Autoverzekering vergelijken

Bent u op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Door de verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken kunt u enkele tientallen euro’s per jaar besparen. Door het invullen van enkele gegevens gaat de autoverzekering vergelijker voor u kijken welke autoverzekering voor u het goedkoopste is. Start hieronder nu meteen met vergelijken!

Autoverzekeringen vergelijken 2018

Goedkoopste autoverzekering

Bent u op zoek naar de goedkoopste autoverzekering? Die kunt u eenvoudig vinden op ikvergelijkhet.nl. Wat voor u de goedkoopste autoverzekering is is natuurlijk afhankelijk van uw auto, maar ook van uw schadevrije jaren en hoeveel kilometers u rijdt per jaar. Vergelijkt u in eerste instantie natuurlijk op prijs, maar kijk vervolgens ook goed naar de voorwaarden van de verzekeraar.

Tips om te besparen op uw autoverzekering

Wilt u besparen op uw autoverzekering? Dat kan heel eenvoudig. Hieronder volgen enkele tips:

Vergelijk regelmatig
Het gebeurt vaak dat mensen een autoverzekering afsluiten en er daarna nooit meer naar omkijken. Maar naarmate uw auto ouder wordt, uw meer schadevrije jaren opbouwt is er mogelijk om geld te besparen. De premies veranderen en als nieuwe klant krijgt u vaak extra kortingen. Zeker een reden om na een paar jaar eens te kijken of u bij een andere aanbieder niet goedkoper uit bent.

Betaal kleine schade zelf
Heeft u schade gemaakt? Als het een kleine schade is kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen in plaats van te declareren bij de verzekeraar. Als u de schade namelijk gaat claimen dan verliest u meestal uw no-claimkorting. Hierdoor kan de premie stijgen en bent u daarna enkele jaren fors duurder uit.

Hoger eigen risico?
Door te kiezen voor een hoger eigen risico daalt de premie die u per maand moet betalen soms zo veel, dat dat eenvoudig opweegt tegen het moment dat u wel een kleine schade heeft. Uiteraard moet u dit wel even goed overwegen. Het kan een voordeel zijn.

Kies de juiste dekking
Uw nieuwe auto heeft een andere dekking nodig dan een auto van enkele jaren oud. Het kan hierdoor ook de moeite zijn om na een aantal jaar een andere dekking te kiezen voor uw autoverzekering. U kunt ongeveer de volgende richtlijn aanhouden:

  • Is uw auto 0 t/m 5 jaar: WA + Volledig casco (allrisk)
  • Is uw auto 6 t/m 10 jaar: WA + beperkt casco (WA plus)
  • Is uw auto ouder dan 10 jaar: WA

(bron: Independer)

In de bovenstaande autoverzekering vergelijker kunt u in stap 2 kiezen welke dekking u wilt vergelijken.

Wat is een WA autoverzekering?

De WA autoverzekering is de minst uitgebreide dekking, zoals u waarschijnlijk al wel vermoedde na de informatie van zojuist. U bent bij deze dekkingsvorm alleen gedekt voor schade die door u is veroorzaakt bij de tegenpartij. Uw eigen auto is hierbij niet gedekt als u de schuldige bent bij een aanrijding.

Wat is een WA+ autoverzekering?

De WA+ autoverzekering is een tussenvorm van de WA en de allrisk. U bent gedekt voor schade die u toebrengt aan anderen, maar u bent ook gedekt tegen zaken zoals brand, bliksem, storm of hagel. Daarnaast bent u ook gedekt tegen diefstal of inbraak. De WA plus verzekering is gelijk aan de WA + beperkt casco verzekering.

Wat is een allrisk autoverzekering?

Een allrisk autoverzekering (ook wel WA + volledig casco genoemd) is de uitgebreidste variant van een autoverzekering. Deze verzekering biedt ook dekking aan uw eigen voertuig/auto. Als er sprake is van totaalschade dan krijgt u meestal de dagwaarde uitgekeerd. Dit is de waarde van de auto op dat moment. Heeft u een nieuwe auto gekocht? Dan is de nieuwwaarde regeling erg belangrijk. Als uw auto binnen een bepaalde periode total loss raakt dan krijgt u toch de nieuwwaarde uitgekeerd. Dit kan erg interessant zijn om te verzekeren.

Onafhankelijk vergelijken

Door gebruik te maken van bovenstaande vergelijker kunt u onafhankelijk verschillende aanbieders van een autoverzekering vergelijken. Waaronder: Zelf, Ditzo, Centraal Beheer Achmea, Delta Lloyd, AON, OHRA, WitGeld.nl, FBTO, Generali, Inshared, Nationale-Nederlanden, Onna Onna, Reaal, Univé, Verzekeruzelf.nl en enkele anderen.

Aanvullende autoverzekeringen

Zoals u zojuist heeft kunnen lezen zijn er verschillende type autoverzekeringen: een WA-autoverzekering, een WA+ autoverzekering en een allrisk autoverzekering. Maar er zijn ook nog aanvullende autoverzekeringen waar u uit kunt kiezen en waarvan u kunt overwegen om die ook voor u af te sluiten. Deze zetten we hieronder voor u op een rijtje.

Schadeverzekering inzittenden
Dit is een aanvullende autoverzekering. Deze biedt u dekking voor de werkelijke geleden schade bagage of persoonlijke bezitten, maar biedt ook dekking bij letselschade als gevolg van een ongeval met uw auto. Hoe hoog is deze vergoeding? Dat hangt van de werkelijke schade af. Maar bij de meeste autoverzekeringen is de vergoeding maximaal 1 miljoen euro. Wilt u weten of de 1 miljoen ook bij uw autoverzekering het maximale bedrag is? Kijk dan altijd even in de polisvoorwaarden.

Ongevallen inzittendenverzekering
Dit is een aanvullende autoverzekering. Deze aanvullende dekking zorgt ervoor dat u bij blijvende invaliditeit of overlijden van u zelf als bestuurder of van een passagier die met u meerijdt een bepaalde vergoeding krijgt. De hoogte van de vergoeding is van tevoren vastgesteld op het moment dat u deze verzekering afsluit. Als u een ongeval heeft gehad dan zullen de medische kosten door uw zorgverzekering worden gedekt als u dat nodig heeft, maar als er sprake is van blijvende invaliditeit of een overlijden dan kunt u een beroep doen op deze dekking van de verzekering. Het maakt hierbij meestal niet uit of u de schade wel of niet door uw eigen schuld heeft veroorzaakt. Bij sommige autoverzekeringen is het mogelijk om de dekkingen apart af te sluiten en kunt u ook kiezen voor ongeval en overlijden en/of ongeval en handicap. Wilt u precies weten hoe het zit bij uw verzekering? Neem dan een kijkje in de autoverzekering polisvoorwaarden.

Rechtsbijstandverzekering motorrijtuigen
Ligt u in een conflict met iets dat met uw auto te maken heeft? Heeft u bijvoorbeeld een conflict met uw autogarage? Of heeft u een conflict met iemand naar aanleiding van een ongeval of aanrijding? Dan kan het zo zijn dat u juridische bijstand nodig heeft. Zo kunt u een beroep doen op uw verzekering als er sprake is van een rechtzaak of kunt u hulp krijgen om de schade op de tegenpartij te verhalen. In dit laatste geval heeft u een verhaalrechtsbijstandverzekering nodig. U kunt in de voorwaarden van deze aanvullende verzekering zien of dit ook onderdeel is van uw verzekering.

Pechhulp
Wat is pechhulp? Bent u net lekker onderweg naar een belangrijke afspraak of met het gezin onderweg naar uw vakantiebestemming? Pech komt altijd op het verkeerde moment. Heeft u pech? Dan wilt u weer snel verder kunnen rijden en uw reis kunnen vervolgen. Hiervoor kunt u bij uw autoverzekering pechhulp afsluiten. Wat regelt een autoverzekering met pechhulp over het algemeen voor u? (het kan per pechhulp iets verschillen, dus let daar altijd goed op voordat u het afsluit) De pechhulp dekking zorgt voor reparatie ter plekke als dit mogelijk is. Ze brengen uw auto naar de dichtstbijzijnde garage als het nodig is dat uw auto in de garage wordt gerepareerd. Als uw auto niet snel weer gerepareerd kan worden dan krijgt u vervangend vervoer en een rit naar huis. En in sommige gevallen als de chauffeur door een ongeluk of door ziekte niet meer verder kan rijden en er niemand in uw gezelschap verder kan rijden dan wordt er een vervangende chauffeur geregeld zodat u toch kunt komen waar u naartoe bent. U kunt vaak kiezen tussen Pechhulp Nederland en Pechhulp buitenland. Dit is maar net wat u prettig vindt, komt u ook regelmatig in het buitenland en wilt u ook daar geholpen worden als u met pech langs de weg staat? Dan is Pechhulp Buitenland wel erg prettig.

No-claimbeschermer
Wat is een no-claimbeschermer? Met een zogeheten no-claimbeschermer kunt u per jaar eenmaal schade claimen zonder dat de premie van uw autoverzekering wordt verhoogd. Uw no-claim korting blijft hiermee dus volledig in stand als u maximaal 1 keer per jaar een schade claimt. Hoe zit dat dan met de schadevrije jaren? Daar heeft het wel invloed op. Claimt u een schade terwijl u een no-claimbeschermer heeft? Dan gaat uw premie niet omhoog, maar uw schadevrije jaren worden wel verlaagd. Overstappen naar een andere autoverzekering heeft dan mogelijk wel invloed op uw premie. Houdt hier dus rekening mee in uw vergelijking.

Aanvullende autoverzekering vergelijken

Wilt u de aanvullende autoverzekeringen vergelijken? Start in de vergelijker dan eerst met het maken van een autoverzekering vergelijking qua basisdekking. In een van de vervolgstappen kunt u zien welke aanvullende verzekeringen er beschikbaar zijn en wat deze kosten. Zo kunt u een zo compleet mogelijke vergelijking maken.

Een goedkope autoverzekering vinden?

Hoe vindt u een goedkope autoverzekering? Daarvoor is het belangrijk dat u weet welke zaken er van invloed zijn op de autoverzekering premie. Voor de berekening van een autoverzekering zijn er meerdere factoren die van invloed zijn op de maandelijkse premie die u moet betalen. Het is dan ook heel goed mogelijk dat 2 mensen met dezelfde auto een andere premie moeten betalen ook al zitten ze bij dezelfde verzekeraar. De volgende factoren zijn van invloed op de hoogte van de premie:

  • De cataloguswaarde of dagwaarde van de auto
  • Het totaal aantal kilometers dat u rijdt op jaarbasis
  • Het aantal schadevrije jaren dat u heeft
  • Uw leeftijd
  • Uw woonplaats
  • Het gewicht van uw auto
  • De hoeveelheid accessoires in uw auto
  • Het soort beveiliging van uw auto

Aan wat voor voorbeelden moet u denken van zaken die de premie zullen doen verhogen? Denk hierbij aan factoren die de risico op schade verhogen. De verzekeraar zal dit namelijk willen afdekken met een hogere premie. Risico verhogende factoren zijn bijvoorbeeld:

  • Snelle auto’s
  • Zware auto’s
  • Als u jonger dan 24 bent of ouder dan 60, deze groep autorijders veroorzaakt volgens de statistieken nu eenmaal meer ongelukken
  • Als u in het verleden bekend staat als wanbetaler
  • Als u een negatief aantal schadevrije jaren hebt
  • Als uw auto een hoge cataloguswaarde heeft
  • Als u veel kilometers per jaar rijdt. Des te meer u op de weg bent, des te meer kans op schade maken

Dit zijn allemaal zaken die een autoverzekering meeneemt in de premieberekening van de auto die u wilt gaan verzekeren bij ze. Dit is ook de reden dat u een heleboel informatie moet geven in de vergelijker voordat u de premie kunt zien.

Een goedkope autoverzekering vergelijken

Een goedkope autoverzekering voor uw auto is vrij eenvoudig te regelen. Als u gebruik maakt van de vergelijker bovenaan de pagina dan moet u eerst enkele gegevens invullen, zoals het kenteken van de auto, extra accessoires, uw geboortedatum, uw postcode en huisnummer, het aantal schadevrije jaren, het aantal kilometer per jaar dat u rijdt, maar ook de gewenste dekking. Aan de hand van deze informatie kan de vergelijker de autoverzekeraars snel met elkaar vergelijken en krijgt u een overzicht van de premie die u zult moeten gaan betalen bij de betreffende verzekeraars. Maar u vindt hier ook wat meer informatie over de polisvoorwaarden. De vergelijker heeft enkele pluspunten en minputen op een rijtje gezet, zodat u snel een goed beeld krijgt van de verzekering. Heeft u de goedkope autoverzekering gevonden in het overzicht? Ga dan door naar de volgende stap waar u de dekkingen kunt selecteren. Wilt u nog aanvullende verzekeringen afsluiten? Dan kunt u dat in deze stap doen. Ook kunt u aangeven welke betaaltermijn u wilt. Wilt u elke maand de premie betalen of liever gewoon 1 keer per jaar. Bij sommige verzekeraars krijgt u een klein beetje korting als u de autopremie in 1 keer betaald voor het hele jaar. Heeft u dit allemaal gekozen dan bent u er bijna. Alleen nog even de juiste persoonlijke gegevens invullen en uw auto is snel en eenvoudig verzekerd.

Wat is een bonus malus ladder?

De positie die u heeft op de bonus-malusladder geeft aan hoeveel korting u krijgt op de autoverzekering. Oftewel hoeveel no-claimkorting krijgt u bij het afsluiten van de autoverzekering. De bonus-malusladder wordt ook wel gewoon de bm-ladder genoemd. Meestal is het een tabel waar u aan de hand van het aantal schadevrije jaren dat u heeft in een bepaalde trede valt. Aan deze trede is een kortingspercentage verbonden. Heeft u meer schadevrije jaren? Dan krijgt u ook meer korting. Elke autoverzekeraar heeft zijn eigen bonus-malusladder. Hoe werkt de bm-ladder? De bm-ladder geeft u inzicht in hoeveel korting u dit jaar krijgt op uw autoverzekering. Rijdt u een jaar geen schade? Dan klimt u een trede omhoog en krijgt u het jaar daarop nog weer wat meer korting. Claimt u wel een of eerdere keren schade? Dan zit u in de bm-ladder ook naar welke trede u dan terugvalt. U zult het jaar daarop dan een hogere premie gaan betalen.

In de tabel zult u ook negatieve schadevrije jaren zien staan. En dit betekent precies wat u waarschijnlijk al vermoed. Heeft u positieve schadevrije jaren dan krijgt u korting op de premie. Maar heeft u negatieve schadevrije jaren, omdat u bijvoorbeeld meerdere keren achter elkaar schade heeft gehad dan krijgt u geen korting. Afhankelijk van in welke trede u valt kunt u zien hoeveel jaar u schadevrij moet rijden om weer in aanmerking te komen voor korting.

Wilt u de bonus malus ladder vergelijken? Deze verschilt per autoverzekeraar. Sinds 2016 hebben ze wel met elkaar afgesproken dat als u een schade claimt dat u 5 schadevrije jaren terugvalt. U kunt nooit lager uitkomen dan 5 negatieve schadevrije jaren. Maar per autoverzekering kan het wel verschillen hoeveel korting of opslag u krijgt per trede. Bij de ene verzekeraar kan de korting die u terugvalt 40% zijn, maar bij een andere kan het ook 20% zijn. Het is verstandig om hier rekening mee te houden als u de autoverzekering vergelijking uitvoert.

Waar vind ik het aantal schadevrije jaren?

Sinds 2014 staat het aantal schadevrije jaren vermeld op uw polisblad van de autoverzekering. Vroeger leidde het nogal eens tot verwarring hoeveel schadevrije jaren u had, maar dat kan nu niet meer het geval zijn. Wilt u dus precies weten in welke trede u zult vallen in de bonus-malus ladder? Dan kunt u dit vinden op uw polisblad.

Maar hoe kunt u nog meer uw schadevrije jaren aantonen als dat gevraagd wordt? Dat kan op meerdere manieren: Roy data, een leaseverklaring of een royementsverklaring. We zullen ze alle 3 hieronder kort voor u toelichten.

Roy data
Heeft u de autoverzekering na 1 september 2007 afgesloten? Dan zijn uw aantal schade vrije jaren bijgehouden in de centrale database “Roy Data”. Als u de autoverzekering gaat aanvragen bij uw nieuwe verzekeraar, dan zal de nieuwe verzekeraar een check uitvoeren in deze database. U krijgt daarna een brief van de verzekeraar waarin ze het door u opgegeven aantal schadevrije jaren zullen bevestigen of niet zullen bevestigen.

Leaseverklaring
Heeft u een leaseauto gehad en gaat u nu zelf weer een auto aanschaffen? Dan zult u het aantal schadevrije jaren moeten aantonen. U kunt dit doen door een verklaring van eventuele schades op te vragen bij uw leasemaatschappij. Deze stuurt de betreffende verklaring vervolgens op naar de autoverzekeraar waar u graag een verzekering af wilt sluiten.

Royementsverklaring
Wat is een royementsverklaring? Dat is een document waarin staat vermeld hoeveel schadevrije jaren u heeft opgebouwd met een motorvoertuigverzekering. Dit document werd tot en met 2007 verstrekt als u de verzekering beëindigde. Deze verklaring werd eenmalig verstrekt. Maar sinds 2007 is dit niet meer nodig voor een autoverzekering, want er wordt nu gebruik gemaakt van Roy Data. Maar voor een bromfiets en snorfiets wordt dit nog wel verstrekt bij een verzekering.

Besparen op een autoverzekering

Wilt u besparen op een autoverzekering? Hoe kan ik besparen op een autoverzekering? Heeft u zich dat weleens afgevraagd? Dan hebben wij enkele handige tips voor u op een rijtje gezet.

Wees eerlijk
Moet u gegevens invullen in de vergelijker of bij uw verzekeraar over bijvoorbeeld uw schadevrije jaren of het aantal kilometers dat u rijdt per jaar? Wees dan eerlijk. De premie is hier namelijk van afhankelijk. Rijdt u bijvoorbeeld veel meer kilometers dan u heeft opgegeven en heeft u schade? Dan is er een kans dat de garage dit merkt die uw auto gaat maken en kan de verzekeraar uiteindelijk zelfs besluiten om uw schade voor een flink deel of zelfs helemaal niet te vergoeden.

Kies de juiste dekking
Kies niet altijd zomaar voor de hoogste dekking die er is. Soms weegt dit niet op tegen de leeftijd van uw auto. Laat u daarover adviseren als dat nodig is of lees hierover meer op de site van de verzekeraars zelf. Zo kunt u de juiste dekking kiezen die in verhouding staat tot de waarde van uw auto.

Online goedkope autoverzekeringen vergelijken
Maak gebruik van eenvoudige en snelle vergelijkers zoals bovenaan deze site. Binnen enkele minuten heeft u de goedkoopste autoverzekering gevonden voor uw situatie en kunt u deze snel en makkelijk online afsluiten. Zo weet u zeker dat u de juiste kunt vinden en niet teveel gaat betalen.

Controle na een jaar
Betaalt u nog steeds de laagst mogelijke premie? Uw verzekeraar mag de premie na een jaar weer verhogen. Laat dit niet zomaar gebeuren zonder dat u daar even een klein beetje aandacht aan besteedt. Kijk even of u nog steeds de juiste dekking heeft en of u bij een andere autoverzekeraar ondertussen niet goedkoper uit kunt zijn. Het is ten slotte zonde om teveel te betalen als dat eigenlijk niet nodig is. Dus heeft u net een autoverzekering afgesloten? Zet dan alvast iets in uw agenda voor over 11 of 12 maanden. Dan bent u mooi op tijd om opnieuw te gaan vergelijken.

Autoverzekering opzeggen

Gaat u overstappen van autoverzekering? Dan moet u uw huidige autoverzekering opzeggen. Gaat u de autoverzekering vergelijken? Controleer dan eerst even tot wanneer uw huidige verzekering precies loopt. In de meeste gevallen zult u een jaarcontract hebben en kunt u overstappen als deze periode er op zit of bijna op zit. Is het jaar voorbij van het jaarcontract dan kunt u maandelijks opzeggen en overstappen naar een andere aanbieder. U kunt het opzeggen het beste doen per aangetekende brief. Bij sommige verzekeraars kan het ook per e-mail, maar een aangetekende brief biedt meer zekerheid. Gaat u overstappen? Zorg er dan wel eerst voor dat uw nieuwe verzekeraar uw aanvraag heeft goedgekeurd voordat u de huidige verzekering op gaat zeggen. Er zijn in totaal 3 momenten waarop u de autoverzekering kunt opzeggen:

  • Bij verkoop van de auto. Heeft u de auto verkocht of brengt u hem naar de schroot dan kunt u de verzekering opzeggen. Verkoopt u de auto aan iemand anders? Zorg er dan wel voor dat u de auto overschrijft op naam van de nieuwe koper/eigenaar. Doet u dat niet? Dan blijft u op papier de eigenaar van de auto en zult u deze minimaal WA moeten blijven verzekeren. Verkoopt u de auto aan een RDW erkend autobedrijf of aan de sloperij? Dan krijgt u een vrijwaringsbewijs. Dat is een officieel document dat eigenlijk zegt dat de auto niet meer van u is. Dit is handig en noodzakelijk om te hebben, want dan hoeft u voor de auto ook geen verzekering en wegenbelasting meer te betalen en geeft dit bewijs aan dat dat zo is. Verkoopt u de auto een aan particulier iemand? Dan moet de koper de auto overschrijven en u vervolgens het vrijwaringsbewijs geven. Deze krijgt de koper bij het overschrijven van de auto.
  • Vervallen einddatum. Is de einddatum van het contract verlopen? Dan kunt u de verzekering opzeggen.
  • Wijziging polisvoorwaarden. Verandert de verzekeraar tussentijds de polisvoorwaarden? Dan heeft u het recht om binnen een maand de verzekering op te zeggen. Als dit gebeurd kunt u dus altijd even kijken of de huidige verzekering nog wel de meest voordelige is voor uw situatie. U kunt dan kosteloos overstappen als u dat wilt.