Prinsjesdag 2016 en de zorgverzekering 2017

Dinsdag 20 september 2016 was het zover; Prinsjesdag 2016. Zoals elk jaar maakt de overheid op dat moment bekend welke wijzigingen er zullen gaan plaatsvinden voor de zorgverzekering van het jaar daarop. Oftewel, wat gaat er veranderen in de zorgverzekering van 2017? Wij zetten het voor u op een rijtje.

Eigen risico blijft gelijk

In de dagen naar Prinsjesdag toe werd hier al veel over gesproken en gespeculeerd, maar het is nu definitief. Het eigen risico blijft in 2017 gelijk aan die van in 2016. Dat betekent concreet in euro’s dat het eigen risico in 2017 €385 bedraagt. U kunt er natuurlijk ook in 2017 weer voor kiezen om een hoger eigen risico te nemen (zodat u een lagere maandpremie betaalt). U kunt het eigen risico met maximaal €500 verhogen tot €885.

Premie zorgverzekering stijgt

Hierover kan de overheid geen hele harde uitspraak doen, want uiteindelijk bepalen alle zorgverzekeraars zelf wat ze met de zorg premie gaan doen (ze moeten hierbij wel rekening houden met enkele gegevens die de minister ze oplegt), maar de overheid schat dat de premie per maand met €3,50 zal stijgen. Dit bekent op jaarbasis een verhoging van €42. Vanaf half november zal uw zorgverzekering u informeren over uw nieuwe premie voor 2017. U heeft dan tot en met 31 december 2016 de mogelijkheid om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekering. Vanaf half november kunt u ook gebruik maken van de zorgvergelijker om alle premies te vergelijken.

Basisverzekering uitgebreid

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Elk jaar bepaalt de overheid welke zorg er onder de basisverzekering valt. Voor de zorgverzekering 2017 heeft de overheid besloten dat het basispakket uitgebreid wordt met een aantal nieuwe vergoedingen. Dit zijn:

  • Tijdelijk verblijf in een zorginstelling
  • Medisch noodzakelijke besnijdenis
  • Behandeling tegen een chronische darmverstopping
  • Fysiotherapie bij etalagebenen
  • Kunsttanden tot 23 jaar
  • Borstconstructie en ooglidcorrectie
  • Klikgebit (onder strenge voorwaarden)

Geen eigen risico meer voor enkele zorgkosten

Voor sommige zorgkosten hoeven zorgverzekeraars geen eigen risico in rekening te brengen. Dit doen ze om bepaalde zorg aan te moedigen omdat dit uiteindelijk op zorgkosten kan besparen. Vanaf 2017 krijgen de zorgverzekeraars van de overheid toestemming om geen eigen risico in rekening te brengen voor:

  • Zorgprogramma’s die u gezonder maken, zoals op het gebied van roken, overgewicht, depressie en diabetes.
  • Dieetvoeding door een arts of diëtist op recept voorgeschreven.

Het is aan de zorgverzekeraars zelf of ze dit ook opvolgen en of ze u hiervoor geen eigen risico in rekening brengen in 2017.

Zorgverzekering 2017 afsluiten

Wilt u na het lezen van deze wijzigingen wellicht overstappen voor uw zorgverzekering 2017? Wacht dan nog even tot half november. Vanaf dan zijn de premies bekend van de zorgverzekeraars en kunt u eenvoudig de zorgverzekeringen vergelijken via de zorgvergelijker.

Naar de zorgvergelijker!