Brillen en lenzen zorgverzekering

In ons land zijn er veel mensen die een bril of lenzen nodig hebben om goed scherp te zien. Helaas worden brillen (en monturen) en lenzen maar beperkt vergoed door uw zorgverzekering. Koopt u een nieuwe bril of lenzen bij de opticien dan worden deze sowieso niet vergoedt vanuit uw basisverzekering. Alleen als het gaat om een medische noodzaak of wanneer u bijzondere hulpmiddelen nodig heeft kunt u rekenen op een vergoeding vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering. Wat is er dan wel mogelijk? U kunt zich hier aanvullend voor verzekeren.

Worden brillen vergoed?

Zoals u in de inleiding heeft kunnen lezen worden brillen niet vergoed vanuit het basisdeel van uw zorgverzekering, maar kunt u wel een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Maar dit is lang niet altijd aantrekkelijk. De premie die u moet betalen voor de aanvullende zorgverzekering is in de meeste gevallen hoger dan de vergoeding die u krijgt voor een nieuwe bril of nieuwe lenzen. Was u toch al van plan om zich aanvullend te verzekeren, bijvoorbeeld voor fysiotherapie of de tandarts, omdat u dat nodig heeft, dan is er een kans dat de vergoeding voor brillen of lenzen erbij zit in het pakket dat u heeft gekozen.

Zorgverzekering brilvergoeding

Als u zich aanvullend heeft verzekerd is de vergoeding die u krijgt erg wisselend. Bij de ene verzekeraar krijgt u een paar tientjes per 3 jaar vergoeding. Bij de andere verzekeraar krijgt u een paar honderd euro per jaar. Maar daar betaalt u dan ook meer premie voor. Hoe duurder uw aanvullende verzekering is, hoe hoger uw vergoeding is. Een bril of lenzen kost vaak een paar honderd euro. Wilt u zich daar goed voor verzekeren dan moet u een duur aanvullend pakket afsluiten. Als u de overige extra zorg die u daarmee verzekerd niet nodig heeft dan is het slimmer om zelf te sparen voor een bril of een paar lenzen.

Wat wordt er wel vergoed en wat niet? Als u kiest voor een complete bril dan mag u het montuur en de glazen declareren. Alleen een montuur wordt niet vergoed. Bij lenzen worden de lenzen zelf wel vergoed, maar niet de lenzenvloeistof. Daarnaast vallen ook zonnebrillen zonder sterkte, kosten die u maakt voor controles of metingen en accessoires allemaal niet onder de vergoeding van uw zorgverzekering.

Wilt u zeker weten wat uw zorgverzekeraar wel of niet vergoed? Neem dan een kijkje in de polisvoorwaarden

Eigen risico brillen en lenzen

Als u een bril of lenzen koopt wegens een medische noodzaak dan wordt dit vanuit uw basisverzekering vergoedt. U betaalt in dat geval wel een eigen risico. Als u een vergoeding krijgt omdat u aanvullend verzekerd bent dan betaalt u nooit een stukje eigen risico.

Zorgverzekering bril kind

Net als bij volwassenen worden brillen voor kinderen ook maar beperkt vergoed vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering. Heeft u als ouder een aanvullende verzekering waarbij u ook verzekerd bent voor brillen of lenzen? Dan kunt u van deze dekking ook gebruik maken voor uw kind(eren). Het enige dat u dan wel van tevoren heeft moeten regelen is dat uw kind(eren) bij u zijn meeverzekerd. Het is slim om uw kind(eren) te verzekeren op de polis van de ouder die de meest uitgebreide verzekering heeft afgesloten.

Slim omgaan met een bril of lenzen verzekering

Per verzekeraar kan het verschillen hoe vaak ze u een vergoeding willen betalen voor het aanschaffen van een bril of lenzen. Sommige verzekeraars vergoeden 1x per 3 jaar. Andere verzekeraars vergoeden elk jaar tot een bepaald bedrag. Bent u door uw vergoeding heen? Dan kan overstappen handig zijn. Stel u heeft een aanvullende verzekering met een vergoeding van maximaal €200 in 3 jaar. U koopt een bril in jaar 1 en maakt daarmee meteen de hele vergoeding van €200 op. Als u aan het einde van het jaar gaat overstappen naar een andere zorgverzekeraar die een vergoeding geeft van €300 per jaar, dan kunt u na uw overstap gewoon weer meteen opnieuw gebruik maken van de vergoedingsregeling. Als u gewoon bij uw huidige verzekeraar blijft, maar wel een hogere aanvullende verzekering neemt, dan kunt u niet weer opnieuw gebruik maken van de regeling en zult u gewoon 3 jaar moeten wachten.

Korting

Sommige verzekeraars hebben speciale kortingen. Dat betekent dat u bij sommige opticiens korting kunt krijgen. Dit kan betekenen dat u 10% korting krijgt op een montuur, of dat u een 2e bril gratis krijgt. Informeer hier vooraf even naar bij uw zorgverzekeraar, want dit kan u geld besparen. Deze kortingen zijn normaal gesproken alleen niet te combineren met acties van een opticien.

Beste zorgverzekering bril 2017

Wilt u weten wat de beste zorgverzekering voor het aankomende jaar is als u kiest voor een basisverzekering eventueel aangevuld met enkele aanvullende verzekeringen? Maak dan gebruik van de zorgvergelijker. Hiermee vindt u in een paar tellen de beste zorgverzekering voor het nieuwe jaar.

Nu zorgverzekeringen vergelijken!