Is een creditcard veillig?

Creditcards zijn tegenwoordig net zo veilig als een betaalpas van uw bank. Natuurlijk is het mogelijk dat uw creditcard gestolen wordt of dat u de dupe bent van creditcardfraude, maar normaal gesproken draait u daar zelf niet voor op. Uw creditcardmaatschappij dekt een heleboel.

Beperkt risico bij verlies van uw creditcard

Heeft u uw creditcard verloren of is deze gestolen? Meld dit dan direct bij uw creditcardaanbieder. Ze zijn altijd 24 uur per dag bereikbaar voor dit soort meldingen. Als u uw creditcard kwijt bent geraakt dan heeft u een klein stukje eigen risico wanneer er misbruik van uw creditcard is gemaakt. Boven dat risicobedrag betaalt u niks. Bij de meeste creditcards is dit eigen risico laag.

Misbruik wordt vergoed

Heeft u uw creditcard laten blokkeren? Dan loopt u geen risico meer. In de meeste gevallen krijgt u zelfs een vergoeding voor het bedrag dat eventueel is opgenomen voordat u de kaart liet blokkeren.

En bent u de dupe van creditcardfraude? Dan bent u daar tegen verzekerd. Als er op uw rekening aan het einde van de maand betalingen staan die u zelf niet heeft gedaan dan boekt de creditcardmaatschappij dat geld aan u terug. Denk er wel om dat u hier zelf goed op moet letten en het binnen een bepaalde termijn moet melden aan uw creditcardmaatschappij. Vervolgens doen zij een onderzoek naar uw verzoek. Als u gelijk heeft dan vergoeden ze het bedrag. Tip: houd in ieder geval uw uitgaven in de gaten. En controleer de afrekening die u krijgt van uw creditcard.

Zolang u zelf niet nalatig bent geweest zal de creditcardmaatschappij de schade niet op u verhalen. Heeft u iets via internet gekocht? Dan moet de verkopende partij kunnen aantonen dat u iets heeft gekocht en ontvangen. Is dat niet het geval? Dan hoeft u niet te betalen. Ook als de bestelling veel te laat of beschadigd wordt afgeleverd hoeft u vaak niet te betalen. Dat risico dekt een creditcard allemaal af.

Creditcards worden steeds veiliger

In de afgelopen jaren is er continu gewerkt aan het steeds veiliger maken van creditcards. Zo is er de master secure code ingevoerd die u moet invullen bij aankopen op internet. Deze code kunt u zelf aanmaken na het ontvangen van uw creditcard. Dit is een code die uit minimaal 8 tekens (cijfers en letters) bestaat.  Bent u deze code vergeten? Dan kunt u contact opnemen met uw creditcardmaatschappij om deze te laten resetten.

Daarnaast heeft u ook een 4 cijferige pincode voor het betalen in bijvoorbeeld supermarkten. In sommige landen is het verplicht om op deze manier te betalen als u uw creditcard gebruikt. Onthoud deze code dus goed, maar bewaar hem zeker niet op een papiertje in de buurt van uw creditcard. Leer de code uit uw hoofd.

Zelf wat extra veiligheid inbouwen

Door uw creditcard niet bij uw eigen bank af te nemen waar ook uw loon op wordt gestort, biedt u een extra drempel in voor als uw creditcard is gestolen of kwijt raakt. Een eventuele dief kan dan waarschijnlijk minder geld opnemen of opmaken.

Heeft u nog geen creditcard? Maar wilt u er wel eentje aanschaffen? Start dan eerst met: creditcards vergelijken!