Gaat u een opstalverzekering vergelijken en wellicht afsluiten? Dan is het goed om te weten wat er wel en niet onder de opstalverzekering valt. Een opstalverzekering wordt overigens ook wel eens woonverzekering genoemd.
Wat dekt een opstalverzekering?
Als u wilt weten wat er wel en niet precies gedekt is dan is er een regel die het voor u erg makkelijk maakt. Namelijk alles wat vast zit aan uw huis en wat u niet kunt weghalen zonder daarbij iets te beschadigen hoort bij het huis zelf. Dit valt onder de opstalverzekering. Alles wat u op kunt pakken en mee kunt nemen valt onder de inboedel. En daarmee onder de inboedelverzekering. Een lastig voorbeeld: de vloer. Is uw vloer een laminaatvloer en kunt u die uitklikken en meenemen? Dan valt het onder de inboedelverzekering. Is de vloer vastgemaakt met lijm of spijkers? Dan hoort deze bij het huis en valt onder de opstalverzekering. Een ander voorbeeld is een koelkast. Is het een inbouwkoelkast en zit deze aan het huis vast, dan valt deze onder de opstalverzekering. Is het een losse koelkast die u mee kunt verhuizen, dan valt deze onder de inboedelverzekering.
Een opstalverzekering dekt naast schade aan uw huis ook eventuele schade aan bijgebouwen. Denk hierbij aan uw garage of een schuurtje in uw tuin.
Soms moet u kosten maken om ergere schade te voorkomen of moet u schade maken om iets te kunnen repareren omdat u er anders niet bij kan. Dit kan door een opstalverzekering vergoed worden. Normaal gesproken komt er eerst een schade-expert bij u langs om te kijken hoe erg de schade is. Ook deze kosten kunnen vergoed worden. In sommige gevallen is uw huis dusdanig beschadigd dat u zelfs in een hotel moet verblijven. Dit soort kosten worden meestal tot een bepaald maximum van 10% van de verzekerde som gedekt.
Wat dekt een opstalverzekering nooit?
Er zijn een aantal zaken die nooit worden gedekt door een opstalverzekering. Dit zijn schades door:
- Aardbevingen
- Overstromingen
- Molest / opstanden (oorlogsgeweld)
- Atoomkernreacties
Daarnaast zijn er nog 2 zaken die standaard in principe niet zijn meeverzekerd. Let hier altijd goed op. Dat geldt namelijk voor:
- Glas
- Funderingen
U kunt er voor kiezen om glas en fundering toch wel mee te verzekeren. Een schade aan uw fundering kan namelijk hoog oplopen qua kosten en wilt u daarom wellicht toch verzekeren. Dit kan over het algemeen aanvullend. Hierdoor wordt de waarde van uw woning wel hoger. En daarmee ook de premie die u moet betalen.
Als u glas mee wilt verzekeren is het het overwegen waard om een aparte glasverzekering af te sluiten als de herbouwwaarde van uw woning erg hoog is.
Is de woning bewoond?
Let u goed op of de woning bewoond is of niet. Als uw huis langere tijd niet bewoond is, meestal langer dan 2 maanden. Dan wordt de dekking vaak beperkter, tot storm, brand en luchtverkeer. Dit geldt ook als u gaat verbouwen. Vooral als de woning bijvoorbeeld nog niet waterdicht is omdat het dak er tijdelijk niet op zit. Als u een opstalverzekering gaat vergelijken dan kunt u dit soort zaken altijd terugvinden op de website van de aanbieder en in de polisvoorwaarden. Leest u deze dan ook altijd goed door.
Welke dekkingen zijn er?
Bij de meeste opstalverzekeringen kunt u kiezen uit 3 varianten dekking. Dit zijn:
Uitgebreide dekking
Hieronder valt in de meeste gevallen:
- Bomen, kranen en heistellingen die omvallen
- Onvoorziene waterschade
- Storm, vanaf windkracht 7
- Schade als gevolg van scheren van ruiten of spiegels
- Vliegtuigen die neerstorten
- Rellen en opstootjes
- Olie, roet en rook
- Aanrijding of aanvaring
- Brand
- Diefstal of poging tot inbraak
- Bliksem
- Vandalisme
- Ontploffing
- Waterschade
Een extra uitgebreide dekking
Hieronder valt in de meeste gevallen:
- Schroeischade
- Zengschade
- Smeltschade
- Schade door regen
- Hak- en breekwerk dat nodig is om een probleem in de waterleiding op te lossen.
Meest uitgebreide dekking / allrisk dekking
Hieronder valt eigenlijk alle evenementen en gebeurtenissen die u maar kan bedenken. Dit wordt ook nog wel eens ‘van buiten komend onheil’ genoemd.
Controleert u altijd zelf goed welke dekking u kiest en wat daar wel en niet mee gedekt is.
Is een opstalverzekering verplicht?
Een opstalverzekering is wettelijk gezien niet verplicht. Als u een koopwoning heeft en daarmee een hypotheek dan wordt het wel vaak verplicht gesteld vanuit de bank / hypotheekverstrekker. Dit doen ze omdat ze u een groot bedrag lenen om uw huis te kunnen kopen. Omdat uw huis het onderpand is van de hypotheek, willen ze wel dat u dat goed verzekerd. Is het niet verplicht vanuit de bank? Dan kan het nog steeds verstandig zijn om er wel één af te sluiten. Uw huis is sowieso veel geld waard en u wilt waarschijnlijk niet het risico lopen dat daar iets mee gebeurd en dat u daarna in de problemen raakt financieel gezien.
Een eerste stap zetten? Ga naar de vergelijker en vergelijk de opstalverzekeringen.