Distributiekosten

Sinds 1 januari 2013 zijn verzekeraars van een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering verplicht om distributiekosten in rekening te brengen. Maar wat zijn dat eigenlijk? Distributiekosten zijn kosten die de verzekeraar maakt voor het afhandelen van uw aanvraag. U kunt hierbij denken aan salariskosten van benodigd personeel om uw polis op te maken, reclamekosten, automatiseringskosten e.d.

Deze distributiekosten zijn niet nieuw. Vroeger waren deze kosten altijd in de maandelijkse premie verwerkt. Zo had u geen idee hoe hoog deze kosten dus eigenlijk waren. U betaalde het wel, maar wist het niet. Dat is niet echt open en transparant. Nu moeten alle verzekeraars het apart in rekening brengen. U kunt over het algemeen kiezen of u deze kosten in 1x wilt betalen bij het afsluiten van de verzekering (via iDeal) of dat u deze verspreid wilt betalen over enkele maanden of jaren.

In onderstaand overzicht ziet u hoe hoog de distributiekosten zijn bij de verschillende verzekeraars waar u een uitvaartverzekering of begrafenisverzekering kunt afsluiten.

UitvaartzekeraarDistributiekostenMaandelijkse premie vanaf
DELA€ 18€ 4,14
Verzekeruzelf.nl€ 27€ 12,67
Yarden€ 59Scherpe premie
Monuta€ 69€ 1,99
Northwest€ 85€ 2,56
Nuvema€ 170€ 5,00