Aangescherpte regels in 2017 voor restitutiepolis

In 2017 zullen de regels voor een restitutiepolis worden aangescherpt door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). NZa wil het voor verzekerden duidelijker maken wat ze vergoed krijgen als ze een restitutiepolis afsluiten.

Wat is een restitutiepolis?

Het verschil tussen een naturapolis en een restitutiepolis is in de basis eigenlijk heel simpel. Bij een naturapolis krijgt u van uw verzekeraar zorgaanbieders aangewezen waar u uw zorgkosten vergoed krijgt. Bij een restitutiepolis bent u vrij om zelf een zorgaanbieder te kiezen en krijgt u het bedrag dat u eerst zelf moet betalen achteraf van uw verzekeraar vergoed. Restitutie is dan ook een ander woord voor teruggave of vergoeding.

Momenteel mag een verzekeraar de kosten van niet-gecontracteerde zorgaanbieders slechts gedeeltelijk vergoeden. Sommige verzekeraars vergoeden de kosten van niet-gecontracteerde zorgaanbieders slechts ter hoogte van de tarieven die zij betalen voor een vergelijkbare behandeling bij een gecontracteerde zorgaanbieder. De verzekerde moet in dit geval vrijwel altijd bijbetalen.

De NZa vindt een beperkte vergoeding ter hoogte van een vergelijkbare behandeling bij een gecontracteerde zorgaanbieder geen restitutie en zal de verzekeraars door middel van nieuwe regelgeving dwingen om het volledige bedrag te vergoeden bij een restitutiepolis. Helaas heeft DSW, die ieder jaar traditiegetrouw als eerste de premie voor het nieuwe jaar bekend maakt, al aangegeven dat zij de voormalige restitutiepolis daarom een combinatiepolis gaan noemen. Op die manier mag DSW alsnog een maximum stellen aan de vergoeding die een verzekerde bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder krijgt.

Zorgverzekering vergelijken

Wilt u zeker weten dat u voor het aankomende jaar de beste zorgverzekering hebt voor uw situatie? Start dan nu met vergelijken!

Zorgverzekering vergelijken