Medicinale cannabis vergoeding

20 december 2016 – U heeft het misschien wel meegekregen de laatste weken. Er is nogal wat te doen rondom het vergoeden van medicinale cannabis via de zorgverzekering. En dat komt omdat Achmea bekend heeft gemaakt per 1 januari 2017 te stoppen met het vergoeden hiervan. Deze wijziging geldt voor alle labels binnen de Achmea groep. Maar wat is het precies? En welke zorgverzekeraars geven u nog een vergoeding? U leest het hier.

Wat is medicinale cannabis?

Cannabis is medicinaal als het wordt gebruikt als medicijn om de pijn te verminderen én als het van farmaceutische kwaliteit is. In 2003 heeft de regering besloten om dit aan te bieden en legaal te maken via de apotheken. Er zijn namelijk heel wat aandoeningen waarbij reguliere geneeskunde weinig kan doen wat zorgt voor verbetering of van verlichting van de pijn. Het is dan ook begrijpelijk dat patiënten op zoek gaan naar alternatieve mogelijkheden. Hier hoort medicinale cannabis ook bij. Er bestaan 2 soorten: in de vorm van olie of gedroogde bloemtoppen.

Vergoeding

Los van dat de Achmea groep het vanaf  1 januari 2017 helemaal niet meer vergoed is medicinale cannabis altijd al lastig was qua vergoeding. Sowieso heeft u hiervoor toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Anders geeft basisverzekering geen vergoeding. En deze toestemming krijgt u niet zomaar. U zult aan moeten tonen dat andere behandelingen of geregistreerde geneesmiddelen voor u niet helpen of bijwerkingen geven die uw herstel niet ten goede komen. Andere verzekeraars geven u alleen toestemming als u terminaal bent. Maar dan zal uw huisarts of uw specialist in het ziekenhuis wel een aanvraag moeten doen waarin deze een indicatie afgeeft van hoe lang u nog leeft naar verwachting.

Eigen risico

Heeft u goedkeuring van uw zorgverzekeraar voor medicinale cannabis? En wordt deze vergoeding gedaan vanuit de basisverzekering? Let er dan wel op dat u altijd eerst uw eigen risico moet betalen. In 2017 is deze €385.

Overzicht verzekeraars

Wilt u weten welke verzekeraars in 2017 medicinale cannabis vergoeden? Hieronder vindt u een overzicht. Onthoud wel goed het stukje onder ‘vergoeding’ hierboven. U zult altijd een goedkeuring vooraf nodig hebben van uw zorgverzekering.

  • ONVZ: vanuit de basisverzekering
  • VVAA: vanuit de basisverzekering
  • Delta Lloyd: als u terminaal bent vanuit de basisverzekering, anders kunt u een aanvullende verzekering afsluiten
  • OHRA: als u terminaal bent vanuit de basisverzekering, anders kunt u een aanvullende verzekering afsluiten
  • Zorgdirect: alleen via een aanvullende verzekering
  • De Friesland Zorgverzekeraar: alleen via een aanvullende verzekering
  • PNO zorg: alleen via een aanvullende verzekering

Wilt u meer informatie? Ga dan naar de website van de betreffende zorgverzekeraar via de links hierboven. Wilt  u eerst de zorgverzekeringen met elkaar vergelijken? Ook dat kan. Maak hiervoor gebruik van de zorgvergelijker.