Overstappen van energieleverancier

Sinds 2004 mag u zelf kiezen via welke energieleverancier u uw stroom en gas afneemt. Heeft u momenteel al een energie aanbieder? Dan kunt u overstappen als uw energiecontract afloopt. Maar ook als u gaat verhuizen of als u simpelweg niet tevreden bent over uw huidige energieleverancier kunt u gaan kijken of u uw energie voordeliger bij een andere aanbieder kunt afnemen.

Hoe werkt overstappen?

Overstappen van energie is heel eenvoudig en in een paar minuten geregeld. Wilt u weten of u flink geld kunt besparen op uw energie?

  1. Maak gebruik van de mogelijkheid van energie vergelijken
  2. Vul uw postcode en huisnummer in en enkele gegevens van uw huidige of geschatte verbruik. Zowel voor stroom als gas. En kies naar wat voor contractduur en type stroom u op zoek bent.
  3. Dit alles kost u slechts 1 minuut tijd om in te vullen. U krijgt vervolgens een overzicht van de goedkoopste energieleverancier die past bij uw situatie.
  4. Kies via de button ‘Aanvragen’ de energieleverancier die uw voorkeur heeft.
  5. Op de website van de energieleverancier vraagt u vervolgens in enkele minuten uw nieuwe energiecontract aan.

Overstappen is gratis

Overstappen is heel eenvoudig in enkele minuten geregeld, en ook nog eens gratis over het algemeen. Eigenlijk bieden alle energieleveranciers een zogeheten ‘overstapservice’ aan. Dit betekent dat uw nieuwe energieleverancier uw huidige contract opzegt en vervolgens rekening houdt met de einddatum van uw oude contract. Hierdoor sluit uw oude en nieuwe contract perfect op elkaar aan, en heeft u geen dubbele kosten voor energie en blijft u continu aangesloten op gas en stroom. Dat is wel zo prettig. U merkt hierdoor helemaal niks van de overstap, behalve dat u de energierekening op een gegeven moment van een ander krijgt.

Puntjes van aandacht

Staat u op het punt om over te stappen? Kijk dan nog even goed naar de volgende punten:

Algemene voorwaarden
Het is saaie stof, en geen leuk klusje, maar voordat u gaat overstappen is het aan te raden om toch even de kleine lettertjes te lezen van uw nieuwe energiecontract. Hiermee voorkomt u een vervelende verrassing achteraf.

Opzegtermijn
Overstappen is altijd mogelijk, maar het is wel goed om even te kijken naar uw opzegtermijn van het huidige energiecontract. Anders loopt u namelijk het risico op een opzegboete. En dat is zonde van alle moeite, omdat u natuurlijk wilt besparen.

Looptijd
U kunt bij elke aanbieder kiezen uit verschillende looptijden van het energiecontract. Vaak is er de keuze uit 1, 3 of 5- jarige contracten. Wat voor uw situatie het beste is kunt u alleen zelf bepalen, maar denk er even goed over na.

Type tarief
U kunt kiezen voor een vast en variabel energietarief. Een vast tarief blijft gedurende de looptijd van uw contract hetzelfde. Een variabel tarief kan wel variëren gedurende de looptijd. Dit kan 2 keer per jaar veranderen. Denk hier dus even goed over na wat u prettig vindt.

Kosten
Een energiecontract is opgebouwd uit verschillende kosten (leveringstarief, vastrecht, welkomstkorting). Verbruikt u niet zoveel energie dan is het voor u gunstig om te kiezen voor lage vastrechtkosten. Bent u een groot verbruiker van energie? Dan heeft u meer baat bij lage energietarieven.

Denk aan de meterstanden
Gaat u overstappen? Dan is het doorgeven van de meterstanden erg belangrijk. Deze moet u doorgeven aan uw oude energieleverancier, zodat deze de eindrekening op kan maken.

Voordelen van overstappen

Het grootste voordeel van overstappen van energie is simpelweg: geld besparen! In een paar minuten tijd kunt u enkele tientallen en in sommige gevallen zelfs honderden euro’s per jaar besparen. Is het echt zo makkelijk? Ja zeker! U kunt zo vaak overstappen als u wilt en op deze manier regelmatig profiteren van een aantrekkelijke en leuke welkomstkorting.

Bent u overtuigd? Energie vergelijken!