Wat is een creditcard?

Een creditcard is, net als uw bankpasje, een betaalpas. Met deze betaalpas kunt u zowel privé als zakelijk aankopen doen die u pas achteraf hoeft te betalen. Dit is meteen het grootste verschil met uw bankpas. Als u betaalt met uw bankpas wordt het geld direct van uw rekening afgeschreven. Bij een creditcard worden al uw aankopen van de maand verzamelt waar u één overzicht van krijgt. Deze rekening  betaalt u achteraf in één keer of in termijnen. Eigenlijk heeft u dus een lening bij uw creditcardmaatschappij die uw aankopen voorschiet.  Als u de maandelijkse rekening in één keer betaalt dan rekent de creditcardmaatschappij geen extra kosten in rekening. Dat is dus eigenlijk een lening zonder rente. Wilt u het terugbetalen wel in delen gaan doen, dan betaalt u wel rente.

Overal te gebruiken

Naast het voordeel van de regelingen die er zijn rondom het terugbetalen is een creditcard ook bijna overal te gebruiken en daarom ideaal voor als u op vakantie of zakenreis gaat naar het buitenland. In Europa kunt u met uw bankpasje ook geld opnemen uit de automaat, maar in sommige landen buiten Europa kan dat niet met uw betaalpasje, maar alleen met een creditcard. En shopt u online in buitenlandse webshops? Dan kunt u vaak ook alleen maar met creditcard betalen. Bovendien is dat erg veilig. Als uw bestelling namelijk niet wordt bezorgd, dan kunt u met een creditcardbetaling eenvoudiger uw betaling laten terugdraaien. Bovendien kunt u met een creditcard op meerdere manieren betalen.

Bestedingsruimte

De hoogte van de uitgaven die u met een creditcard kunt doen zijn afhankelijk van uw kredietwaardigheid, oftewel hoeveel kunt u betalen met uw creditcard zonder dat u financieel in de problemen komt. Een creditcardmaatschappij wil natuurlijk wel zeker weten dat u de rekeningen die u achteraf krijgt wel kunt betalen. Daarom bepalen de creditcardmaatschappijen bij het aanvragen van een creditcard hoe hoog uw bestedingsruimte is. Dit doen ze aan de hand van uw inkomen en enkele vaste lasten. Eventuele schulden worden ook opgevraagd. Gaat u na een paar jaar meer verdienen? Dan kunt u altijd een aanvraag doen bij uw creditcardmaatschappij voor het verhogen van de bestedingsruimte / uw limiet.

Acties

Creditcardmaatschappijen bieden u vaak ook leuke extra’s als u veel betaalt met uw creditcard. Dit verschilt uiteraard per aanbieder, maar er zijn creditcards waarbij u punten kunt sparen. Dit gaat volledig automatisch. Maar ook krijgt u af en toe aanbiedingen voor leuke acties en gratis lidmaatschappen.

Opmerkelijk: in november 2015 kocht de Chinese miljardair Liu Yigian een schilderij (Liggend naakt) voor 170 miljoen dollar met zijn creditcard. Door het betalen met zijn creditcard kreeg hij zoveel frequent flyer punten waardoor hij nu een heleboel keer gratis businessclass kan vliegen. Het schijnt dat hij zelfs genoeg punten kreeg voor 733 keer Businessclass vliegen van Londen naar New York en terug.

Heeft u nog geen creditcard? Maar wilt u er wel één aanschaffen? Dan is het handig om eerst creditcards te vergelijken.