Zorgverzekering 18 jaar

Wordt u binnenkort 18? Of bent u net 18 jaar geworden? Dan gaat er wat voor u veranderen op het gebied van uw zorgverzekering. Tot uw 18e bent u namelijk via één van uw ouders verzekerd voor de ziektekosten. Maar de maand nadat u 18 jaar bent geworden moet u een eigen zorgverzekering hebben. De zorgverzekering is dan ook verplicht vanaf nu. U krijgt vanaf dat moment een eigen zorgverzekering met een eigen polisnummer. Als voorbeeld: stel u bent op 3 augustus 18 jaar geworden. Dan moet u zich vanaf 1 september verzekeren.

Zorgverzekering 18 jaar thuiswonend

Bent u net 18 of wordt u binnenkort 18, maar woont u nog thuis? Ook dan moet u een eigen basis zorgverzekering afsluiten. Het maakt geen verschil of u nog thuis woont of dat u op kamers in een stad woont omdat u daar studeert. Het is heel simpel. Tot u 18e bent u gratis meeverzekerd met uw ouders. Daarna moet u een eigen zorgverzekering hebben. Vlak voordat u 18 wordt zult u een brief ontvangen van de zorgverzekeraar van uw ouders. Hierin zullen ze u een aanbieding doen voor uw eigen polis. Kijk altijd even goed of dit voor u de slimste en meest voordelige optie is. Het is een kleine moeite om even te vergelijken.

Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering 18 jaar student

Bent u nog aan het studeren? Dan is het altijd slim om even met uw ouders in gesprek te gaan over wat er mogelijk is. Misschien willen ze u wel helpen met het betalen van de zorgpremie. Deels of misschien wel helemaal. Het zou knap zijn als het u allemaal lukt zonder hulp van uw ouders. Daar wordt u wel heel zelfstandig van. U zult de rest van uw leven tenslotte de zorgverzekering moeten betalen omdat deze verplicht is. Maar een beetje hulp tijdens uw studententijd is misschien ook wel lekker.

Zorgverzekering 18 jaar geen inkomen

De kans is vrij groot dat u als 18 jarige nog niet fulltime werkt en dat u met een bijbaantje nog niet zo heel veel verdient, omdat u nog student bent. 1 ding is zeker: de maandelijkse kosten van de zorgverzekering zullen er flink inhakken. Daar zult u aan moeten wennen. Maar het goede nieuws is dat u waarschijnlijk recht heeft op zorgtoeslag.

Zorgtoeslag 18 jaar

Dit heeft de overheid in het leven geroepen voor degene die nog niet zoveel verdienen en ouder zijn dan 18 jaar. Zie het als een financiële tegemoetkoming. De hoogte van de zorgtoeslag kunt u berekenen. Deze is afhankelijk van uw leeftijd en van hoeveel u verdient. Hierbij wordt niet gekeken naar het inkomen van uw ouders. Als u minder verdient, is de zorgtoeslag hoger. Het maakt hierbij niet uit of u thuiswonend bent of niet.

Zorgverzekering vergelijken

Wilt u de goedkoopste zorgverzekering 18 jaar vinden? Maar weet u niet welke zorgverzekeraar u moet kiezen: Menzis, Zilveren Kruis, Anderzorg, OHRA, ONVZ of nog een andere? Dan is het verstandig om te beginnen met de zorgverzekering vergelijken. Er zit namelijk nogal een verschil tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering. En u bent waarschijnlijk op zoek naar de goedkoopste zorgverzekering voor 18 jarigen. Door gebruik te maken van de zorgvergelijker kunt u alle beschikbare verzekeringen met elkaar vergelijken. U kunt op zoek naar de laagste premie of naar de beste dekking voor bijvoorbeeld de fysiotherapeut, de tandarts of alternatieve geneeswijzen. Net wat u prettig vindt en wat er bij u past. Let op: de basisverzekering legt u elk jaar voor één heel jaar vast. De aanvullende dekkingen kunt u ieder moment van het jaar opzeggen, maar ook afsluiten en toevoegen aan uw zorgverzekering. Aanvullend verzekeren zorgt wel voor een hogere maandelijkse premie, maar als u er ook gebruik van maakt dan zal het u onderaan de streep weer geld besparen.

Eigen risico

Bij uw zorgverzekering krijgt u vanaf nu ook te maken met het eigen risico. In 2017 is dat wederom €385 per jaar als minimum.  U  kunt ervoor kiezen om dit vrijwillig te verhogen. Dit betekent dat uw maandelijkse premie flink omlaag kan gaan. Maar dat als u zorg nodig heeft dat u ook een groter deel zelf moet betalen. Kijk goed wat het verschil in eigen risico doet met uw premie. Dit kunt u testen in de zorgvergelijker. Neem hierin een weloverwogen risico. Want als het nodig is moet u het hogere eigen risico wel kunnen betalen.

Speciale zorgverzekering voor jongeren

Sommige zorgverzekeraars hebben speciale pakketten voor jongeren vanaf 18 jaar. Dit zijn pakketten waarin de belangrijkste vergoedingen die in deze levensfase belangrijk zijn zijn opgenomen. Denk hierbij aan anticonceptie, de tandarts, orthodontie, acne behandelingen of fysiotherapie.

Start nu met vergelijken!