Zorg in het buitenland

Als u medische zorg nodig hebt, is dat al vervelend genoeg. Zeker als u iets overkomt in het buitenland. Dan is het wel zo prettig als de afhandeling van de kosten soepel verloopt.

De basisverzekering biedt iedere Nederlander wereldwijd recht op onvoorziene nood(zakelijke) zorg. De kosten waar u mee wordt geconfronteerd wanneer u een ongeluk in het buitenland krijgt, worden dus vergoed. Er zit echter een addertje onder het gras. Deze Nederlandse wet gaat daarbij uit van de kosten die een behandeling in Nederland kost. Het kan zijn dat u in het buitenland dan lang niet alle kosten vergoed krijgt. Zo zijn de kosten in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Zwitserland, Japan, Canada en een aantal Zuid-Amerikaanse landen veel hoger dan in Nederland.

Reisverzekering

Voor de kosten die de basisverzekering niet vergoeden kunt u een reisverzekering afsluiten. De dekking voor geneeskundige kosten is door een reisverzekering niet gemaximeerd. Voorwaarde is wel dat de reisverzekering überhaupt geneeskundige kosten dekt, let hierop bij het afsluiten van een reisverzekering. Een bijkomend voordeel is dat een reisverzekering het eigen risico van de basisverzekering ook vergoedt. Meestal zowel het vrijwillig eigen risico als het verplichte eigen risico, hoewel sommige verzekeraars het vrijwillig eigen risico niet vergoeden.

Betaalt de reis- of zorgverzekering

In het verleden kwam het nogal eens voor dat wanneer u zorgkosten wilde claimen de reisverzekering naar de zorgverzekering wees en visa versa. Juist om deze situatie te voorkomen hebben verzekeraars in 2007 het convenant Samenloop zorgverzekeringen/reisverzekeringen gesloten. U kunt met dit verdrag voor het claimen van zorgkosten zowel de reisverzekering als de zorgverzekering aanspreken. De partij die als eerste wordt aangesproken, onderneemt de nodige acties om hulpverlening in te schakelen en garanties af te geven aan zorgverleners/ziekenhuizen voor de zorgkosten die gemaakt zijn/worden. Op deze manier heeft u maar één aanspreekpunt.

Aanvullende zorgverzekering buitenland

De meeste aanvullende zorgverzekeringen dekken geen noodhulpverlening in het buitenland. Dit kan u veel geld kosten. Ook bij de aanvullende zorgpolissen wordt niet altijd het gehele bedrag vergoed maar is dat bijvoorbeeld gemaximeerd tot twee keer het in Nederland geldende tarief voor een behandeling. Daarnaast kunt u een aanvullende zorgverzekering niet het hele jaar door afsluiten, een reisverzekering kunt u ieder moment afsluiten. Let er daarbij wel op dat een annuleringsverzekering (mogelijk onderdeel van de reisverzekering) niet uitkeert als u de verzekering pas afsluit nadat u een vakantie heeft geboekt.

Europese gezondheidskaart (EHIC)

Wanneer u in het buitenland gezondheidszorg nodig heeft, kunnen de kosten aardig oplopen. Als u alle kosten moet voorschieten, kan dat dus een flinke aanslag op uw bankrekening zijn. Met een Europese gezondheidskaart (of EHIC) hoeft u in het buitenland de rekening niet eerst zelf te betalen. De EHIC is een soort garantiestelling van uw verzekeraar naar een buitenlandse zorgverlener dat de rekening wordt betaald. Dit is wel op basis van de laagste prijsklasse. Bij iedere zorgverzekeraar ontvangt u een zorgpas en bij de meeste zorgverzekeraars geldt deze pas ook direct als EHIC. In alle andere gevallen kunt u de EHIC gratis aanvragen via www.ehic.nl of via uw eigen zorgverzekeraar.

Met de EHIC voorkomt u ook direct dat u de kosten van een dure privékliniek niet vergoed krijgt. Een EHIC wordt namelijk niet geaccepteerd bij een privékliniek. Uw kaart is altijd persoonsgebonden en moet voor ieder lid van het gezin worden aangevraagd. De EHIC is geldig in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Macedonië en Australië.

Indien u en EHIC bij u heeft, is het niet altijd voordelig om die te gebruiken in geval van nood. Bij de verrekening van de kosten wordt namelijk de eigen bijdrage van het betreffende land ingehouden. Zonder gebruik van de EHIC geldt gewoon het eigen risico.

De EHIC heeft u alleen nodig als u geen reisverzekering heeft afgesloten. Een reisverzekering vergoedt (bijna) altijd meer dan de basisverzekering.

Geplande zorg in het buitenland

Er zijn behandelingen die bij een buitenlandse zorgverlener aantrekkelijker zijn dan bij een zorgverlener in Nederland. Jaarlijks kiezen er veel Nederlands voor om een behandeling in het buitenland plaats te laten vinden. Dit wordt ‘geplande zorg’ genoemd.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een medische behandeling in het buitenland te laten plaatsvinden. Zo kan het zijn dat de wachtlijst korter is, dat men in het buitenland andere behandelmethoden hanteert of dat u de voorkeur heeft voor een specialist die in het buitenland werkt. Voor Nederlanders die vlakbij België of Duitsland wonen kan een ziekenhuis daar dichterbij zijn dan in Nederland. En soms kunnen allochtone Nederlands nog meer vertrouwen hebben in de zorgverlening in het land van herkomst. Dit kan ook de communicatie vergemakkelijken.

Het is niet altijd zo dat een geplande medische ingreep in het buitenland (volledig) wordt vergoed door uw zorgverzekeraar in Nederland. Vaak zijn er voorwaarden waar de verzekerde aan moet voldoen voordat een medische behandeling in het buitenland wordt vergoed. Als er geen noodzaak is om een behandeling in het buitenland te laten uitvoeren, vervalt de vergoeding vaak. Kortom, als u geplande zorg in het buitenland wilt laten uitvoeren, is het aan te raden om bij uw verzekeraar na te gaan of de medische behandeling in uw geval vergoed wordt.

Vergelijken

Wilt u er zeker van zijn dat u de juiste verzekering kiest voor 2017? Start dan nu met het vergelijken van zorgverzekeringen op basis van uw wensen met de zorgvergelijker.