Wachttijd

Gaat u een rechtsbijstandverzekering vergelijken of afsluiten? Houdt u er dan bij het afsluiten rekening mee dat u te maken kunt hebben met wachttijd. Maar wat is dat precies?

Een wachttijd of wachttermijn staat voor de periode die u na het afsluiten van de rechtsbijstandverzekering toch nog niet gedekt bent voor bepaalde zaken. U kunt in deze periode dus geen beroep doen op uw rechtsbijstandverzekering voor juridische hulp en dekking van de kosten. Vaak is deze periode 3 maanden, maar in sommige gevallen is het langer. Hoe lang de wachttijd is verschilt per verzekeraar en kunt u altijd vinden op de website van de verzekeraar.

Als u een rechtsbijstandverzekering afsluit zonder wachttijd dan is dat dus gunstiger dan eentje waarbij u wel enige tijd wachttijd heeft. Want u kunt dan namelijk meteen een beroep doen op uw verzekering als dat nodig is.

Waarom bestaat wachttijd?

Als iemand verwacht binnenkort in een conflict te komen dan sluit diegene eerder een rechtsbijstandverzekering af. Verzekeraars dekken zich hier dus voor in. Dit doen ze door het instellen van een wachttijd. Voor een verkeersconflict geldt meestal geen wachttijd omdat u dit niet van tevoren aan zag komen. Maar voor een echtscheiding geldt in sommige gevallen wel een wachttijd van een jaar.

Een verwacht conflict?

Zag u een bepaald conflict al aankomen? Dan is dat conflict uitgesloten van dekking door uw rechtsbijstandverzekering. Meestal denkt u er pas aan als het te laat is. Zit er bijvoorbeeld een reorganisatie aan te komen? Of heeft u al langere tijd ruzie met de buren? Dan kunt u geen beroep doen op een rechtsbijstandverzekering als u deze nog even snel afsluit. U kunt het natuurlijk alsnog wel doen. Waarom? Kosten voor een advocaat of jurist kunnen erg snel hoog oplopen als deze op basis van een uurtarief voor u aan de slag gaat. Vaak kan uw rechtsbijstandverzekeraar u nog wel helpen tegen een scherpe vaste prijs.

Bent u op zoek naar een nieuwe rechtsbijstandverzekering? Begin dan nu met vergelijken.