Energie vergelijken

Uw energie vergelijken is dé eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat u de goedkoopste energieleverancier vindt op basis van uw verbruik. In enkele simpele stappen weet u of u minder kunt betalen voor uw energie. Overstappen is vervolgens zo gepiept! Door uw energie te vergelijken en over te stappen kunt u echt honderden euro’s per jaar op uw energierekening besparen!

Gas en stroom vergelijken

De goedkoopste energie aanbieder

Door gebruik te maken van de bovenstaande vergelijking kunt u de goedkoopste energie aanbieder vinden op uw adres voor uw verbruik. U kunt de energie vergelijken op de energieprijzen. Ook beschikbare aanbiedingen zijn direct zichtbaar. Zo heeft u meteen een compleet beeld! Door uw eigen gegevens in te vullen maakt u de energievergelijking ook persoonlijk. Vervolgens kunt u ook aanvinken naar wat voor contractsduur u op zoek bent. Is dat variabel? Of wilt u het contract voor enkele jaren vastleggen. Het is allemaal mogelijk. Ook kunt u kiezen of u groene stroom wilt vergelijken, of dat u ook grijs of gemengd mee wilt nemen in de vergelijking. U kiest zo eenvoudig de meest duurzame aanbieder van energie.

Energie aanbiedingen vergelijken

Heeft u 2 of 3 aanbieders gevonden die u wel wat lijken maar wilt u deze nog even met elkaar vergelijken? Ook dat kan heel gemakkelijk. Klik op ‘selecteren’ en neem een aanbieding mee in een energievergelijking op maat.

Duurzame energie vergelijken

Wilt u duurzame energie vergelijken? Dan bent u in de vergelijker op de juiste plaats. Met behulp van een vinkje kunt u namelijk uw voorkeur aangeven onder het kopje “Duurzaamheid”. Er zijn meerdere opties die u kunt selecteren zoals “alleen duurzame leveranciers”, “stroom van windmolens”, “stroom van zonnepanelen”, “alle groene stroom uit Nederland” of “Gas CO2 gecompenseerd”. Genoeg opties dus om uit te kiezen zodat u alleen duurzame energie vergelijkt in uw zoektocht. Het gas dat CO2 gecompenseerd is wordt ook wel eens groen gas genoemd. Dit betekent dat de gas leverancier dan ter compensatie ook een investering doet in een duurzame ontwikkeling. De andere opties spreken vrij voor zich. Het is overigens niet meer zo dat duurzame energie duurder is dan grijze energie. Vroeger was dit wel het geval, maar tegenwoordig niet meer. Als u geen speciale selectie doet voor duurzame energie vergelijken dan kan het ook gewoon zomaar zijn dat een groene energie aanbieder als voordeligste uit de vergelijking komt voor uw situatie.

Actueel en onafhankelijk vergelijken

Op ikvergelijkhet.nl kunt u onafhankelijk een vergelijking maken van energieaanbieders. Het overzicht is altijd actueel en up to date. De tarieven in de energievergelijker worden elke dag bijgewerkt en geven u dus altijd een correct beeld. U krijgt in de vergelijker ook een compleet beeld. Niet alleen het tarief wordt getoond, maar ook de vaste leveringskosten, gemiddelde netbeheerkosten en korting wordt meegenomen in één overzicht. U krijgt dus echt een totaalbeeld

Alle energie aanbieders vergelijken

In deze energievergelijker worden alle aanbieders meegenomen. Dit zijn onder andere: Nuon, Nederlandse Energie Maatschappij, Pure Energie, Qurrent, Essent, Energiedirect.nl, Electrabel, E.ON, Delta Energie, Miky Energie, Green Choice, UnitedConsumers, Dealdirect en Oxxio.

Overstappen is geld besparen!

Door vergelijken en overstappen kunt u enkele honderden euro’s per jaar besparen. Zit u al enkele jaren bij dezelfde energieaanbieder. Dan is het zomaar mogelijk dat u tot €450 kunt besparen. Dat is snel verdiend toch? Uiteindelijk moet u zelf kiezen welke energieleverancier er het beste bij u past. Houdt u van wat risico qua tarief? Kies dan voor een flexibel contract. Wilt u liever zekerheid, dan kunt u kiezen voor een vast contract van meerdere jaren. Dan weet u zeker dat u enkele jaren dezelfde prijs voor gas en stroom blijft betalen. Ook kunt u kiezen voor duurzaam. Dan kiest u natuurlijk voor een leverancier van groene energie. U kunt het allemaal eenvoudig aangeven in onze energie vergelijker.

Hoe werkt energie vergelijken?

Energie vergelijken gebeurt vooral op basis van de energieprijzen. Maar het wordt nog veel mooier als u de zoektocht en daarmee de vergelijking persoonlijk kunt maken. Op deze pagina kan dat. De bovenstaande energie vergelijker werkt heel intuïtief en de energietarieven zijn actueel. In een paar simpele stappen komt u tot een goede vergelijking. De vergelijker is er zowel voor u als consument, maar biedt ook de mogelijkheid om zakelijke energie te vergelijken. Welke stappen moet u doorlopen om tot een ideale vergelijking te komen voor uw situatie?

  • Vul het adres in waarvoor u de energievergelijking wilt maken. Dit doet u door uw postcode en huisnummer in te vullen.
  • Geef aan wat uw huidige leverancier is. Hiermee kan de vergelijker heel snel een directe vergelijking maken tussen uw huidige energieleverancier en de goedkoopste die er op uw adres beschikbaar is.
  • Geef aan of u een enkele of dubbele meter heeft.
  • Vul uw jaarlijkse verbruik in voor stroom (in kWh) en gas (in m3). Weet u niet hoeveel u verbruikt? Dan kunt u gebruik maken van een gemiddelde schatting door uw gezinssituatie te selecteren.
  • Vervolgens kunt u nog een aantal voorkeuren opgeven die de vergelijking persoonlijker en concreter maken. Zo kunt u selecteren of er rekening gehouden moet worden met duurzaamheid: alleen duurzame leveranciers, alle groen uit Nederland, of Gas CO2 gecompenseerd.
  • Kies het soort contract. Wilt u een contract dat direct opzegbaar is of kiest u liever voor een iets langere periode van vastigheid in de vorm van een contract van 1 jaar of zelfs 3 jaar? En daarbij, wilt u liever een vast energietarief of kiest u voor variabel?
  • De energie vergelijking update continu steeds tussendoor als u een wijziging doorgeeft op basis van uw voorkeuren. Ziet u tussen de resultaten een aantal aanbieders die u sowieso niet wilt? Dan kunt u deze ook uitvinken.

Het resultaat wordt vervolgens zeer beknopt en overzichtelijk weergegeven. Bovenaan de vergelijker vindt u de goedkoopste energie aanbieding van dit moment. Door te klikken op ‘meer informatie’ krijgt u uitgebreide informatie hoe de prijs is opgebouwd. U ziet een uitsplitsing van onder andere: het continuetarief, vastrecht, netbeheerkosten, maar ook hoeveel korting u precies krijgt en hoe deze korting tot stand komt.

Het is ook mogelijk om alleen over te stappen voor goedkopere stroom en voor uw aanbieder van gas gewoon bij uw huidige leverancier te blijven. Of ook daar te kiezen voor een andere goedkope gas aanbieder. Het is allemaal mogelijk. Gas en stroom zijn niet per se gebonden aan 1 contract en aanbieder. Dat kunt u helemaal zelf kiezen. Maar heeft u bijvoorbeeld stadsverwarming? Dan heeft u geen gasleverancier nodig. Dan kunt u alleen goedkope elektriciteit vergelijken in de vergelijker.

Heeft u een keuze kunnen maken? Klik dan door naar de website van de energieaanbieder. Op de website van de aanbieder vult u alle gegevens in en kunt u de overstap regelen. Dit gaat zonder enige moeite. De energieleverancier zegt over het algemeen uw vorige contract voor u op en tijdens het overstapproces blijft u gewoon aangesloten op het energienet, vanzelfsprekend. Heeft u de aanvraag afgerond? Dan heeft u altijd nog 14 dagen bedenktijd. Ziet u in die tijd een betere aanbieding, of voelt het toch niet goed? Dan kunt u er altijd weer vanaf. Niks om u zorgen om te maken dus als het gaat om energie overstappen.

Waarom energievergelijkers?

De energievergelijkers stimuleren de concurrentie. Enkele grote bekende sites zijn bijvoorbeeld: Independer, ConsumentenBond, maar ook Radar of Kassa zijn programma’s die zich af en toe bemoeien met de energiemarkt. Met de energie vergelijker kunt u zien waar u de goedkoopste energie kunt krijgen. Maar aan de andere kant betekent meer concurrentie natuurlijk ook meer korting en scherpere tarieven. Als u overstapt en kiest voor een goedkoop energietarief dan krijgt u daar bovenop vaak ook nog een welkomstpremie, of ook wel een welkomstaanbieding genoemd. Dit kan bijvoorbeeld een eenmalige korting zijn van een paar honderd euro die ze aan het einde van het eerste jaar met u verrekenen of gewoon lekker lage energieprijzen. Waarom doen energie aanbieders dit? Ze willen graag zekerheid, en in ruil daarvoor bieden ze u wat extra korting. Vaak krijgt u deze korting alleen als u kiest voor een contract of deal van 1 tot 3 jaar. Veel overstappers kiezen dan vaak voor de variant van het 1 jarige contract. Dan profiteren ze wel van de korting, maar zitten ze er niet al te lang aan vast en kunnen ze na een jaar weer kijken wat op dat moment de beste deal is.

Voordelen overstappen energie

Waarom kan het zo slim zijn om te gaan overstappen van energiemaatschappij? Dat is heel eenvoudig:

  • Overstappen is helemaal gratis en wordt voor u geregeld door uw nieuwe aanbieder
  • Het scherpste tarief van dit moment. Grote kans dat u enkele honderden euro’s goedkoper uit kunt zijn per jaar dan nu als het gaat om gas en stroom.
  • In een paar minuten heeft u de beste aanbieding gevonden. U kiest natuurlijk helemaal zelf.
  • De energie vergelijker is altijd up to date met de nieuwste acties en kortingen.

Vaste of variabele energietarieven?

Gaat u een nieuw energiecontract uitzoeken? Dan kunt u kiezen tussen een contract met vaste energietarieven of een contract met variabele energietarieven. Maar wat betekent dat precies?

Kiest u voor een contract met vaste energietarieven? Dan staat het tarief dat u gaat betalen van tevoren vast voor de looptijd van het contract. U weet dus precies van tevoren waar u aan toe bent qua tarief. U heeft namelijk gegarandeerde energieprijzen. Een nadeel kan wel zijn dat als de energietarieven dalen dat u dan dus eigenlijk teveel betaalt, want u profiteert gedurende de looptijd niet van prijsverlagingen. Aan de andere kant heeft u ook geen last van prijsverhogingen. Het werkt natuurlijk twee kanten op.

Kiest u voor een contract met variabele energietarieven? Dan staat het tarief slechts voor een bepaalde periode vast. U weet dus van tevoren niet precies welke tarieven u gaat betalen voor de energie gedurende de looptijd, u profiteert wel van prijsverlagingen, maar u heeft ook direct last van prijsverhogingen. Ook dat werkt twee kanten op.

Hoe vaak wijzigen de variabele energietarieven? Over het algemeen wijzigen de energieleveranciers elk half jaar hun variabele prijzen, namelijk op 1 januari en op 1 juli. Over het algemeen zijn de vaste leveringstarieven hoger dan de variabele tarieven van dat moment als u een nieuw energiecontract afsluit. Maar dat is niet altijd zo, want sommige energie aanbieders hebben acties en aanbiedingen waarbij u kunt profiteren van een goedkoper vast tarief dan het variabele tarief van dat moment.

Waarom verandert de energieprijs? Dat heeft te maken met de veranderingen in de olieprijs. De prijs die u moet betalen voor gas is gekoppeld aan de prijs van olie. Als de olieprijs stijgt, dan zal ook de gasprijs stijgen. Maar ook elektriciteit wordt veel gemaakt van gas. Dit betekent dat ook elektriciteit duurder wordt als de prijs van olie duurder wordt.

De vaste energietarieven die u kunt kiezen bij het afsluiten van een nieuw energiecontract gelden alleen voor de leveringskosten. De tarieven voor de netwerkkosten en de belastingen die u moet betalen kunt u helaas niet vastzetten.

Kiest u voor een vaste energieprijs? Let er dan goed op of het gaat om een vaste prijs voor zowel stroom en gas. Bij sommige aanbieders krijgt u alleen een vaste stroomprijs en geen vaste gasprijs. En dat is belangrijk, omdat de gasprijs over het algemeen een groter deel van uw energierekening betreft. Als u dus gaat starten met energie vergelijken is dit belangrijk om even goed naar te kijken.

Welke energiekosten zijn er?

Heeft u een rekening ontvangen van uw energieleverancier, dan ziet u daar waarschijnlijk verschillende soorten energiekosten op terugkomen. Heeft u geen idee wat ze allemaal betekenen? Of gaat u energie vergelijken en wilt u weten wat u allemaal kunt vergelijken aan soorten kosten? Wij leggen u de meest gebruikte energiekosten uit. De termen die u tegen kunt komen op uw energierekening of in een energie vergelijking zijn:

  • Leveringstarief
  • Kale leveringstarief
  • Energiebelasting
  • Vastrecht of vast leveringskosten
  • Netbeheer kosten of netwerkkosten
  • Heffingskorting
  • Regiotoeslag
  • Opslag duurzame energie (ODE)
  • Enkeltarief of continutarief
  • Daltarief
  • Normaaltarief

Wat is het leveringstarief?

Het leveringstarief is het tarief dat u aan de energieleverancier betaalt voor het leveren van de gas en de stroom. U betaalt voor gas per m3 (spreek uit als kubieke meter) en bij elektriciteit per kWh (spreek uit als kilowattuur). Het leveringstarief wordt ook wel de leveringskosten genoemd. Het leveringstarief bestaat uit meerdere delen, namelijk het kale leveringstarief, de overheidsheffingen bestaande uit de energiebelasting en de opslag duurzame energie. Vind u het huidige leveringstarief te hoog dat u nu betaald? Dan kunt u mogelijk gaan overstappen.

Wat is het kale leveringstarief?

Het kale leveringstarief is het tarief dat u betaalt per eenheid zonder de aanvullende heffingen en belastingen. Dit is een tarief en prijs die de leverancier van uw energie zelf kan vaststellen en bepalen. Op de andere onderdelen van de energierekening heeft uw leverancier dan ook geen invloed. Krijgt u korting? Dan krijgt u dus een korting op dit onderdeel. Meestal is het kale leveringstarief niet meer dan 25% van de totale prijs die u per maand betaald. Door de energietarieven vergelijken kunt u zien welke aanbieder voor het u het laagste leveringstarief heeft en kan leveren.

Energiebelasting

Het kale leveringstarief wordt verhoogd met de energiebelasting. Deze belasting is doorgevoerd door de overheid en wordt jaarlijks vastgesteld. Gebruikt u meer energie? Dan betaalt u ook meer belasting. Hiermee probeert de overheid het gebruik en verbruik van energie te beperken. Wilt u minder belasting betalen? Probeer dan uw energie te besparen.

Wat is vastrecht?

Vastrecht heet tegenwoordig vaste leveringskosten. Dit is altijd een vast bedrag per maand dat u betaalt voor gas en stroom aan de leverancier voor de overige kosten die ze hiermee willen dekken. Hiermee moet u denken aan de administratiekosten. Deze kosten verschillen per aanbieder en is dus een onderdeel waarop u kunt besparen door te kiezen voor een andere energie aanbieder.

Wat zijn netwerkkosten?

Om thuis te kunnen genieten van energie, zodat al uw apparaten werken, moet de energie vanaf een plek waar deze wordt opgewekt naar u thuis worden toegebracht. Om ervoor te zorgen dat dit goed gebeurd, zonder dat er energie verloren gaat zijn er heel veel kilometers aan pijpen, leidingen en kabels door ons land aangelegd. Meestal gaat het hierbij om ondergrondse kabels, maar soms gaat het ook om masten boven de grond die het transport van energie of elektriciteit mogelijk maken. Al deze pijpen, leidingen en kabels moeten onderhouden worden. Van de plek waar het wordt opgewekt tot de plek waar het bij u thuis binnenkomt en de meterkast. Maar onderhoud aan dit netwerk is niet alles, er moeten ook vernieuwingen worden doorgevoerd zodat de energie nog sneller en efficiënter van plek A naar plek B kan komen zonder dat er daarbij verlies van energie optreed. Het onderhouden en verbeteren van het energienetwerk gebeurd door een aantal bedrijven in opdracht van onze overheid. Om dit te kunnen betalen betaalt iedere gebruiker een jaarlijks vastgesteld bedrag. Dit zijn de netwerkkosten (ook wel netbeheer kosten genoemd) die u terug kunt vinden op uw energierekening. De hoogte van het bedrag wordt elk jaar vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dit bedrag betaalt u aan de energieleverancier en betaalt de energieleverancier vervolgens netjes aan de beheerder van het netwerk. De netwerkkosten zijn dus voor iedereen gelijk en kunnen elk jaar een ander bedrag zijn. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier u zit, want bij alle leveranciers zijn de netwerkkosten dus gelijk. Over alle netwerkkosten betaalt u 21% BTW. Zit er wel een verschil in? Dan is er dus een nieuw jaar ingegaan. Is er toch een wijziging in de netwerkkosten midden in een kalenderjaar, dan is er mogelijk een fout gemaakt. Dan kunt u het beste contact opnemen met uw energieleverancier.

Wat is heffingskorting?

De heffingskorting is eigenlijk een korting die u krijgt van de overheid. Ze vinden namelijk dat iedereen wel een bepaalde hoeveelheid gas en stroom nodig heeft om normaal te kunnen leven. Daarom krijgt u een korting op de energiebelasting. Deze korting verschilt per jaar. In 2018 is de heffingskorting €308,54 per elektriciteitsaansluiting met een verblijfsfunctie. De heffingskorting wordt ook wel vermindering energiebelasting genoemd.

Wat is opslag duurzame energie?

Opslag duurzame energie (ODE) bestaat sinds 2013. De inkomsten die hiermee worden verworven worden gebruikt voor het duurzaam opwekken van energie. Dit doen de energieproducenten. De opslag duurzame energie is afhankelijk van hoeveel gas en stroom u verbruikt. De heffing wordt elk jaar opnieuw bepaald en meestal verhoogd. De heffing wordt uiteindelijk berekend per kWh stroom en m3 gas. De ODE wordt opgeteld bij het kale leveringstarief en de energiebelasting.

Wat is regiotoeslag?

Sinds 2005 moest u in Nederland regiotoeslag betalen voor gas. Dit is een toeslag die u betaald per kubieke meter voor het transport van gas van de bron naar uw huis. In Nederland komt er veel gas uit Groningen (zoals u ongetwijfeld ook weet uit het nieuws). Vanuit daar (en vanuit andere plekken) moet het gas naar uw huis gebracht worden. Voor het vervoeren daarvan moet u wel betalen. Hoe verder u dus van de bron woont hoe duurder de regiotoeslag voor u is. Bij sommige leveranciers is het voor iemand in Limburg en Zeeland dus aanzienlijk duurder om gas af te nemen dan voor iemand die in Drenthe of Utrecht woont. De energieleverancier mag zelf bepalen hoe hoog de regiotoeslag is. Als u gaat vergelijken is dit dus wel iets om goed op te letten en een onderdeel van de rekening waar u op kunt besparen door te kiezen voor de goedkoopste energieleverancier op dit vlak.

Sinds 2011 hanteert GasTerra geen regiotoeslag meer. Hierdoor zijn er sindsdien steeds meer energieleveranciers die deze post niet hebben. Soms kiezen ze er nog wel voor om een gastoeslag in rekening te brengen, maar dan is het 1 vast tarief voor het hele land, waardoor het niet uitmaakt waar u woont. Toch zijn er ook nu in 2018 nog wel energieleveranciers die het systeem dat GasTerra heeft afgeschaft nog gewoon gebruiken. Iets om dus even op te letten.

De regiotoeslag mag niet los in rekening worden gebracht, maar is onderdeel van het leveringstarief. Als u energie vergelijken gaat dan zult u in de vergelijker ook zien dat het regiotoeslag tarief op nul euro zal staan.

Wat is enkeltarief?

Het enkeltarief werd vroeger ook wel het continutarief genoemd. En het betekent dat u 1 gemiddeld tarief betaald voor stroom. U betaalt dan ook 24 uur per dag dezelfde prijs voor het gebruiken van stroom. Een enkeltarief is vooral voordelig als u overdag meer stroom gebruikt dan in de avond. Als dit het geval is dan is de kans het grootste dat u voordelig uit met het enkeltarief. Het enkeltarief is voor iedereen beschikbaar.

Wat is daltarief?

Het daltarief werd vroeger ook wel het avondtarief of het nachttarief genoemd. Dit betekent dat u ’s nachts en in het weekend een lagere prijs betaald. Dit is een verstandige keuze als u dus vooral op deze tijdstippen veel stroom gebruikt omdat u dan veel thuis bent en dan de wasjes draait. Als u een daltarief heeft dan heeft u automatisch ook een normaaltarief. Dit is dan het tarief dat u overdag betaald en is een hoger tarief voor stroom dan het daltarief. Heeft u een meter met 2 telwerken of heeft u een slimme energiemeter? Dan is het mogelijk om gebruik te maken en te kiezen voor een energiecontract met een daltarief. Uw energieleverancier bepaald wel zelf hoe laat het daltarief ingaat ’s avonds. Bij de ene aanbieder is dit 21.00 uur en bij de andere is dit bijvoorbeeld 22.00 uur. Controleer dit dus even goed. Ook op feestdagen betaald u dan meestal het daltarief.

Wat is normaaltarief?

Het normaaltarief heeft u automatisch als u ook een daltarief heeft. Het normaaltarief is het tarief dat u in dat geval overdag betaalt voor de stroom. Dit is een wat hogere prijs dan het daltarief.

 

Wat is grijze energie?

Grijze energie is elektriciteit dat is opgewekt op een manier die schadelijk is voor het milieu. Denk hierbij aan het opwekken met behulp van brandstoffen zoals bijvoorbeeld bruinkool, gas, olie en kolen of de stoomproductie uit kerncentrales. Het gaat hierbij om fossiele brandstoffen waarvan de voorraad niet oneindig is en het gebruik dan ook schadelijk is voor het milieu. Maar niet alle grijze stroom is even slecht voor het milieu. Elektriciteit dat wordt opgewekt met bijvoorbeeld steenkool of bruinkool is vervuilender dan elektriciteit opgewekt uit gas. Er komt bij steenkool en bruinkool in verhouding een grotere hoeveelheid schadelijke stoffen vrij die bijdragen aan het versterken van het broeikaseffect.

Wat is groene energie?

Groene energie wordt ook wel duurzame energie of hernieuwbare energie genoemd. Groene energie is energie dat wordt opgewekt met hulp van schone en onuitputtelijke bronnen, oftewel op een manier die niet schadelijk is voor het milieu. Bij grijze energie is dat niet het geval, dat wordt namelijk opgewekt door bijvoorbeeld aardgas, steenkool of aardolie te verbranden. Bij deze manier van stroom opwekken komt er kooldioxide vrij dat schadelijk is voor het milieu. Daarbij raken de fossiele brandstoffen die men gebruikt bij grijze energie op de langere termijn steeds verder op, denk hierbij aan kolen, gas en olie.

De meest bekende voorbeelden van groene energie zijn windenergie en zonne-energie. Andere wat minder bekende manieren zijn biomassa verbranden en waterkrachtcentrales. Groene energie kan gewoon gebruikt worden voor het produceren van elektriciteit, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Bij het proces met het verbranden van biomassa komt namelijk ook gas vrij, groen gas, en aardwarmte dat bijvoorbeeld gebruikt kan worden om iets op te warmen, oftewel groene warmte.

Groene stroom

Groene stroom wordt dus opgewekt op een manier die vriendelijk is voor het milieu en relatief eenvoudig herhaaldelijk kan worden gedaan omdat het ergens gebruik van maakt dat niet op termijn op zal zijn zoals kolen, gas en olie. Voor het opwekken van groene stroom maakt men gebruik van de wind, de zon, waterkracht, biomassa en warmtekracht. De energiebedrijven zetten de opgewekte elektriciteit vervolgens op het elektriciteitsnet. Daarna gaat de energie richting u als consument. Op het elektriciteitsnet zitten groene stroom en grijze stroom dus gewoon bij elkaar. U merkt daar verder niks van. Groene en grijze stroom zijn dus ook verder gelijk in het gebruik, het is alleen op een andere manier opgewekt.

Koopt u groene stroom? Dan komt er dus geen ander soort elektriciteit uit het stopcontact dan als u grijze stroom koopt. Er is gewoon maar 1 stroomnet en daar gaat zowel de groene als de grijze stroom doorheen. Het maakt geen verschil hoe dat is opgewekt.

Hoe weet u dan zeker of u echt groene stroom krijgt als u een groene energieleverancier kiest? Door het groencertificatensysteem weet u zeker dat uw groen stroom is opgewekt met de duurzame bronnen.

Het kan wel per groene energieleverancier verschillen hoe groen de stroom is. De ene energieleverancier produceert de stroom op een nog groenere manier dan de ander.

Is groen stroom duurder dan grijze stroom? Nee eigenlijk niet. Het opwekken van groene stroom is wel duurder dan het opwekken van grijze stroom, maar u als consument merkt daar niks van. Want bij veel leveranciers betaalt u evenveel voor groene stroom als voor grijze stroom. Sterker nog, bij sommige betaalt u zelfs minder voor groene stroom, omdat ze dit vooral willen stimuleren omdat het beter is voor het milieu en de lange termijn.

Zonnepanelen kopen

Wilt u energie besparen en zonnepanelen kopen? Dat kan. De exacte besparing op uw energierekening is wel lastig in te schatten, maar wel de moeite waard om eens goed na te rekenen. Als u ervoor kiest om zonnepanelen te kopen dan bent u sowieso duurzaam en milieuvriendelijk bezig. Maar levert het u ook echt een besparing op? Daarvoor is het belangrijk om een aantal zaken in kaart te brengen:

  • Hoeveel zonnepanelen kunt u kwijt op een efficiente plek?
  • Wat kost de aanschaf van het pakket aan zonnepanelen?
  • Wat brengt een zonnepaneel gemiddeld op per jaar? Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in een wattpiek (Wp). Het energieverbruik wordt uitgedrukt in een andere eenheid, namelijk kWh (kilowattuur). Om de opbrengst van een zonnepaneel uit te rekenen vermenigvuldigt u de opbrengst van 1 paneel met 90%.
  • Wekt u meer stroom op dan u zelf kunt gebruiken, dan kunt u die terugleveren aan het energienet, dat noemt men salderen. Zoek uit of dat kan met uw energieleverancier.
  • Uiteindelijk kunt u kijken wat uw gemiddelde energieverbruik is per jaar en uitrekenen hoeveel energie u daarvan zelf kunt produceren met zonnepanelen. Zo kunt u de terugverdientijd berekenen. Over het algemeen duurt het wel een aantal jaar voordat u het heeft terugverdient, maar het is sowieso erg milieuvriendelijk.

Energiemeters

Wilt u uw energieverbruik meten? Dan kunt u gebruik maken van een energiemeter. Maar wat is een energiemeter precies? Met een energiemeter kunt u bij u thuis het energiegebruik per apparaat meten. Bij veel energieleveranciers kunt u een slimme meter krijgen, maar u kunt er ook gewoon zelf eentje aanschaffen om uw energiegebruik te meten en vervolgens energie te besparen. Een energiemeter werkt erg makkelijk. U steekt de energiemeter in het stopcontact en stopt vervolgens daar weer de stekker van het apparaat in. De energiemeters meten vervolgens: de frequentie, het minimum en maximumvermogen, de powerfactor, de spanning, de stroomsterkte en het vermogen. Hiermee krijgt u inzicht in uw verbruik.

Wat is een slimme meter?

Bij veel energieleveranciers kunt u een slimme meter krijgen om inzicht te krijgen in uw energieverbruik per apparaat. Een slimme meter is eigenlijk niets meer dan een digitale meter met een communicatiemodule die de gegevens verzameld en kan versturen naar de netbeheerder of de energieleverancier. Soms kunnen slimme meters ook de hoeveelheid stroom beperken of helemaal afsluiten. Met een slimme energiemeter krijgt u inzicht in welke energieslurpers u in huis heeft zodat u daar weer keuzes op kunt maken en energie besparen eenvoudiger wordt. Dat zorgt er wel voor dat een slimme meter privacy gevoelig is en daarom maakte de Consumentenbond een aantal afspraken:

  • U mag de slimme meter weigeren
  • De energieleveranciers krijgen niet standaard elke dag uw gegevens doorgestuurd
  • Netbeheerders krijgen ook niet elk kwartier de elektriciteitsgegevens en ook niet elk uur de gasstanden.
  • U kunt zelf bepalen wat de frequentie is van het uitlezen
  • U kunt zelf bepalen wanneer u de communicatie stopzet.

Energielabel

Wat is een energielabel? Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een auto, apparaat of woning is. In 2015 hebben alle eigenaren van een woning van de overheid een voorlopig energielabel ontvangen gebaseerd op het bouwjaar. Dit is gedaan om mensen te stimuleren om na te denken over een energiezuinige woning. Bij het verkopen of verhuren van de woning is het verplicht om het label definitief te maken. Dat kan online gedaan worden en kost maximaal een paar tientjes. Ontbreekt het definitieve label? Dan kunt u daarvoor een boete krijgen. Maar waarom is een energielabel handig? Met een energielabel kunt u snel zien of uw woning wel of niet zuinig is. Gaat u een nieuwe woning kopen dan weet u dus meteen of u een zuinige woning gaat kopen of niet. Het label gaat van A tot en met G. En zoals u ook aan de kleuren kunt zien is label A heel zuinig en label G zeer onzuinig. Heeft u energielabel A? Dan betekent dat automatisch een lagere energierekening, en dat is toch lekker. Een energiezuinig huis heeft bijvoorbeeld dubbel glas, zonnepanelen en een goede isolatie. Zo hoeft u minder te stoken in de winter en verbruikt u dus minder gas en heeft een lagere energierekening. Over een langere periode van een paar jaar kan het verschil tussen een energiezuinig en een energie onzuinig huis oplopen tot honderden euro’s.

Gemiddeld energieverbruik

Wat is een gemiddeld energieverbruik? Dat is afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden en gezien en afhankelijk van het type woning waar u in woont. Maar het gemiddelde energieverbruik in Nederland is ongeveer 3.500 kWh stroom en 1.500 m3 gas. Maar zoals u zult begrijpen maken de variabelen van de grootte en type van het huis en de samenstelling van uw gezin behoorlijk wat verschil in het gemiddelde energieverbruik. Om u daar toch wat meer gevoel bij te geven hebben we wat gemiddeldes op een rijtje gezet.

Het gemiddelde energieverbruik per huishouden

  • Een huishouden met 1 persoon: 1.800 kWh en 650 m3
  • Een huishouden met 2 personen: 2.950 kWh en 1.020 m3
  • Een huishouden met een gezin met 1 kind: 4.000 kWh en 1.450 m3
  • Een huishouden met een gezin met 2 kinderen: 4.600 kWh en 1.720 m3
  • Een huishouden met een gezin met 3 kinderen: 5.300 kWh en 1.800 m3

Het gemiddelde gasverbruik per woningtype

  • Een appartement heeft een gemiddeld gasverbruik van 900 m3
  • Een tussenwoning heeft een gemiddeld gasverbruik van 1.350 m3
  • Een hoekwoning heeft een gemiddeld gasverbruik van 1.600 m3
  • Een 2 onder 1 kap woning heeft een gemiddeld gasverbruik van 1.650 m3
  • Een vrijstaande woning heeft een gemiddeld gasverbruik van 2.200 m3

Nuon

Nuon is in Nederland 1 van de grootste energieleveranciers. In Nederland zijn er ruim twee miljoen mensen klant bij Nuon. Het energiebedrijf levert elektriciteit, gas en warmte. Sinds 2009 is Nuon onderdeel van Vattenfall. De actuele energietarieven van Nuon kunt u altijd terugvinden in de vergelijker bovenaan deze pagina. U ziet ook direct of u op dit moment kunt profiteren van een welkomstkorting en dus een leuke Nuon aanbieding. Bij Nuon veranderen de energietarieven twee ker per jaar. Dat is altijd in januari en juli, net als bij de andere energieleveranciers. U merkt alleen iets van de wisselende tarieven als u een variabel energiecontract heeft. U heeft een variabel energiecontract als u al meerdere jaren bij dezelfde energieleverancier zit. Uw contract is dan namelijk verlopen en wordt stilzwijgend verlengd met variabele tarieven. Het is dan ook verstandiger om te kiezen voor een actiecontract. U krijgt dan vaak lage energietarieven voor een bepaalde periode. De welkomstkortingen kunnen hierbij hoog oplopen.

Is Nuon energie duurzaam? Nuon levert op dit moment zowel groene als grijze stroom. Maar ze hebben de ambitie om binnen 1 generatie volledig over te stappen van grijze naar groene stroom. Dit doen ze door flink te investeren in duurzame projecten, zoals windenergie. De energiecontracten van Nuon zijn te kiezen met een vast of een variabel tarief en u kunt kiezen uit een 1-jarig contract of een 3-jarig contract. Als u het contract na deze tijd niet opzegt krijgt u automatisch een verlenging voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. U kunt dan maandelijks opzeggen als u dat wilt. Het is verstandig om op dat soort momenten te gaan starten met energie vergelijken en te kijken of u ergens anders goedkope energie kunt krijgen tegen een actietarief.

Essent

Een andere grote energieleverancier in Nederland is Essent. Ze hebben in Nederland ruim 2,5 miljoen klanten voor elektriciteit en 2,2 miljoen klanten die gas afnemen. Essent is onderdeel van het energiebedrijf Innogy. Innogy is een energiedivisie die door RWE is bedacht om zich te richten op het opwekken van duurzame energie. Ook bij Essent kunt u kiezen uit verschillende energiecontracten. De looptijd van het contract is variabel en kan variëren van 1 tot 3 jaar. En u kunt natuurlijk ook kiezen voor variabele of vaste tarieven. Als u kiest voor een vast energietarief dan weet u precies wat u tijdens de looptijd van uw contract moet betalen. Kiest u voor een variabel tarief dan wijzigt het tarief 2 keer per jaar.

Is Essent duurzaam? In 1995 was Essent een van de eerste met een product met groene stroom. Op dit moment is Essent nog steeds een van de grootste leveranciers van groene stroom in Nederland. Ze wekken dit voor 80% op met windenergie en biomassa. De overige 20% is afkomstig van waterkracht uit het buitenland.

Kiest u voor Essent dan kunt u kiezen uit 2 verschillende slimme thermostaten: Nest en E-thermostaat. De Nest thermostaat is er eentje die alleen verkrijgbaar is via Essent. Nest onthoudt de temperatuur die u prettig vindt en zet de temperatuur in huis automatisch lager als u er niet bent. U kunt de temperatuur thuis op afstand bedienen met een app. Een andere optie is de E-thermostaat die grotendeels dezelfde functies heeft. De Nest is iets uitgebreider en maakt het mogelijk om deze te gebruiken met stadswarmte of vloerverwarming.

Wilt u weten of u momenteel kunt genieten van een Essent aanbieding? Essent heeft regelmatig hoge welkomstkortingen. In de energievergelijker kunt u deze gewoon meteen terugvinden als u toch uw energie vergelijking gaat doen!