Zorgverzekering tips

Ga slim om met eigen risico

Elk jaar begint de teller van uw eigen risico weer opnieuw. U betaalt alleen een stuk eigen risico over de zorgkosten die u vanuit het basispakket vergoed krijgt. Maar ook daar kunt u slim mee omgaan. Heeft u het volledige eigen risico voor dit jaar bijvoorbeeld al betaald, maar verwacht u nog wel een behandeling nodig te hebben? Plan deze dan in voor het einde van het jaar. In het nieuwe jaar betaalt u namelijk eerst weer een deel eigen risico. Dat is snel verdiend.

U betaalt geen eigen risico voor de huisarts. De huisartsen kunnen tegenwoordig meer en meer eenvoudige ingrepen gewoon zelf doen, u hoeft daar dus niet voor naar het ziekenhuis. Daarmee bespaart u ook weer geld.

Heeft een ongeluk gehad wat niet uw eigen schuld was en had u daardoor medische zorg nodig? Dan kunt u het eigen risico dat u hiervoor moest betalen verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij.

Elk jaar is er een verplicht minimum aan eigen risico. In 2016 is dat €385. Voor 2017 is dit nog niet bekend. Dit betekent dat u de eerste €385 aan zorgkosten zelf moet betalen in 2016. Door het eigen risico te verhogen krijgt u meer korting op de maandelijkse premie. Het is alleen slim om hiervoor te kiezen als u weinig zorgkosten verwacht, maar zorg er ook voor dat als u toch pech heeft het aankomende jaar dat u het hele bedrag van de verhoogde eigen risico wel kunt betalen zonder moeite.

Overstappen in verband met bril of lenzen

Grote kans dat u bij uw huidige zorgverzekeraar slechts 1 keer per 2 of 3 jaar een vergoeding krijgt voor een bril of lenzen. Maar als u overstapt naar een nieuwe zorgverzekeraar dan gaat de vergoedingenteller weer naar nul. U kunt de kosten voor een nieuwe bril of lenzen dan meteen declareren. Na de overstap kunt u dan in het nieuwe jaar meteen weer een nieuwe bril aanschaffen.

Beste zorgverzekering voor uw kinderen

Uw kinderen zijn standaard tot hun 18e jaar gratis meeverzekerd op de polis van hun ouders. Heeft u niet dezelfde zorgverzekering als uw partner? Schrijf uw kinderen dan bij op de polis van de verzekering met de meest uitgebreide dekking.

Collectief verzekeren of toch niet?

Als u kiest voor een collectieve zorgverzekering dan betaalt u meestal een lagere premie. Gemiddeld krijgt u 7% korting op de premie van de basisverzekering. Daarboven op krijgt u vaak ook nog wat korting op een aanvullende verzekering. Maar dit is niet altijd het goedkoopste. Het loont dan ook altijd de moeite om de zorgverzekering te vergelijken. Een zorgverzekering zonder collectiviteit is soms echt goedkoper.

Zelf kiezen waar u behandeld wordt

Vindt u het belangrijk dat u zelf kunt kiezen naar welk ziekenhuis of welke arts u toe gaat als u een behandeling moet krijgen? Dan is het belangrijk dat u kiest voor een zorgverzekering met vrije zorgkeuze. Hiervoor betaalt u wel een hogere premie. De vrije zorgkeuze geldt alleen voor de zorgt die u krijgt die valt onder de basisverzekering. Vindt u dit interessant? Zorg dan dat u hier op filtert en op let in de Zorgvergelijker.

Aparte verzekering voor u en uw partner

Heeft u momenteel een gezamenlijke zorgpolis met uw partner? Dan is het wellicht het overwegen waard om dit anders te regelen vanaf aankomend jaar. Dit is namelijk lang niet altijd de meest voordelige en daarmee verstandigste optie. Waarom niet? Stel dat u zelf een bril draagt, maar uw partner niet. Of u heeft een slechter gebit en het gebit van uw partner is nog erg goed. Dan heeft u niet allebei een tandartsenpakket nodig en ook niet allebei een aanvullende verzekering voor een bril of lenzen. Oftewel jullie hebben niet dezelfde zorg nodig. En daarom is het verstandig om allebei een andere zorgverzekering te kiezen. Dit scheelt u aanzienlijk wat premie op jaarbasis. Kijk goed naar de zorgnoodzaak en stem daar de bijbehorende zorgverzekering op af. U kunt dit eenvoudig doen via de zorgvergelijker.

Papa en mama geworden?

Heeft u net een pasgeboren zoon of dochter en bent u dus net papa of mama geworden? Zorg er dan voor dat u uw dochter of zoon binnen 4 maanden na de geboorte aanmeld bij de zorgverzekeraar. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden, want u kinderen zijn tot hun 18e jaar gratis meeverzekerd, maar als u uw baby niet aanmeldt en deze wordt plotseling ziek, dan kunt u voor hoge kosten komen te staan. Voorkom dan ook het risico dat u zelf op moet draaien voor hoge kosten voor bijvoorbeeld een ziekenhuisopname.

Heeft u recht op zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een bijdrage / tegemoetkoming in de kosten van de zorgverzekering als u minder verdient dan een bepaalde inkomensgrens. Hoeveel toeslag u krijgt is afhankelijk van hoeveel u verdient (inkomen). Hoe lager het inkomen, op des te meer zorgtoeslag u kunt rekenen. Heeft u recht op zorgtoeslag? Controleer het even, want het is wel erg zonde als u daar geen gebruik van maakt terwijl u er wel recht op heeft.

Zorgkosten op vakantie

Gaat u op vakantie? Informeer dan van tevoren even hoe u in het buitenland tegen ziektekosten verzekerd bent via uw zorgverzekering. Het is belangrijk om te weten hoeveel er wordt uitbetaald / terug betaald door uw zorgverzekering als u medische kosten maakt in het buitenland. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden namelijk de werkelijke kosten. Op deze manier komt u voor onverwacht hoge kosten te staan als u op vakantie medische hulp nodig heeft. En dat is ten slotte al vervelend genoeg. U kunt dit oplossen door bij uw reisverzekering gebruik te maken van aanvullende medische kosten dekking. Controleer wel altijd goed de dekking. Als u naar Amerika gaat heeft u ook werelddekking nodig.

Zorgverzekering vergelijken

Door heel eenvoudig en snel de beschikbare zorgverzekeringen te vergelijken kunt u gemakkelijk een paar honderd euro op jaarbasis besparen. Maak hiervoor gebruik van de zorgvergelijker. Met een paar kliks bent u daarna verzekerd.

Nú zorgverzekeringen vergelijken