Zorgverzekering plannen

Een zorgverzekering kiezen is al lastig genoeg. Het feit dat we niet precies weten wat ons volgend jaar te wachten staat, maakt het helemaal lastig! Maar wees gerust, vaak weten we een aantal dingen wel al een jaar van tevoren maar beseffen we niet dat dit invloed kan hebben op de keuze van een zorgverzekering. Middels dit artikel willen we helpen met het kiezen van de juiste zorgverzekering door u attent te maken op veelvoorkomende situaties die invloed hebben op uw zorgpremie en de keuze van uw zorgverzekering.

Gezinsuitbreiding

Bent u (of is uw vrouw) zwanger of bent u van plan om op een ander manier het gezin uit te breiden, is het verstandig om na te denken over een andere zorgverzekering. Het is in ieder geval verplicht om een pasgeboren baby binnen 4 maanden aan te melden bij uw zorgverzekering. Kinderen onder de 18 jaar hoeven geen premie te betalen voor een zorgverzekering. De overheid betaalt deze premie aan de zorgverzekeraars.

U hoeft uw pasgeboren baby dus niet te verzekeren maar er zijn wel andere kosten die invloed op uw zorgverzekering hebben. Denk hierbij aan een vergoeding van de volgende kosten:

  • Kraamzorg;
  • Echo’s (let op: niet alle echo’s);
  • Advies en hulp van de verloskundige tijdens de zwangerschap;
  • Verloskundige zorg tijdens de bevalling;
  • Verblijf in het ziekenhuis (voor, tijdens en na bevalling). Let op: voor een vergoeding van een ziekenhuisbevalling is sprake van een medische indicatie nodig.

Tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is niet altijd nodig maar op het moment dat u weet dat u in 2017 hoge kosten gaat maken bij de tandarts, is het raadzaam om een tandartsverzekering af te sluiten. Denk hierbij aan kosten voor het trekken van een verstandskies, foto’s laten maken, kroon laten zetten, etc. Houd er wel rekening mee dat een tandartsverzekering de kosten van een tandarts dekt, indien u wordt doorverwezen naar een kaakchirurg worden deze kosten uit uw basisverzekering vergoed. Er wordt dan wel eerst aanspraak gemaakt op uw eigen risico.

Fysiotherapie

Heeft u een hardnekkige blessure waar u fysiotherapie voor nodig heeft? Dan is het verstandig om te overwegen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten met dekking voor fysiotherapie. In dit artikel kunt lezen welke zorgverzekering nog 100% fysiotherapie vergoedt.

Alternatieve geneeswijzen

In sommige gevallen kunnen alternatieve geneeswijzen uitkomst bieden op het moment dat de reguliere zorg geen oplossing heeft. Denk daarbij aan behandelingen als acupunctuur, (ortho)manuele therapie, etc. Alternatieve geneeswijzen worden echter niet uit de basisverzekering vergoed. Een aanvullende verzekering kan wel een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen aanbieden. Als u weet dat u volgend jaar gebruik wilt maken van alternatieve geneeswijzen, houd er dan rekening mee hoeveel de verzekeraar daarvan vergoedt. De meeste verzekeraars vergoeden een maximaal bedrag per jaar maar ook een maximaal bedrag per dag. Controleer daarom altijd hoeveel de behandelingen die u op het oog heeft per keer kosten en hoeveel u er gebruik van verwacht te maken. U leest meer over alternatieve geneeswijzen in dit artikel.

Brillen/lenzen

Heeft u volgend jaar een nieuwe bril nodig en/of wilt u een duurder model? Overweeg dan een uitgebreidere aanvullende verzekering op uw zorgverzekering.

Buitenland

Heeft u plannen om langere tijd naar het buitenland te gaan? Controleer dan of uw zorgverzekering in het buitenland wel een volledige vergoeding biedt van de zorgkosten. Veel verzekeraars vergoeden slechts de zorgkosten ter hoogte van de gemiddelde kosten in Nederland voor een vergelijkbare behandeling. Nu zijn de zorgkosten in Nederland soms een stuk lager dan in het buitenland waardoor u bij thuiskomst een onaangename verassing kan staan te wachten.

Heeft u vaccinaties nodig voor het land waar u naar toe gaat? Dan is het raadzaam om te overwegen of u een aanvullende verzekering wilt afsluiten. Vaccinaties voor één bestemming kunnen al snel oplopen tot €150,-. Een aanvullende verzekering kan dan voor bijna hetzelfde geld worden afgesloten en bent u beter verzekerd.

Vergelijken

Dit zijn een aantal voorbeelden van situaties in uw leven die uw keuze van een zorgverzekering kunnen beïnvloeden. Denk er dus altijd over na of uw plannen heeft die invloed hebben op uw zorgverzekering. Nu is de tijd om daarop te anticiperen.

Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste verzekering kiest voor 2017? Start dan nu met het vergelijken van zorgverzekeringen op basis van uw wensen met de zorgvergelijker.