Overstappen zorgverzekering

Elk jaar stapt ongeveer 1 op de 15 a 16 Nederlands over van Zorgverzekaar. In totaal gaat het dan ook om ruim 1 miljoen Nederlanders. U bent dus zeker niet de enige. Van zorgverzekering switchen loont vaak snel. Er zijn namelijk behoorlijke premieverschillen tussen de verschillende zorgverzekeraars. Alleen dat scheelt al een paar honderd euro per jaar.

Nu uw zorgverzekering vergelijken

Overstappen zorgverzekering 2021

Voor de zorgverzekering overstappen is heel eenvoudig:

  1. U begint met de zorgverzekering vergelijken. Door gebruik te maken van de zorgvergelijker krijgt u in enkele seconden een overzicht met zorgverzekeringen die voor u het goedkoopst zijn.
  2. Heeft u de premies vergeleken? Dan is het ook nog handig als u even kijkt naar de gewenste dekking. Zodat u zeker weet dat u verzekerd wat u wilt. Als u dat heeft gedaan kunt u het beste aanbod bepalen.
  3. Sluit heel eenvoudig de nieuwe zorgverzekering online af.

Wanneer kunt u van zorgverzekering wisselen?

Het reclamegeweld van de zorgverzekeraars barst altijd weer los aan het einde van het jaar. Dit is namelijk ook de periode waarin u kunt overstappen. In de maanden november en december is overstappen mogelijk. Als u van zorgverzekering gaat wisselen, dan moet u er wel aan denken om voor 1 januari uw huidige zorgverzekering op te zeggen.

Het is allemaal het makkelijkste als u voor 1 januari een nieuwe zorgverzekering heeft aangevraagd en ook voor die tijd uw oude zorgverzekering heeft opgezegd. Maar wat als u het nog even niet weet? Dat is geen probleem. Zorg er dan wel voor dat u voor 1 januari uw huidige zorgverzekering opzegt. U moet namelijk uiterlijk voor 1 februari uw nieuwe zorgverzekering hebben gekozen. Deze nieuwe ziektekostenverzekering gaat dan per 1 januari in (met terugwerkende kracht dus). Bent u na 1 februari? Dat mag niet. U mag dan niet meer van zorgverzekering wisselen . In dat geval zit u gewoon nog een jaar vast aan uw oude ziektekostenverzekering. Heeft u na 1 februari geen zorgverzekering? Dan loopt u het risico op een boete omdat u onverzekerd bent.

Een belangrijke voorwaarde voor het overstappen is dat u geen achterstallige betalingen meer hebt van de zorgpremie bij uw huidige / oude zorgverzekeraar. U kunt uw huidige zorgverzekering alleen stopzetten als alles is betaald. Hier zult u zelf actie op moeten nemen als dit het geval is.

Tussentijds overstappen zorgverzekering

U kunt in principe slechts 1 keer per jaar overstappen van zorgverzekering. Tussentijds overstappen van zorgverzekering is niet mogelijk. Maar er zijn een aantal situaties waarin u wel tussentijds (tussen 1 februari en 1 januari) een nieuwe zorgverzekering mag aanvragen. Het gaat om de volgende situaties:

  • U bent 18 jaar geworden
  • U heeft in het buitenland gewoond en gaat nu weer in Nederland wonen
  • Uw zorgverzekeraar heeft de polisvoorwaarden gewijzigd
  • U was in militaire dienst maar u treed uit dienst.
  • Uw collectief wordt beëindigd
  • U gaat scheiden
  • Als u nog geen zorgverzekering hebt

Medische acceptatie

Kiest u voor een nieuwe zorgverzekering met een uitgebreide dekking dan de basisdekking? Dan moet u bij uw nieuwe verzekeraar door het proces van medische acceptatie. Het kan verstandig zijn om uw huidige zorgverzekering nog niet meteen op te zeggen en te wachten tot u bent goedgekeurd en geaccepteerd door uw nieuwe zorgverzekeraar. Zorg er natuurlijk wel voor dat u uiteindelijk voor 1 januari heeft opgezegd.

Een verzekeraar mag en kan u niet weigeren voor het basispakket, dat is wettelijk zo geregeld. Maar voor de aanvullende dekkingen mogen ze u wel weigeren. Hiervoor moet u dus in sommige gevallen een medische verklaring invullen.

Zorgverzekering vergelijken

Wilt u dit jaar van zorgverzekering wisselen? Dan kan dat in november en december. U kunt dit heel eenvoudig doen door gebruik te maken van de zorgvergelijker. Zo weet u binnen een paar seconden welke verzekering het beste past bij uw situatie voor het aankomende jaar. Waar wacht u nog op?

Nu de zorgverzekeringen vergelijken