Reisverzekering tips

Als u gaat starten met reisverzekeringen vergelijken is het handig om op een aantal zaken te letten. Wij zetten enkele tips op een rijtje:

Bepaal het dekkingsgebied

Het dekkingsgebied bepaalt vaak voor een groot deel de premie die u moet betalen voor de reisverzekering. Gaat u niet buiten Europa op vakantie? Dan heeft u geen werelddekking nodig. Hiermee kunt u besparen op de kosten voor uw reisverzekering. Bij sommige verzekeraars kunt u zelfs kiezen voor een dekking in Nederland. Dat is ideaal als u in Nederland blijft voor de vakantie. Vooral voor studenten kan dit aantrekkelijk zijn.

Basisdekking of aanvullende dekking?

In de basisdekking van de reisverzekering zit in principe de dekking voor medische kosten en bagage. In sommige gevallen is dat voldoende. Maar gaat u op wintersport? Of gaat u een andere gevaarlijke sport doen op vakantie? Dan heeft u wel een aanvullende dekking nodig. Bedenk van tevoren dus even goed wat u echt nodig vindt om wel of niet te verzekeren. Sommige dekkingen kosten niet zo heel veel bij een kortlopende reisverzekering. Maar als het niet nodig is, is het zonde om het af te sluiten.

Hoe vaak per jaar gaat u op vakantie?

Dat is een belangrijke vraag om te bepalen of u beter een kortlopende of een doorlopende reisverzekering af kunt sluiten. Waar het omslagpunt precies ligt kunt u zelf achterhalen. Bij een kortlopende reisverzekering bent u alleen verzekerd voor de periode dat u op vakantie bent. Als u thuis bent is ook de verzekering weer ten einde en moet u bij een volgende vakantie opnieuw een reisverzekering afsluiten. Als u kiest voor een doorlopende reisverzekering dan bent u het hele jaar door verzekerd voor al uw vakantie voor een vaste premie per jaar. Alle weekendjes weg, dagtripjes en vakanties zijn dan verzekerd. Let wel op of u bijvoorbeeld ook de wintersportdekking heeft afgesloten als u 1x per jaar gaat wintersporten.

Gevaarlijke sporten

Bent u een adrenalinejunk? Of houdt u gewoon van wintersport of een onderwatersport? Dan zult u een aanvullende dekking moeten afsluiten bij uw reisverzekering. Standaard zijn deze zogeheten gevaarlijke sporten niet meegenomen in de dekking. U betaalt dan iets meer premie. Deze dekking dekt de schade bij medische kosten, maar ook bij schade aan uw uitrusting of spullen die u heeft gehuurd voor het uitoefenen van deze sport.

Vergelijk de premie

Er zijn heel wat aanbieders van reisverzekeringen. Voor uw situatie kunnen er meerdere verzekeraars zijn die voldoen aan uw wensen. Dan is het verstandig om de reisverzekeringen te vergelijken. De premies kunnen namelijk nogal verschillen per verzekeraar en daar kunt u op besparen.

Bewaar aankoopbonnen

Neemt u waardevolle spullen mee op vakantie? Zoals een camera of een mobiele telefoon of een dure zonnebril? Bewaar dan altijd de aankoopbon. Als u deze spullen kwijtraakt op vakantie of als ze worden gestolen dan vraagt uw reisverzekering meestal om aankoopbewijzen. Scan deze bonnen van de aankoop in en bewaar ze op uw computer. Dat is wel zo makkelijk. Als u geen aankoopbewijs heeft dan keert de verzekering in sommige gevallen niet uit.

Doe aangifte

Is het u helaas toch overkomen op vakantie? Is er iets van u gestolen? Doe dan altijd aangifte bij de politie in het land waar u verblijft. U krijgt na de aangifte namelijk een bewijs van aangifte mee. Dit bewijs heeft u weer nodig bij de reisverzekering om uw spullen vergoed te krijgen.

Lees de polisvoorwaarden

De polisvoorwaarden zijn vaak taaie stof en u zult er geen zin in hebben om deze door te lezen. Maar toch is het belangrijk om u even te verdiepen in de reisverzekering voorwaarden. Dan weet u bijvoorbeeld precies tot welk bedrag uw bagage is gedekt. Neemt u een camera mee die meer waard is dan loopt u het risico dat u niet alles vergoed krijgt als er iets met de camera gebeurd. Dan kunt u beter een andere dekking kiezen.