Reisverzekering dekking

Als u een reisverzekering gaat afsluiten of vergelijken dan kunt u kiezen uit verschillende dekkingen. Sommige dekkingen zijn onderdeel van de basis reisverzekering en andere dekkingen kunt u optioneel kiezen. Op deze manier stelt u zelf uw reisverzekering samen zoals u dat nodig vindt. Maar wat houden de verschillende dekkingen in? Wij hebben het voor u verzameld. Controleer wel altijd bij de reisverzekeraar welke dekking zij precies bieden als u zich verzekerd voor één van de aanvullende modules.

Europa of Werelddekking

Voor de dekking en de premie van de reisverzekering maakt het uit naar welk land u op vakantie gaat. Gaat u buiten Europa op vakantie? Dan heeft u Werelddekking nodig. De Europadekking kan per verzekeraar iets verschillen. Sommige rekenen tot Europa enkele aanvullende landen, zoals: Turkije, Marokko, Tunesië, Algerije, Egypte, e.d. Controleer dit altijd goed bij uw reisverzekeraar. Niet alle verzekeraars hanteren dezelfde dekking voor de categorie ‘Europa’.

Bagage

Uw bagage is op reis verzekerd tegen diefstal, verlies of schade. Maar er moet wel sprake zijn van een ongeluk. Eigenlijk moet u er alles aan hebben gedaan om het ongeluk te voorkomen. Laat u uw spullen onbeheerd achter in een auto? Dan wordt dit normaal gesproken niet vergoed. De verzekeraar vindt dat u de spullen dan maar mee had moeten nemen. Maar wanneer krijgt u het wel vergoed? Bijvoorbeeld als iemand uw fotocamera uit uw handen rukt en op deze manier van u jat. Of als uw koffer tijdens de vlucht kwijt is geraakt en ook niet meer wordt teruggevonden. Bij sommige verzekeraars kunt u kiezen tot welk bedrag u uw bagage wilt verzekeren. Als u veel dure spullen meeneemt kunt u kiezen voor een hogere dekking.

Geld

Naast uw bagage kunt u zich vaak nog extra verzekeren tegen het verlies of de diefstal van geld  tot een bepaald maximum dat verschilt per reisverzekeraar. Overkomt het u op vakantie dat u wordt overvallen of dat uw geld wordt gestolen? Doe dan altijd aangifte bij het politiebureau. Dit is nodig als bewijs voor de reisverzekering.

Aansprakelijkheid

Als u op vakantie bent kunt u door een ongelukje per ongeluk de inrichting van bijvoorbeeld de huurcaravan of het vakantiehuis beschadigen. Of is er een raam stuk gegaan? Met deze dekking bent u hiervoor verzekerd.

Gevaarlijke sporten

Sporten waarbij u meer risico loopt op een ongeluk, zoals wintersport, maar ook verschillende watersporten zoals duiken, kanoën of raften bestempeld een verzekeraar als een ‘gevaarlijke sport’. Als u dit soort activiteiten gaat doen op vakantie en u wilt hiervoor verzekerd zijn als u tijdens deze activiteiten iets overkomt, dan moet u de dekking gevaarlijke sporten meeverzekeren. Anders dekt uw reisverzekering de kosten bij een ongeluk niet.

Ongevallen

Als u op vakantie bent kan er ook een ongeluk gebeuren. Met de ongevallendekking krijgt u een vergoeding als u overlijdt of blijvend invalide wordt door een ongeluk op vakantie. Onder blijvend invalide verstaan ze over het algemeen dat u niet meer herstelt. De hoogte van de vergoeding hangt normaliter af van de lichamelijke gevolgen van het ongeval. Als u na uw vakantie terug bent in Nederland dan wordt in een medisch onderzoek vastgesteld wat de mate van invaliditeit is.

Medische kosten

Als u op vakantie bent dan kan het zo zijn dat uw zorgverzekering eventuele medische kosten vergoedt, maar dat is lang niet altijd zo. Kosten van medische hulp in het buitenland is vaak duurder. En dan dekt uw zorgverzekering niet alle kosten. Of uw zorgverzekering iets dekt en hoeveel zij dekken vindt u terug in uw polis. Maar 1 ding is zeker, als u op vakantie bent kan het gebeuren dat u medische zorg nodig heeft. Bijvoorbeeld een acute blindedarmontsteking of een verstuikte enkel waarvoor u naar het ziekenhuis gebracht wordt. Meestal vallen kosten van een arts, ziekenhuisopname en operatiekosten onder de dekking medische kosten.

Annulering

U heeft een reis geboekt, maar deze kan onverwachts niet doorgaan door ziekte, een ongeval of overlijden? Of u bent al op uw vakantiebestemming en u moet eerder terug naar huis omdat er thuis iets is gebeurd? Dan moet u uw reis annuleren en moet u extra kosten maken om eerder naar huis te kunnen. Met een annuleringsverzekering bent u verzekerd voor deze kosten. Over het algemeen moet u een annuleringsverzekering uiterlijk 2 weken na het boeken van uw reis afsluiten. Let hier dus goed op.

Buitengewone kosten

Deze dekking lijkt enigszins op die van annulering, maar dekt kosten die u onverwachts moet maken. Als bijvoorbeeld uw huis is afgebrand in Nederland waardoor u eerder naar huis moet. Maar ook kosten die u moet maken omdat u de vakantie noodgedwongen moet verlengen door een ongeval of ziekte op uw vakantieverblijf. Maar ook de kosten voor een reddings- of opsporingsoperatie als u verdwaald in de bergen behoren hierbij. Of als u komt te overlijden. Dan zijn de kosten voor de repatriëring gedekt. Dat betekent dat ze ervoor zorgen dat het lichaam vanuit het buitenland naar de nabestaanden in Nederland wordt gebracht.

Pechhulp voor uw auto of motor

Als u met uw auto of motor naar het buitenland gaat dan kan het voorkomen dat u pech krijgt onderweg. Dit is niet standaard gedekt door uw autoverzekering. Dit kunt u checken in de polis van uw autoverzekering. Maar met de extra dekking voor hulpverlening kunt u rekenen op hulp. Dit kan betekenen dat ze uw kapotte voertuig en eventueel uw caravan of aanhangwagen op komen halen en dat ze voor u vervangend vervoer regelen. Sommige reisverzekeringen helpen u ook aan vervangend vervoer als uw auto in de week voor vertrek getroffen wordt door brand of wordt gestolen. In het buitenland krijgt u met deze dekking ook de kosten voor reparatie langs de weg vergoedt. Kortom, als u pech heeft met uw voertuig, dan zijn de kosten gedekt als u deze dekking heeft afgenomen bij uw reisverzekering.

Reisrechtsbijstand

Met deze dekking bent u verzekerd van juridische hulp in het buitenland. Er wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen Europa en Werelddekking. Let goed op tot welk bedrag u verzekerd bent.

Zakenreis

Voor een zakenreis bieden sommige verzekeraars nog een aanvullende dekking.

Maximale reisduur

De maximale reisduur waarvoor u gedekt bent met uw reisverzekering verschilt per reisverzekering. Vooral als u langer op reis gaat dan zo’n 40 dagen is het belangrijk om goed op te letten of uw reisverzekering dit nog dekt. Voor kortlopende en doorlopende reisverzekeringen verschilt dit uiteraard. U vindt deze informatie op de website van de reisverzekeraar.