De invloed van schade op premie

Heeft u schade aan uw auto? Niet in alle gevallen heeft dit direct een gevolg voor de hoogte van uw premie die u maandelijks betaald. Is de schade uw schuld? En moet uw autoverzekeraar de schade vergoeden? Dan gaat de premie meestal omhoog. Is de schade niet uw schuld, maar is degene die de schade heeft veroorzaakt onbekend? En moet uw autoverzekering de schade vergoeden? Ook dan gaat uw premie meestal omhoog. Heeft u schade, maar is deze veroorzaakt door iemand anders en het is geen onbekende? Dan gaat uw premie niet omhoog. Hoe het precies zit is ook afhankelijk van de dekking die u heeft bij uw autoverzekering. Aan de hand van de verschillende dekkingen geven we u een toelichting.

Autoverzekering – WA dekking

Als u een autoverzekering heeft met WA-dekking, ook wel een WA-verzekering genoemd, dan wordt alleen de schade vergoedt die u veroorzaakt bij een ander. Een voorbeeld: u verleent geen voorrang aan een auto die van rechts komt en daardoor voorrang had en u botst tegen deze auto aan. Dan zal uw autoverzekering de schade vergoeden aan de auto van de persoon die van rechts kwam. De schade is ten slotte uw schuld. U moet in dit geval dus claimen. Dit zorgt ervoor dat u schadevrije jaren verliest. Hierdoor krijgt u minder korting op uw premie en gaat de premie omhoog.

Autoverzekering – WA en beperkt casco dekking

Als u een autoverzekering heeft met een WA en beperkt casco dekking dan is de schade verzekert die u bij andere veroorzaakt, maar ook sommige schade aan uw eigen auto. Wat valt er onder beperkt casco dekking? U kunt hierbij denken aan ruitschade, schade door storm of hagel, diefstal van uw auto. Door deze claims gaat uw premie over het algemeen niet omhoog. Wat er binnen en buiten de beperkt casco dekking valt verschilt soms per verzekeraar en kunt u altijd terugvinden op de website van de verzekeraar en in de polisvoorwaarden. Lees deze dus altijd goed.

Autoverzekering – WA en volledige casco dekking

Deze autoverzekering wordt ook wel allrisk genoemd. Deze autoverzekering dekt uiteraard de schade die u veroorzaakt bij anderen, maar ook de schade die ontstaat aan uw eigen auto. Dus, stel, in het voorbeeld van het geen voorrang verlenen aan de auto van rechts. Beide auto’s hebben schade. In dit geval zijn beide auto’s gedekt door de verzekering. Wel zorgt dit ervoor dat u minder schadevrije jaren heeft. Dit heeft gevolg voor uw premie. U krijgt namelijk minder korting op uw premie, waardoor deze omhoog zal gaan. Is er geen andere persoon of voertuig bij betrokken, maar rijdt u achteruit tegen een muurtje? Of tegen een boom? Ook dan is de schade aan uw auto verzekerd met deze dekking. Uiteraard geldt ook dan dat de premie wel omhoog gaat als u deze claimt bij uw verzekering.

Autoverzekering – no claim

Sommige autoverzekeraars bieden u een no-claimbeschermer aan. Dit betekent dat u 1x per jaar een schade kunt claimen zonder dat u daarna meer premie gaat betalen.

Zelf een schade betalen

In sommige gevallen heeft u een schade gereden en valt het mee hoeveel de schade is. In dat geval kan het verstandig zijn om de schade zelf te betalen in plaats van te claimen bij uw autoverzekering. Door te claimen gaat u namelijk meer premie betalen en kan het weer even duren voordat u hetzelfde betaald aan premie per maand als voor de schade. Het loont de moeite om dit even uit te rekenen.

Bonus-malus

Autoverzekeraars werken met een bonus-malus voor het bepalen van de premie. Als u geen schade rijdt dan krijgt u een hogere korting dan wanneer u wel schade rijdt. Om de hoogte van de korting bij geen schade of de toeslag bij veel schade te berekenen maken verzekeraars gebruik van een bonus-malus tabel. Deze tabel bestaat uit verschillende treden. Aan elke trede is een korting of toeslag gekoppeld waarmee de premie voor uw autoverzekering wordt berekend. Rijdt u geen schade? Dan stijgt u in de tabel en krijgt u meer korting. En heeft u dit jaar veel pech en schade gehad? Dan zakt u en krijgt u minder korting.

Autoverzekering vergelijken?

Gaat u autoverzekeringen vergelijken? Let dan goed op de juiste dekking. Nieuwsgierig naar wat uw premie kan zijn? Maak dan gebruik van de vergelijker autoverzekering vergelijken.