Zorgverzekering alternatieve geneeswijzen

Wat is alternatieve zorg?

Alternatieve zorg zijn alle behandelingen en therapieën die buiten de reguliere zorg vallen. Er zijn verrassend veel behandelingen die volgens de zorgverzekering alternatieve geneeswijzen zijn. Denk hierbij aan acupunctuur, (ortho)manuele therapie, homeopathie, chiropractie, osteopathie, etc.

Vergoeding alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen worden niet door de basisverzekering vergoed. Om een vergoeding alternatieve geneeswijzen te ontvangen dient u een aanvullende verzekering af te sluiten. De vergoeding alternatieve geneeswijzen wordt altijd beperkt tot een maximum per jaar en een maximum per behandeling. Daarnaast wordt niet iedere vorm van alternatieve zorg vergoed, het is daarom verstandig om te controleren of de alternatieve geneeswijze waar u gebruik van wilt maken wordt vergoed door de verzekeraar die u op het oog heeft. Zo had CZ direct in 2016 bijvoorbeeld een maximale dagvergoeding van €25,- terwijl Delta Lloyd een maximale dagvergoeding van €50,- had. Als u bijvoorbeeld 4 keer in een jaar tijd gebruik maakt van alternatieve zorg, is het voor u interessant om de dagvergoeding te vergelijken en is de vergoeding per jaar minder van belang.

Als u gebruik maakt van uw aanvullende verzekering alternatieve geneeswijzen, betaalt u geen eigen risico. Daar hoeft u dus geen rekening mee te houden in uw afweging om alternatieve geneeswijzen te verzekeren. U betaalt overigens nooit eigen risico als u gebruik maakt van een aanvullende verzekering, dit geldt alleen als u gebruik maakt van uw basisverzekering. Meer informatie over het eigen risico staat hier.

Aanvullende verzekering alternatieve geneeswijzen afsluiten

We raden aan om een inschatting te maken of u van plan bent gebruik te maken van alternatieve geneeswijzen. Waarschijnlijk heeft u al interesse in alternatieve geneeswijzen als u dit artikel leest. Let bij het afsluiten van een zorgverzekering dan op onderstaande aandachtspunten.

  • Van welke alternatieve geneeswijzen gaat u gebruik maken? Controleer of uw verzekeraar dit vergoedt.
  • Hoeveel kost één behandeling? Let op de maximale dagvergoeding, per behandeling of vergoedingspercentage.
  • Hoe vaak zult u gebruik maken van alternatieve geneeswijze? Let op de maximale vergoeding per jaar.
  • Vergoedt uw verzekeraar alle zorgaanbieders van alternatieve geneeswijzen? Zo nee, controleer dan of uw zorgaanbieder is aangesloten bij een beroepsvereniging die wordt erkend door uw zorgverzekeraar.

Vergelijken

Als u op zoek gaat naar een andere zorgverzekering met een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen, dan is het verstandig om te starten met vergelijken. Dan weet u zeker dat u volgend jaar niet teveel betaald.

Zorgverzekering vergelijken