Voor KPN en Vodafone klanten geen extra kosten meer in EU landen

3 juni 2017 – Bent u klant van KPN of Vodafone? Dan betaalt u vanaf 1 juni geen extra kosten meer voor het gebruik van uw mobiele telefoon. KPN en Vodafone zijn de eerste mobiele aanbieders die de hoge kosten voor internetten in het buitenland via roaming afschaffen. Dat betekent dat u ook in het buitenland (in de EU) lekker kunt internetten zonder dat u na afloop thuis wordt verrast door een hoge rekening. Een heleboel jaren was dat wel anders. De telecomproviders brachten u dan hogere tarieven in rekeningen op het moment dat u in het buitenland uw mobiele telefoon gebruikte. Deze hogere tarieven kreeg u dan los en achteraf op factuur in rekening. Een onaangename verrassing na een leuke vakantie.

Afschaffen roamingtarieven

Op vakantie gaan is in de zomer van 2017 een stuk leuker, want per 15 juni moeten alle mobiele aanbieders in de Europese Unie de roamingtarieven hebben afgeschaft. Dat het eindelijk zo ver is heeft jaren geduurd. De Europese Commissie is sinds 2007 bezig geweest met het afschaffen van de roamingtarieven. Dit deden ze omdat de kosten jaar op jaar hoger werden, en sindsdien is het ze gelukt om deze stapje voor stapje te verlagen en nu uiteindelijk per 15 juni helemaal af te laten schaffen.

Dit betekent dat er na KPN en Vodafone de komende dagen in aanloop naar 15 juni nog meer aanbieders zullen volgen:

  • Tele2 stopt op 8 juni met de roamingtarieven in het buitenland.
  • T-Mobile stopt per 13 juni
  • Telfort stopt per 15 juni met het doorrekenen van de extra kosten als u als klant in het buitenland gebruikt maakt van uw mobiele telefoon.

Bij KPN en Vodafone is het helemaal mooi, want daar kunt u als klant uw abonnement uit Nederland ook volledig in het buitenland gebruiken. Heeft u hier een bundel van 10GB? Dan is deze 10 GB ook geldig in het buitenland. T-Mobile en Tele2 zijn niet zo vrijgevig en werken met een plafond. Maar ten opzichte van voor 15 juni is dat sowieso een grote overwinning. Het is wettelijk gezien wel toegestaan om mobiel internet te limiteren. Dit gaat volgens een ingewikkelde formule, waarmee we u niet zullen lastig vallen.

Alleen in de EU

De nieuwe wetgeving geldt alleen voor roamingkosten binnen de EU. Gaat u dus wat verder weg op vakantie, zoals naar Afrika, Amerika, Azië of Zuid-Amerika? Dan krijgt u wel alsnog te maken met de roamingtarieven.

Wilt u meer informatie? Ga dan naar de website van KPN of de site van Vodafone. Bent u misschien wel eens toe aan een nieuwe abonnement? Dan kunt u ook hier terecht: