Zorgverzekeringswet

De zorgverzekeringswet in een notendop

In Nederland is de zorg goed geregeld. Dit kan alleen wanneer iedereen daar aan mee betaalt. Daarom moet iedereen een zorgverzekering afsluiten. Dit staat in de zorgverzekeringswet. Werkgevers en werknemers betalen daarvoor zorgpremie. Deze is afhankelijk van het inkomen.

Daarnaast bent u verplicht een basisverzekering voor zorg af te sluiten. Hiermee worden de kosten van huisarts, apotheek en ziekenhuisbezoek of -opname betaalt. De inhoud van deze basisverzekering wordt dus wettelijk vastgesteld. Ieder jaar wordt er onderhandeld door de verzekeringsmaatschappij en zorgverleners, wat er in het basispakket zit.

Basisverzekering vastgelegd in zorgverzekeringswet

Wanneer u een basiszorgverzekering afsluit, is de dekking dus bij iedere verzekeraar gelijk. Desondanks kan de premie nog behoorlijk verschillen. Wie uitsluitend een basisverzekering denkt nodig te hebben, kiest dus gewoon voor de goedkoopste.

Aanvullende verzekeringen

Wie bepaalde “risico’s” loopt, kan zich aanvullend verzekeren. Dit is afhankelijk van uw leeftijd, uw levenswijze , hobby’s en natuurlijk uw gezondheid. Bij de ene verzekeraar kunt u alles apart bijverzekeren, zoals bij FBTO, andere verzekeraars bieden kant en klare pakketten aan. Dit maakt het vergelijken van de premies lastig en erg onoverzichtelijk. Wie bijvoorbeeld regelmatig last heeft van spieren of gewrichten, kan zich aanvullende verzekeren voor fysiotherapie. Wie regelmatig naar de tandarts gaat of moet, sluit hiervoor ook een aanvullende verzekering af. Dit is niet verplicht. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor alternatieve zorg, kraamzorg, medische zorg in het buitenland, gezichtszorg, ongevallen, orthodontie of welke vorm van zorg ook die ik u maar extra denkt nodig te hebben.

Eigen risico

De overheid zorgverzekeringswet regelt ook de hoogte van het eigen risico. Dit is het bedrag dat u zelf moet betalen voordat de verzekering uitkeert. De huisarts telt niet mee, maar wel bijvoorbeeld de kosten voor bloed- en urineonderzoeken of röntgenfoto’s die u moet laten maken op aanwijzen van de huisarts.

In 2016 is dit eigen risico €385, maar u kunt dit vrijwillig ophogen tot €885. Kiest u voor een maximaal eigen risico, dan scheelt dat al gauw €20 per maand aan premie. Wie niet vaak naar de dokter gaat en gezond leeft, weinig risico’s loopt is dan vaak voordeliger uit. Dit geldt ook, of zeker voor mensen met kinderen, want het eigen risico geldt namelijk niet voor kinderen. En wanneer u onverhoopt toch veel medische kosten moet maken, dan kunt u een betalingsregeling met uw zorgverzekeraar afspreken om dit eigen risico te betalen.

Eigen bijdrage

Voor sommige behandelingen en medicijnen stelt de zorgverzekeringswet een eigen bijdrage vast. Ook deze is aan verandering onderhevig. Deze eigen bijdrage telt NIET mee bij het bedrag van uw eigen risico. Wel kunt u dergelijke ziektekosten die u maakt, bijvoorbeeld omdat u chronisch ziek bent, aftrekken bij aangifte van de inkomsten belasting.

Kinderen

Kinderen worden gratis meeverzekerd zolang ze geen 19 jaar zijn. Wanneer u een aanvullende verzekering voor u zelf afsluit, een gezinslid of uw partner, dan geldt deze automatisch ook voor de kinderen en de rest van het gezin. In feite betalen dus alleen de volwassenen in een gezin, zorgpremie. Het eigen risico is niet van toepassing op de medische kosten die gemaakt worden voor uw kinderen.

Wilt u de goedkoopste zorgverzekering vinden voor het aankomende jaar? Start dan met zorgverzekeringen vergelijken.