad. Maar dat is wel goed om even te controleren. In sommige gevallen kunt u kiezen om toch wat eigen risico te nemen in ruil voor korting op uw premie. U moet zich wel afvragen of dit de moeite waard is, omdat de aansprakelijkheidsverzekering sowieso al niet heel duur is.
- Soms bent u ook meteen in het buitenland verzekerd voor bepaalde ongelukjes. Dat is natuurlijk prima. Maar let goed op dat u geen zaken dubbel verzekerd bij uw reisverzekering. Dat zou zonde zijn.
- Is er korting mogelijk? Bij sommige verzekeraars krijgt u korting als u meerdere verzekeringen afsluit, zoals een opstalverzekering of een inboedelverzekering. Dit wordt ook wel pakketkorting genoemd.
- Bent u alleenstaand? Let er dan goed op dat u niet kiest voor een verzekering voor het hele gezin. Daarmee betaalt u namelijk meer.
- Een actie of aanbieding? Een leuke welkomstkorting of aanbieding kan aantrekkelijk zijn. Maar kijk ook altijd goed naar wat de premie per maand is ná de actie.
Een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
Dat begint met goed vergelijken. Door gebruik te maken van de vergelijker krijgt u aan de hand van enkele gegevens de resultaten die voor u relevant zijn. U ziet dan in één oogopslag de dekking, het eigen risico, het eenmalige bedrag dat u moet betalen en de premie per maand. Zo vindt u snel de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekering voor uw situatie.