Zorgverzekering: medische acceptatie

Wanneer medische acceptatie?

Als u van plan bent om over te stappen van zorgverzekering, maar u heeft twijfels omdat u bang bent dat er een kans is dat uw nieuwe zorgverzekeraar u misschien wel weigert dan kunt u in dit artikel vinden waar u op moet letten. Ook laten we u weten of uw angst terecht is (waarschijnlijk niet).

Acceptatieplicht

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Zorgverzekeraars moeten iedereen accepteren als het gaat om de basisverzekering. Hiervoor geldt een wettelijke acceptatieplicht. Dit komt doordat de dekking van de basisverzekering overal hetzelfde is (wettelijk vastgelegd). Uw zorgverzekeraar mag u dan ook niet wijzigen op basis van uw geslacht, uw leeftijd, een chronische aandoening, uw gezondheidssituatie of uw medische voorgeschiedenis.

Geen acceptatieplicht

Als het gaat om een aanvullende verzekering of een tandartsverzekering dan geldt deze acceptatieplicht niet en heeft de zorgverzekeraar een keuze: u accepteren als klant of u weigeren als klant. Hierbij komt de medische acceptatie om de hoek kijken. Maar wat betekent dit precies?
Medische acceptatie betekent dat de zorgverzekeraar waar u graag klant wilt worden een inschatting wil gaan maken hoeveel kosten u gaat maken. Dit doen ze door uit te vragen hoeveel kosten u in het verleden heeft gemaakt, op dit moment maakt en op basis daarvan een schatting te maken hoe hoog het risico is dat u deze kosten in de nabije toekomst weer gaat maken. Als ze het risico te hoog vinden dan kan de verzekeraar u weigeren.

Hoe vaak vraagt een verzekeraar om medische acceptatie?

Het totaal aantal zorgverzekeraars dat een medische selectie doet wordt steeds minder, maar ze zijn er zeker nog wel. Zeker als het gaat om aanvullende tandartsverzekeringen. Ze willen dan graag weten hoe goed uw gebit is. Dit kan een verzekeraar doen aan de hand van een aantal vragen (vaak online), maar in sommige gevallen willen ze een verklaring van uw tandarts hebben. Houd er rekening mee dat dit wat extra tijd kost en het dus even kan duren voordat u hoort of u wordt geaccepteerd of geweigerd. Als u eenmaal klant bent, dan hoeft u zich nergens meer druk om te maken. Een verzekeraar stuurt u alleen zo’n vragenlijst toe op het moment dat u nieuw bent. Het jaar daarop hoeft u niet nogmaals zo’n lijst in te vullen.

Hoe werkt het?

Als u een aanvraag doet voor een aanvullende verzekering waarbij een selectie geldt dan krijgt u een vragenlijst. In deze vragenlijst worden zaken gevraagd over uw verleden, maar ook over het heden. Waar moet u dan aan denken? U kunt vragen verwachten over het gebruik van medicijnen, het dragen van een bril of lenzen, maar ook of u onder behandeling bent bij een orthodontist of dat u daar verwacht binnenkort gebruik van te gaan maken.

Na het insturen van de antwoorden kunt u erom vragen om als eerste de uitslag te krijgen. Het is belangrijk en verstandig om hiervan gebruik te maken. U kunt dan namelijk bij een afwijzing op basis van medische gronden u nog terugtrekken uit de acceptatieprocedure. Als u dat doet hoeft u bij een andere verzekeraar niet te melden dat u ooit bent geweigerd.

Hoe lang duurt medische acceptatie

Elk jaar kunt u tussen half november en eind december overstappen naar een nieuwe zorgverzekering. En u bent echt niet de enige die tot de laatste week wacht met overstappen. Wacht u tot de laatste week en wilt u een aanvullende verzekering afsluiten waar een medische selectieprocedure bij nodig is houd er dan even rekening mee dat het wat langer duurt voordat u weet of u wordt geaccepteerd. Accepteert de verzekeraar u  niet? Dan zullen ze u in principe een lagere dekking aanbieden. Dit aanbod hoeft u niet te accepteren. U kunt dan alsnog een andere zorgverzekeraar uitzoeken of terugvallen op uw huidige zorgverzekering. Let er wel op dat u uiterlijk 31 januari een nieuwe zorgverzekering moet hebben, anders bent u onverzekerd. Dus het is verstandig om op tijd te beginnen met overstappen. Als het dan niet in 1x lukt dan heeft u nog tijd om wat anders te regelen.

Medische acceptatie bij chronisch ziek

Bent u chronisch ziek? Dan kunt u ook gewoon overstappen. In ieder geval als het gaat om de basisverzekering, want daarvoor is dus een acceptatieplicht. Voor een aanvullende verzekering kunt u wel geweigerd worden. Controleer daarom altijd even goed of de nieuwe aanvullende verzekering automatisch wordt geaccepteerd of dat er eerst een medische selectie of vragenlijst ingevuld moet worden.

Vergelijken

Wilt u volgend jaar niet teveel betalen voor uw aanvullende verzekering? Start dan sowieso met vergelijken. U kunt waarschijnlijk aanzienlijk besparen op de basisverzekering én de aanvullende zorgverzekering.

Zorgverzekering vergelijken