Zorgverzekering aanvragen en opzeggen

U kunt elk jaar tussen half november en eind december kiezen voor een nieuwe zorgverzekering. Oftewel uw huidige zorgverzekering opzeggen en een nieuwe zorgverzekering aanvragen. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Waar moet u op letten? Wat gaat er vanzelf? Moet u zelf uw zorgverzekering opzeggen? Of doet uw nieuwe zorgverzekeraar dat? En hoeveel bedenktijd heeft u? Wij hebben dat voor u op een rijtje gezet.

Opzeggen en aanvragen

In het kort bestaat het proces van opzeggen en aanvragen uit een paar hele eenvoudige stappen:

  1. Vergelijk uw huidige zorgverzekering met anderen
  2. Maak gebruik van de overstapservice
  3. De bedenktijd
  4. Uw nieuwe zorgverzekering aanvragen is afgerond

Zorgverzekeringen vergelijken

Voordat u gaat overstappen is het slim en handig om te starten met het maken van een vergelijking. Er zijn tegenwoordig heel wat zorgverzekeraars en daardoor is de kans vrij groot dat u door de bomen het bos niet meer ziet. En alle zorgverzekeringen websites 1 voor 1 af is erg tijdrovend en saai. Dus begin met een handige vergelijker. Voordat u begint met vergelijken is het slim om ook uw huidige polis er nog even bij te pakken. Zo kunt u goed zien waar u nu voor bent verzekerd, zodat u in de vergelijker de juiste selectie maakt als u daar niks aan wilt veranderen. Maar u kunt ook zien of u nu voor bepaalde zaken teveel of tekort bent verzekerd, zodat u dat voor uw nieuwe zorgverzekering kunt aanpassen in de vergelijking. Daarnaast is het slim om u even te verdiepen in de verschillende soorten polissen. Dan weet u waar u naar kunt zoeken en welke verschillen er zijn. Heeft u eenmaal een eerste selectie gemaakt? Dan kunt u in de vergelijker klikken op ‘Bekijken’. U wordt dan automatisch doorgezet naar de website van de zorgverzekeraar zodat u zich daar verder kunt verdiepen in de verzekering. Heeft u een definitieve keuze gemaakt? Dan kunt u op de website van de zorgverzekering de nieuwe verzekering aanvragen. Doet u dit vóór 1 januari (dus uiterlijk op 31 december), dan kunt u gebruik maken van de overstapservice. Daarover hieronder meer.

Zorgverzekering overstapservice

Wisselt u voor 1 januari van zorgverzekeraar? Dan kunt u gebruik maken van een overstapservice. Elke zorgverzekeraar biedt dit aan en het is helemaal gratis. Het grote voordeel voor u is dat u verder niet veel meer hoeft te regelen (eigenlijk niks meer). U hoeft namelijk uw oude polis niet zelf op te zeggen. Dat gaat helemaal automatisch en doet uw nieuwe verzekeraar. Hoe eenvoudig is dat dan? Dat gaat als volgt:

  1. U sluit een nieuwe polis af op de website van de verzekeraar. U vult enkele persoonlijke gegevens in, controleert dit goed en klikt op zoiets als ‘versturen’.
  2. Uw aanvraag is vervolgens verstuurd naar de verzekeraar. U zult hiervan een bevestiging ontvangen per e-mail
  3. Uw nieuwe zorgverzekeraar zegt de oude polis voor u op. Daar heeft u zelf geen werk aan.
  4. Uw huisarts wordt automatisch op de hoogte gesteld dat u nu ergens anders bent verzekerd.

Bedenktijd

Bedenkt u zich na een paar dagen? Heeft u van iemand gehoord dat uw ‘beste zorgverzekering’ toch niet is wat u ervan had verwacht? Of heeft u er toch geen goed gevoel over? Geen paniek! U heeft bij het overstappen altijd recht op 14 dagen bedenktijd als u de overstap heeft gemaakt via de telefoon of via de website. U kunt dan zonder dat u een reden hoeft op te geven zonder kosten de nieuwe polis annuleren. Dit is heel eenvoudig. U neemt contact op met de zorgverzekeraar waar u de nieuwe polis heeft aangevraagd. U kunt dit doen per mail of telefoon. U geeft aan dat u de nieuwe polis die u heeft afgesloten weer wilt annuleren. Vervolgens zult u per mail een bevestiging ontvangen dat de nieuwe polis is geannuleerd. Dit betekent dat uw huidige zorgpolis ook niet wijzigt. U blijft dan dus verzekerd bij uw oude zorgverzekeraar. Tenminste als u dat wilt. U kunt natuurlijk de eerdere stappen van vergelijken en een nieuwe polis afsluiten weer opnieuw doen bij een andere aanbieder.

Afsluiten na 1 januari

Maar wat nou als u wel wilt overstappen, maar nog wat meer tijd nodig hebt om uit te zoeken waar u zich wilt verzekeren? Dan kunt u ook in januari nog een nieuwe zoeken en afsluiten. U moet er dan wel zelf voor hebben gezorgd dat uw oude verzekering voor 1 januari is opgezegd. Nu is er geen overstapservice waar u gebruik van kunt maken. U moet dit dus zelf doen. Dit kan meestal per brief of per e-mail. In sommige gevallen kunt u dit meteen online afhandelen en doen en krijgt u meteen de bevestiging, maar dit verschilt per aanbieder. Vervolgens heeft u in januari nog de tijd om een nieuwe uit te zoeken.

Uw nieuwe verzekering is rond

Heeft u de overstap gemaakt? Dan bent u vanaf de ingangsdatum van de verzekering verzekert bij de nieuwe zorgverzekering die u heeft uitgekozen. Stapt u over voor 31 december? Dan is de ingangsdatum in de meeste gevallen gewoon 1 januari. U betaalt vanaf dat moment de nieuwe premie die daarbij hoort en bent ook verzekerd volgens de nieuwe dekkingen die daarbij horen. In de loop van januari ontvangt u een nieuwe zorgpas. U bent nu gewoon weer een heel jaar verzekerd. Bevalt uw nieuwe zorgverzekering niet? Dan kunt u vanaf november weer op zoek gaan naar een betere.

Zo eenvoudig is het dus. Laat u zich vooral niet tegenhouden door het proces van opzeggen en aanvragen en start nu nog met vergelijken!