Loterij vergelijken

Wilt u wel een (klein) gokje wagen? Maar wilt u daarvoor eerst de loterijen vergelijken? Dan bent u op deze pagina aan het juiste adres. Er zijn in Nederland een aantal grote loterijen waar u aan deel kunt nemen. Deze vergelijken we hier voor u op een aantal aspecten, waaronder de winkans, de kosten per lot, de mogelijkheden tot deelname en de steun aan de goede doelen. Wilt u weten wat voor u de beste loterij is? Vergelijk dan eerst even. Wij helpen u op weg.

Welke loterijen zijn er?

Er zijn in Nederland een aantal grote en bekende loterijen. Nederlandse Loterij is in april 2016 ontstaan na een fusie tussen de Nederlandse Staatsloterij en de De Lotto. Nederlandse Loterij heeft 7 loterijen onder zich, die u waarschijnlijk wel kent: Staatsloterij, Lotto, Euro Jackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten en de Toto. Maar er zijn er natuurlijk nog meer. Want wat dacht u van: de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij of de VriendenLoterij. Hieronder vergelijken we de verschillende loterijen. Dit zijn waarschijnlijk nog niet eens alle loterijen in Nederland, maar wel de bekendste.

Kosten per lotWinkansGoede doelenBelastingvrijOnline lot kopen
Staatsloterij€17,5051,2%NeeJaKoop online lot
Lotto€217,5%JaNeeKoop online lot
Euro Jackpot€23,8%JaNeeKoop online lot
MiljoenenSpel€525%JaNeeKoop online lot
KraslotenVanaf €1Verschilt per typeJaNeeKoop online lot
Nationale Postcode Loterij€14,5016,6%JaNeeKoop online lot
BankGiro Loterij€14,5032%JaNeeKoop online lot
VriendenLoterij€14,5025%JaNeeKoop online lot
Lucky Day€1,50Vanaf 1 op 2,27JaNeeKoop online lot

Dit overzicht is met de grootste zorgvuldigheid samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan ontleend worden. Als u een gokje gaat wagen, dient u ten alle tijden zelf even alles te controleren.

Goede doelen

Bijna alle loterijen steunen via uw inleg verschillende goede doelen. De ene loterij heeft een samenwerking met slechts 1 goed doel. Andere loterijen werken samen met een heleboel goede doelen. Alleen de Staatsloterij heeft geen samenwerking met een goed doel, want zij zijn van de Staat. Maar we kunnen natuurlijk wel iets zeggen over het soort goede doel per loterij:

 • De Postcodeloterij werkt samen met goede doelen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, natuur en milieu
 • De BankgiroLoterij werkt samen met goede doelen op het gebied van cultuur en natuurbehoud.
 • De VriendenLoterij werkt samen met goede doelen op het gebied van volksgezondheid, welzijn en sport
 • De Lotto werkt samen met goede doelen op het gebied van sport.

Belastingvrije prijzen

Zoals u in het overzicht kunt zien is alleen de prijs die u wint bij de Staatsloterij volledig belastingvrij. Voor de andere loterijen geldt dat deze belastingvrij zijn tot een bedrag van €449 (2020). Is uw gewonnen prijs hoger dan €449? Dan betaalt u 30,01% kansspelbelasting.

Winkansen loterijen vergelijken

Als we kijken naar de winkansen van de verschillende en bekendste loterijen in Nederland die in het overzicht zijn opgenomen. Dan is de conclusie dat u bij de Staatsloterij de grootste kans maakt op het winnen van een prijs. U heeft hier meer dan 50% kans op het winnen van een prijs(je). En u heeft 12,2% kans op het terugwinnen van minimaal uw eigen inleg. De eerst volgende loterij qua winkans is de BankGiroLoterij. Daar heeft u 32% kans op het winnen van een prijs.

Winkans hoofdprijs loterij

Maar het gaat u wellicht helemaal niet om het winnen van een klein prijsje, die misschien lager is dan het bedrag dat u heeft ingelegd. U wilt waarschijnlijk ook weten hoeveel kans u ongeveer maakt op het winnen van de hoofdprijs? Ook dat hebben we voor u inzichtelijk gemaakt:

 • Staatsloterij winkansen:
  • 1 op 2,6 miljoen op de hoofdprijs van €1 miljoen per maand
  • 1 op 4,4 miljoen op de Oudejaarstrekking van maximaal €30 miljoen
  • 1 op 40 miljoen op de maandelijkse jackpot die varieert van €7,5 tot €30 miljoen
 • De Lotto winkans: 1 op 49 miljoen op de hoofdprijs van minimaal €7,5 miljoen
 • EuroJackpot winkans: 1 op 95 miljoen op de hoofdprijs van minimaal €10 miljoen
 • Miljoenenspel winkans: 1 op 1,1 miljoen op de hoofdprijs van €1 miljoen
 • Krasloten winkansen: verschilt per type
 • Nationale Postcode Loterij winkans: 1 op 240.000 op een hoofdprijs
 • BankGiroLoterij winkans: 1 op 83.000 op de hoofdprijs die varieert van €1 miljoen tot €3,5 miljoen
 • VriendenLoterij winkans: 1 op 500.000 op de hoofdprijs van €100.000 tot €1 miljoen

Grootste loterijen in Nederland

In Nederland zijn er 2 hele grote loterijen: dit zijn de Staatsloterij en de Postcode Loterij. Maar wat als u moet kiezen? De Staatsloterij of Postcodeloterij? Bij de Staatsloterij is uw winkans iets groter, maar een lot van de Postcodeloterij is weer iets goedkoper. Het is maar net wat u belangrijk vindt. Als u kiest voor de Postcodeloterij dan weet u in ieder geval zeker dat u niet diegene bent op TV die de enige is in de straat die geen grote prijs heeft gewonnen en uw buren allemaal wel.

Loten kopen

Wilt u loten kopen om een gokje te wagen? Dat is heel eenvoudig. U kunt namelijk met een paar kliks online loten kopen. Kies de lotterij waar u aan mee wilt doen en klik in het overzicht op ‘nu kopen’. U wordt vervolgens meteen naar de website van de lotterij toegestuurd waar u de loten online kunt kopen. En als er een specifieke loten actie is dan wordt dat ook in het overzicht gemeld. Zo kunt u dus onder andere heel eenvoudig online staatsloten kopen

Meer informatie over: