Zorgverzekering orthodontie

Wat is een orthodontist?

Een orthodontist is iemand die gespecialiseerd is in tandheelkunde. Diegene houdt zich bezig met het optimaliseren van de stand van de tanden en de kaak. Van oorsprong komt de term van de Griekse woorden ‘orthos’ wat ‘recht’ betekent en ‘odontos’ wat ‘tand’ betekent. Een orthodontist houdt zich dan ook bezig met een onregelmatige stand van het gebit en met een verkeerde groei van uw kaak. Hoe de afwijking tot stand is gekomen verschilt. Soms is het erfelijk en soms is het ontstaan door invloed van buitenaf. Waar moet u dan zoal aan denken: kinderen die duimen zorgen voor een druk op de tanden waardoor de stand van het gebit veranderd. Of het ontbreken van een tand (door de wisseling van melktanden) kan ervoor zorgen dat andere tanden wat gaan opschuiven in de kaak zonder dat dit de bedoeling is.

Waarom naar de orthodontist?

Wilt u een recht gebit? Of heeft u advies gekregen van de tandarts om een beugel te nemen? Het kan allebei. Om de stand van uw tanden of kaak te corrigeren gaat u naar de orthodontist. Dit is de specialist die voor u bepaald welke beugel u moet hebben en stippelt een behandelplan uit. Rechte tanden zijn mooier om te zien, maar het is ook beter voor uw gezondheid.

Orthodontie kosten

De kosten voor een beugel kunnen vrij snel behoorlijk hoog oplopen. Bij een beugel moet u al snel denken aan een traject van 2 a 3 jaar. En de kosten lopen hierbij al snel op tot minimaal €2000. De tarieven verschillen per orthodontist maar worden wel vastgesteld door de overheid. Een traject voor een beugel is onder verdeeld in verschillende codes en fases. En de ene orthodontist wil bijvoorbeeld nog een extra foto laten maken. Hierdoor lopen de kosten bij die orthodontist dan toch hoger op. Voordat u begint aan een beugeltraject kan het slim zijn om bij meerdere een prijs op te vragen in de vorm van een offerte, zodat u een goede vergelijking kunt maken.

Het lijkt dus wenselijk om u hiervoor te verzekeren via de zorgverzekering. Maar orthodontie wordt slechts beperkt vergoedt vanuit uw basisverzekering. Op deze pagina leest u meer over zorgverzekering en orthodontie.

Eigen risico orthodontie

Bij een orthodontie behandeling betaalt u geen eigen risico. Of u de behandeling nu zelf betaald of dat u deze via een aanvullende verzekering dekt qua kosten, in beide gevallen betaalt u geen eigen risico. Ook voor de eventuele vergoeding vanuit de basisverzekering betaalt u geen eigen risico als het gaat om uw kind onder de 18 jaar. Dit komt omdat het eigen risico nog niet geldt voor kinderen onder de 18 jaar.

Vergoeding orthodontie onder 18 jaar

Ook in 2021 wordt er vanuit de basisverzekering van uw zorgverzekering orthodontie voor kinderen tot 18 jaar niet vergoed. Behalve als:

  • Uw kind een ernstige groeistoornis heeft aan de zijn / haar kaak, mond of het gebit
  • Uw kind een ernstige ontwikkelingsstoornis heeft aan zijn / haar kaak, mond of het gebit.

Als bovenstaande niet het geval is dan moet u of een aanvullende verzekering afsluiten. Of de behandeling zelf betalen. Wilt u uw kind via een aanvullende verzekering verzekeren voor orthodontie kosten? Dan moet u als ouder een aanvullende verzekering met deze dekking afsluiten. Uw kind is meeverzekerd op naam van één van de ouders. U moet er dan natuurlijk wel voor zorgen dat uw kind die een beugel nodig heeft staat bijgeschreven bij de ouder die de aanvullende verzekering heeft afgesloten.

Vergoeding orthodontie vanaf 18 jaar

Ook voor het vergoeden van orthodontie vanuit de basisverzekering voor 18 jaar en ouder gelden dezelfde regels. Dit gebeurt alleen in uitzonderlijke gevallen en medische indicaties. En de criteria hiervoor zijn niet soepel. De enige keuze die u eigenlijk heeft is: zelf de behandelingen betalen of kiezen voor een aanvullende verzekering. In de meeste gevallen bent u voordeliger uit als u ervoor kiest voor een aanvullende verzekering.

Orthodontie wachttijd zorgverzekering

Er zijn steeds meer zorgverzekeraars die aanvullende eisen stellen als het gaat om een aanvullende verzekering voor orthodontie. Sommige hebben namelijk een wachttijd van 1 jaar. U moet dan eerst een jaar verzekerd zijn bij de zorgverzekeraar voordat u een vergoeding krijgt voor de orthodontiekosten. Andere verzekeraars hebben een eenmalige vergoeding. U kunt dan maximaal de kosten declareren tot dat bedrag.

Zorgverzekering orthodontie zonder wachttijd

Grote kans dat u pas aan een aanvullende verzekering voor orthodontie denkt als u deze bijna nodig heeft. En dan wilt u het liefst een verzekering zonder wachttijd. U kunt hiervoor eens kijken bij de volgende verzekeraars:

Beste vergoeding

De aanvullende zorgverzekeringen die over het algemeen wat duurder zijn hebben ook de beste (volledige) vergoedingen. Wilt u zo’n zorgverzekering? Dan is het de moeite om eens te kijken bij:

Vergelijken

Het is handig om te starten met een vergelijking als u overweegt om zich te verzekeren tegen orthodontiekosten. Let hierbij op de volgende zaken: de maximale vergoeding, het percentage vergoeding, de aanvullende voorwaarden en wat er precies wordt vergoed. Dit voorkomt dat u voor verrassingen komt te staan nadat u zich heeft verzekerd.

Zorgverzekeringen vergelijken