Zorgverzekering: meer mensen kiezen alleen voor basisverzekering

Er zijn steeds meer overstappende verzekerden die alleen een basisverzekering afsluiten. Daarnaast verhogen veel verzekerden het vrijwillig eigen risico voor 2017. Een derde vergelijkt enkel en alleen de basisverzekering zonder aanvullende vergoedingen.

Overstappers zijn doorgaans jonge, gezonde mensen en kijken heel bewust naar hun uitgaven. In de afgelopen jaren kozen al steeds minder verzekerden voor een aanvullende verzekering.

Eigen risico

Steeds meer verzekerden vergelijken alleen op basis van een basisverzekering. De kosten voor een zorgverzekering zijn aanzienlijk lager zonder aanvullende verzekeringen. Steeds meer mensen maken schatten in dat de kans dat een verhoogd eigen risico onder aan de streep meer kost dan het minimaal (verplicht) eigen risico laag in. Net als in 2016, ligt in 2017 het verplicht eigen risico op €385,-. Het maximaal vrijwillig eigen risico is wederom €885,- waarbij u een korting op uw zorgpremie kan ontvangen tot €25,- per maand. De korting die zorgverzekeraars geven bij een hoger vrijwillig eigen risico loopt erg uiteen. Voor meer informatie over het eigen risico en welke afwegingen u kunt maken voordat u over de hoogte van uw eigen risico beslist, kijkt u naar het artikel ‘Zorgverzekering eigen risico verhogen of niet?

Waarom geen aanvullende verzekering?

De zorgpremie stijgt in 2017 met gemiddeld €90,- per jaar, wat twee keer zoveel is als de inschatting die het kabinet tijdens Prinsjesdag bekend heeft gemaakt. De hoge kosten doet veel Nederlanders overwegen om minder aanvullende zorg aan hun zorgverzekering toe te voegen.

Er zijn daarnaast veel jonge, gezonde mensen die hun weg kunnen vinden op het Internet en daardoor kritischer naar hun uitgaven kijken. Zij maken een goede afweging of een aanvullende zorgverzekering wel nodig is.

Het programma Radar heeft een uitzending gewijd aan het feit dat veel verzekerden een te uitgebreide dekking hebben die nooit gebruikt wordt. Ook dit signaal zet veel mensen aan het denken of een aanvullende zorgverzekering wel nodig is.

Hoewel het een trend is dat steeds minder mensen kiezen voor een zorgverzekering met aanvullende dekkingen, sluit nog steeds ruim twee derde naast hun basispolis een aanvullende verzekering af in 2017. Ook steeds minder mensen sluiten een aanvullende verzekering af met dekking voor de tandarts en de fysiotherapie. Voor meer informatie over de tandarts leest u het artikel ‘tandartsverzekering’ en voor meer informatie over fysiotherapie het artikel ‘Vergoeding fysiotherapie zorgverzekering 2017’.

Overstappen

Wilt u overstappen van zorgverzekering? Dat kunt u doen tot en met 31 december middernacht. De laatste jaren stapte in totaal ruim 10% van de Nederlanders over. Waarvan het grootste deel dit pas deed in de laatste week voor oud en nieuw. Meestal start het vanaf de kerstdagen. Dus wilt u nog overstappen? Dan is dit het moment om te starten met vergelijken en uw overstap te regelen.

Vergelijken

Wilt u zeker weten dat u volgend jaar niet onnodig teveel betaald voor uw zorgverzekering? Start dan nu met zorgverzekering 2017 vergelijken. Dan krijgt u ook te zien wat de zorgverzekering CZ, de zorgverzekering Menzis en die van Univé en vele anderen doen qua premie in 2017.