Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een van de meest gekozen aanvullende verzekeringen. Wat veel mensen niet weten is dat een tandartsverzekering in veel gevallen niet nodig is. Hier zetten we op een rijtje wanneer een tandartsverzekering afsluiten gunstig is.

Nu tandartsverzekeringen vergelijken

Zorgverzekering tandarts kind

De basisverzekering vergoedt voor kinderen tot 18 jaar de meeste tandartskosten. Dit gaat om behandelingen als:

 • Periodieke controle (1 keer per jaar tenzij meer nodig)
 • Vullingen
 • Röntgenfoto’s
 • Fluoridebehandeling
 • Wortelkanaalbehandeling
 • Verwijderen van tandsteen

Voor orthodontie heeft uw kind wel een aanvullende tandartsverzekering nodig. Als uw kind een beugel nodig heeft, is het dus aan te raden om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten.

Zorgverzekering tandarts volwassenen

In de meeste gevallen valt een tandartsverzekering buiten het basispakket voor volwassenen. De tandartskosten moeten dus door uzelf betaald worden tenzij u een aanvullende tandartsverzekering afsluit die de kosten dekt.

Er zijn kosten die wel worden gedekt door de basisverzekering, te weten:

 • De kosten van een kaakchirurg. Voor deze kosten wordt wel eerst gebruik gemaakt van het eigen risico.
 • Bijzondere tandheelkundige zorg om uw gebit te behouden.
 • Ernstige aandoeningen waar bijzondere tandheelkundige zorg voor nodig is.
 • Kosten voor een kunstgebit.
 • Wanneer u een ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of een afwijking van de mond of het gebit heeft.

In enkele gevallen is er sprake van een eigen bijdrage. De eigen bijdrage kunt u wel verzekeren middels een aanvullende tandartsverzekering.

Verschil aanvullende tandartsverzekering en losse tandartsverzekering

Een losse tandartsverzekering is iets anders dan een aanvullende tandartsverzekering. U kunt een losse tandartsverzekering zonder basisverzekering afsluiten en heeft geen aanvullend karakter. Losse tandartsverzekeringen komen niet veel voor maar bestaan wel. Een aanvullende tandartsverzekering sluit u af in aanvulling op uw basiszorgverzekering. Zowel bij uw eigen verzekeraar als bij een andere verzekeraar. Het is namelijk mogelijk om bij verzekeraar A een basispakket af te sluiten en bij verzekeraar B een aanvullende verzekering. Het kan zijn dat de dekking van de aanvullende tandartsverzekering bij verzekeraar B beter is dan bij verzekeraar A maar dat het basispakket aantrekkelijker is bij verzekeraar A.

Een losse tandartsverzekering is voornamelijk interessant voor mensen die in het buitenland werken (en dus geen verplichte basisverzekering in Nederland hebben) maar nog wel in Nederland wonen.

Wanneer een tandartsverzekering afsluiten?

Eigenlijk is de keuze vrij simpel. Als u onderstaande twee vragen beantwoordt, kunt u beslissen of een tandartsverzekering afsluiten voor u interessant is.

 • Hoeveel kosten verwacht u aankomend jaar te maken bij de tandarts?
 • Kunt u het risico dragen om eventueel hogere kosten zelf te betalen?

Rekenvoorbeeld 1

Premie (€9,95 per maand)€119,40
Maximale dekking€250,-
Tandartskosten (één controle) €45,-
Totale kosten met verzekering€119,40
Totale kosten zonder verzekering€45,-
Voordeel zonder verzekering€74,40

Rekenvoorbeeld 2

Premie (€9,95 per maand)€119,40
Maximale dekking€250,-
Tandartskosten (twee controles en röntgenfoto) €150,-
Totale kosten met verzekering€119,40
Totale kosten zonder verzekering€150,-
Voordeel met verzekering€30,60

Rekenvoorbeeld 3

Premie (€9,95 per maand) €119,40
Maximale dekking€250,-
Tandartskosten (twee controles, één foto en twee kronen) €620,-
Totale kosten met verzekering€489,40
Totale kosten zonder verzekering€620,-
Voordeel met verzekering€130,60

Zoals rekenvoorbeeld 3 laat zien is bij de aanvullende tandartsverzekering die in het voorbeeld is gebruikt het maximale voordeel €130,6.

Conclusie tandartsverzekering

Indien u twee keer per jaar naar de tandarts gaat en uw gebit is niet zo sterk, dan is het in geval van bovenstaand rekenvoorbeeld interessant om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Heeft u een sterk gebit en nooit extra kosten bovenop de jaarlijkse tandartscontrole, is een aanvullende tandartsverzekering waarschijnlijk overbodig. U kunt de besparing op de premie apart zetten en daar uw tandartskosten van betalen.

Weet u zeker dat u aankomend jaar hoge kosten gaat maken, is een tandartsverzekering afsluiten interessant voor u. Afhankelijk van hoe hoog de kosten zijn die u verwacht te maken, sluit u een tandartsverzekering af die de te verwachten kosten net dekt.

Tandartsverzekering vergelijken

Wilt u aankomend jaar een zorgverzekering met een tandartsverzekering? Start dan nu met de zorgverzekeringen vergelijken en kies de goedkoopste zorgverzekering met tandartsverzekering voor uw situatie.