Minder wanbetalers zorgverzekering

15 oktober 2016 – Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft van de week laten weten dat het aantal Nederlanders die hun zorgverzekering niet kunnen of willen betalen behoorlijk is afgenomen. In totaal gaat het om een afname van zo’n 10%. 2 jaar geleden waren er nog zo’n 325.000 mensen die vielen onder wanbetalersregeling. Nu zijn dat er nog 290.000. Dit is een zeer positieve ontwikkeling.

Wanneer bent u een wanbetaler?

Iedereen die in Nederland woont is verplicht om een basiszorgverzekering te hebben. Daardoor moet u elke maand netjes de bijbehorende zorgpremie betalen. Als dit meer dan 6 maanden achter elkaar niet goed gaat en niet gedaan wordt dan wordt u aangemeld als wanbetaler bij het Zorginstituut Nederland (ZiN). Dit instituut is van de overheid en zorgt er vervolgens voor dat een wanbetaler alsnog zijn of haar schuld voldoet. Dit doen ze door te incasseren via het salaris, een uitkering, een pensioen of via de zorgtoeslag als u die ontvangt.

Waarom zijn er minder wanbetalers?

Het is natuurlijk goed nieuws dat er de afgelopen tijd ongeveer 35.000 mensen minder zijn die worden aangemerkt als wanbetaler. Maar hoe komt dat? Dat heeft te maken met 2 dingen:

  • Het is sinds eind 2015 wettelijk mogelijk dat een zorgverzekeraar een betalingsregeling mag treffen met een verzekerde met een achterstallige betaling. Hier hebben onder andere Zilveren Kruis Achmea en CZ gebruik van gemaakt de afgelopen maanden.
  • En de bestuursrechtelijke premie is verlaagd van €159 naar €127,91. Wat betekent dit? Op het moment dat een wanbetaler wordt overgeheveld naar het Zorginstituut Nederland dan nemen zij de premieschuld van de zorgverzekeraar over. Maar hiervoor rekenen ze wel een bestuursrechtelijke premie in rekening aan de wanbetaler. Door het verlagen van de bestuursrechtelijke premie worden de schulden van de wanbetaler niet onnodig heel veel hoger. Deze premie moet ook niet te laag zijn, want anders wordt een wanbetaler te weinig gemotiveerd om de opgelopen schuld snel af te lossen.

Wist u dat

Als u bent aangemerkt als wanbetaler en een achterstand hebt in het betalen van de zorgpremie dat u ook niet kunt overstappen van zorgverzekeraar. Als u de achterstand heeft ingelost kunt u wel weer overstappen van zorgverzekeraar en op zoek naar een goedkopere zorgverzekering. U kunt dan het beste starten met een zorgverzekering vergelijken

Nu zorgverzekeringen vergelijken