Vrije zorgkeuze zorgverzekering

Wat is vrije zorgkeuze?

Kiest u voor een zorgverzekering met vrije zorgkeuze? Dan bepaalt u helemaal zelf bij welk ziekenhuis u wordt geholpen als dat nodig is. Er zijn zorgverzekeringen met vrije zorgkeuze en er zijn zorgverzekeringen zonder vrije zorgkeuze. Hier zijn 2 wat moeilijkere namen voor: restitutieverzekering en naturaverzekering. Als u kiest voor een restitutieverzekering dan heeft altijd vrije zorgkeuze. U kunt dus altijd zelf kiezen naar welk ziekenhuis u gaat. Kiest u voor een naturaverzekering? Dan bent u wat meer gebonden aan een aantal ziekenhuizen waar uw zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Natuurlijk kunt u dan alsnog zelf kiezen naar welk ziekenhuis u gaat. Alleen als u kiest voor een ziekenhuis waar uw zorgverzekeraar geen afspraken mee heeft gemaakt dan moet u zelf een groter deel betalen. Kiezen voor een zorgverzekering mét vrije zorgkeuze is over het algemeen iets duurder qua zorgpremie. In de zorgvergelijker kunt u precies zien welke zorgverzekeringen wel en geen vrije zorgkeuze hebben.

Beste zorgverzekering vergelijken

Waarom kiezen voor vrije zorgkeuze?

U kunt verschillende redenen hebben om te kiezen voor een zorgverzekering met vrije keuze. Denk hierbij aan:

  • U wilt kunnen kiezen voor een ziekenhuis dat volgens u goed staat aangeschreven, maar 150km verderop is.
  • U bent altijd gewend om naar een bepaald ziekenhuis te gaan, maar inmiddels bent u verhuisd en woont u 80km verderop. U wilt dan toch graag naar dat ziekenhuis waar u altijd al kwam.
  • U wilt juist graag bij het ziekenhuis in de buurt terecht kunnen als er wat is. Bij een naturaverzekering kan het zo zijn dat u 40km moet reizen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis waar uw verzekeraar een contract mee heeft.

Bent u op zoek naar een nieuwe zorgverzekering met vrije zorgkeuze? Dat begint met de ziektekosten onafhankelijk vergelijken.

Zorgverzekeringen vergelijken