Betalen met een creditcard

Heeft u net een creditcard? Of gaat u er eentje aanschaffen? Dan is het handig om te weten hoe het werkt als u met een creditcard gaat betalen.

Betalen met een pincode

Net als bij uw bankpasje van bijvoorbeeld ING, ABN AMRO, Rabobank of een andere bank krijgt u bij uw creditcard een 4-cijferige pincode. U moet deze goed onthouden (en niet vlakbij uw creditcard bewaren). Betalen gaat ook op dezelfde manier als met een bankpasje. U stopt de creditcard in de daarvoor bedoelde strip op het pinapparaat, u toetst de code in en u heeft betaald. Heel eenvoudig en zoals u gewend bent.

Betalen met een handtekening

In andere gevallen moet u betalen met uw handtekening in combinatie met uw creditcard. Dit gebeurt vaak in restaurants, winkels of hotels. U geeft uw creditcard af aan degene bij wie u wilt betalen. Deze haalt uw creditcard door het betaalapparaat. Vervolgens komt er een bonnetje uit. Dit bonnetje moet u tekenen en geeft u terug aan degene aan wie u moet betalen. Uiteraard krijgt u zelf ook nog een bonnetje als betaalbewijs.

Betalen bij online shoppen

Als u online gaat shoppen kunt u natuurlijk niet met uw pincode of handtekening betalen. Dit werkt anders. U betaalt namelijk met de gegevens die op uw creditcard te vinden zijn. Bij online shoppen vragen ze u om de volgende gegevens in te vullen:

 • Creditcardnummer
  Dit nummer staat op de voorkant van uw creditcard afgebeeld en is een cijferreeks van 13 tot 16 getallen.
 • Vervaldatum
  De vervaldatum van uw creditcard staat op de voorkant van uw creditcard. Ze vragen u dan om de maand en het jaartal in te vullen.
 • Validatiecode
  De validatiecode bestaat uit 3 getallen. En deze staan op de achterkant van uw creditcard rechts van uw handtekening. De validatiecode wordt ook wel CVV of CVV2 genoemd tijdens het online shoppen.
 • Wachtwoord
  Als u de creditcard net heeft aangeschaft wordt u als het goed is gevraagd om een extra wachtwoord aan te maken. Als u dat nog niet heeft gedaan, dan is het slim om dat alsnog te doen. Als u het wachtwoord vergeten bent moet u even contact opnemen met uw creditcardmaatschappij. Het zelfgekozen wachtwoord wordt vaak bij online shoppen gevraagd. Hierdoor wordt het online betalen een stuk veiliger. Maak hier dus gebruik van.

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen is het betalen met een creditcard heel makkelijk. Heeft u nog geen creditcard, maar bent u overtuigd? Dan is het nu tijd voor: creditcards vergelijken.