Zorgpremie 2017 stijgt amper

8 september 2016 – Gisteren werd bekend gemaakt dat de basispremie voor de zorgverzekering 2017 minimaal zal stijgen. Uit informatie die eigenlijk pas op Prinsjesdag naar buiten mocht worden gebracht, maar die toch al bemachtigd was door het Algemeen Dagblad blijkt dat de zorgpremie minimaal zal stijgen. De overheid schatte dat er een stijging van zo’n €3 per maand zal zijn. Dat betekent dat de gemiddelde zorgpremie op zo’n €103 per maand uitkomt. In 2016 is de gemiddelde zorgpremie zo’n €100 per maand. Op jaarbasis is dat een verhoging van zo’n €36.

Eerder was er al bekend dat er een aantal zaken gaan veranderen in het basispakket, waaronder ooglidcorrecties en borstprotheses zullen weer worden vergoed vanuit het basispakket. Maar ook fysiotherapie om etalagebenen te behandelen en het vervangen van tanden voor jongeren tot 23 jaar valt in 2017 in het basispakket.

De relatief lage stijging komt doordat de overheid maatregelen heeft getroffen. Zo mogen het aantal ziekenhuisbehandelingen en behandelingen door huisartsen en behandelingen in de geestelijk gezondheidszorg slechts beperkt groeien. Daarnaast is de minister (Schippers) bezig met het onderhandelen met fabrikanten van medicijnen, zodat deze acceptabel zijn.

Stijging zorgtoeslag

Niet alleen de premie stijgt, maar ook de zorgtoeslag stijgt een beetje. Het gaat waarschijnlijk om een stijging van €2 per maand. Deze is bedoeld voor mensen met een laag inkomen.

Reactie verzekeraars

Verschillende zorgverzekeraars, waaronder DSW, hebben laten weten dat de premiestijging die het kabinet nu heeft opgenomen in de vermoedelijke Prinsjesdag plannen te optimistisch is en niet realistisch. De kans lijkt dus vrij groot dat u te maken gaat krijgen met een grotere premiestijging dan nu het geval lijkt te zijn. Hoe hoog de premies exact gaan worden is nog niet bekend. Begin november maken de meeste zorgverzekeraars hun premies bekend voor 2017. Wilt u weten hoe hoog de zorgpremie voor u wordt in 2017, maak dan vanaf november gebruik van de zorgvergelijker.

Nu zorgpremies vergelijken