Zorgpremies stijgen harder dan 3,50 EUR per maand

28 september 2016 – Slecht nieuws. U gaat zeer waarschijnlijk toch meer betalen voor uw zorgverzekering 2017. Nadat de overheid op Prinsjesdag bekend maakte dat ze een stijging van slechts €3,50 per maand verwachtte voor de zorgpremie 2017 heeft nu DSW als eerste zorgverzekeraar de premie bekend gemaakt voor 2017.

DSW zorgpremie 2017

De zorgpremie van DSW stijgt van €98,75 naar €108 per maand bij een eigen risico van €385 (minimale ondergrens). Dit is procentueel gezien een stijging van 9,4% en in euro’s een stijging van maar liefst €9,25 per maand. Op jaarbasis is dat €111.

DSW is jaarlijks de eerste die haar zorgpremie bekend maakt, een week na Prinsjesdag. Hiermee zet DSW over het algemeen dan ook de toon voor de overige zorgverzekeraars. De topman van DSW had in eerdere weken al aangegeven dat hetgeen de overheid had geschetst absoluut te rooskleurig was en dat de zorgpremie harder zou gaan stijgen in 2017. Voor DSW is deze stijging van 9,4% ook hoog als we het vergelijken met enkele jaren daarvoor. De zorgpremie van DSW heeft zich de laatste jaren als volgt ontwikkeld:

  • 2014: €95 per maand
  • 2015: €95 per maand. 0% stijging ten opzichte van het jaar ervoor.
  • 2016: €98,75 per maand. 3,9% stijging ten opzichte van het jaar ervoor.
  • 2017: €108 per maand. En daarmee een stijging van 9,4% ten opzichte van het jaar ervoor.

Waarom stijgt de zorgpremie?

Daar heeft DSW ook een antwoord op. Er zijn meerdere redenen die ervoor zorgen dat de zorgpremie 2017 wel moet stijgen. Dit heeft te maken met het hogere gebruik van duurdere innovatieve medicijnen, het basispakket aan zorg is uitgebreid ten opzichte van 2016, de wijkverpleging brengt hogere kosten met zich mee en er zijn lagere reserves dan in 2016.

Hoe zit dat met de reserves?

Om de zorgpremie ‘zo laag mogelijk te houden’ geven zorgverzekeraars een deel van hun opgebouwde reserves terug aan u als klant van de zorgverzekeraar. DSW geeft hun klanten in 2017 bijvoorbeeld €94 terug in de vorm van een scherpere premie. In 2016 was dit bedrag €145. De reserves zijn nog steeds ruim voldoende, maar worden wel jaar op jaar minder de laatste jaren. En daardoor worden de verzekeraars wat voorzichtiger. Ze willen namelijk altijd rekening houden met onvoorziene kosten.

Zilveren Kruis, CZ en Menzis

Na de bekendmaking van de zorgpremie van DSW hebben ook enkele andere grote zorgverzekeraars gereageerd, waaronder Zilveren Kruis, CZ en Menzis. Allemaal vinden ze eigenlijk dat de minister een te rooskleurig beeld heeft geschetst van de lage verhoging voor de premie in 2017. De minister is er namelijk van uitgegaan dat de zorgverzekeraars gezamenlijk 2 miljard van hun reserves inzetten om de premie te drukken, maar de topmannen van de zorgverzekeraars hebben laten weten dat dat niet haalbaar is.

Zorgtoeslag

Minister Dijsselbloem heeft inmiddels laten weten dat hij vindt dat de lage inkomens niet de dupe mogen worden van de hoger dan verwachte zorgpremie. Hoe hoog de compensatie uiteindelijk precies wordt is nog niet bekend. Dit is iets wat het kabinet pas gaat beslissen nadat alle zorgpremies bekend zijn gemaakt. De zorgverzekeraars hebben tot 19 november de tijd om hun zorgpremie 2017 bekend te maken. Het lijkt allemaal flink duurder te worden. Daarom is het nog slimmer om de zorgverzekering te vergelijken voor volgend jaar. U gaat sowieso meer betalen dan dit jaar, maar hopelijk wel zo min mogelijk meer, toch?

Naar de zorgvergelijker